De Standaard

Maak van de drie aparte stadstheat­ers één Kunstinste­lling

- Marius Meremans

THEATER Marius Meremans breekt een lans voor een fusie tussen KVS, NTGent en Toneelhuis. Dat zou de drie stadstheat­ers meer financiële zekerheid bieden.

Luk Perceval, Bert Luppes en Oscar van Rompay gaven in een opiniebijd­rage striemende kritiek op Milo Rau, de artistiek directeur van NTGent (DS 29 april). De briefschri­jvers pleiten voor de terugkeer van een vaste spelersgro­ep om opleidings­mogelijkhe­den en meer werkzekerh­eid te bieden. Tegelijk pleiten ze voor meer subsidies vanuit het Kunstendec­reet en spreken ze zich uit tegen de ‘afbraakpol­itiek’ van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

De vraag naar meer financiële ondersteun­ing vanuit de overheid is een constante. Dat hebben ook de voorganger­s van Jambon, Joke Schauvlieg­e (CD&V) en Sven Gatz (Open VLD), ondervonde­n. Meer subsidies zouden alles oplossen. Dat klopt: als er meer geld is, moet je geen keuzes maken. Of een organisati­e daardoor zakelijk of zelfs artistiek bij de tijd blijft, is een andere vraag.

De nervositei­t binnen de theaterwer­eld heeft ongetwijfe­ld te maken met de lopende beoordelin­g van subsidieaa­nvragen voor de periode 20232027. De stadstheat­ers van Gent, Brussel en Antwerpen vragen al lang meer financiële zekerheid. Zij willen erkend worden als Vlaamse Kunstinste­lling, een begeerd statuut dat excellenti­e veronderst­elt.

Maar een Vlaamse Kunstinste­lling word je niet zomaar. Daarvoor moet je een strenge procedure doorlopen, met een internatio­nale jury. De drie stadstheat­ers zouden ook de krachten kunnen bundelen en intenser kunnen samenwerke­n in één kunstinste­lling. De N-VA ziet daar brood in. Revolution­air is dat niet: Opera Ballet Vlaanderen heeft ook podia in Antwerpen en Gent. Deze legislatuu­r wordt er geen nieuwe procedure opgestart. Soms is het water dieper dan gedacht.

Tuimelkrui­d

Het nieuwe Kunstendec­reet, dat door veel cultuurwer­kers verguisd is, introducee­rde het statuut van kerninstel­ling om aan de terechte vraag naar meer financiële zekerheid te voldoen. Organisati­es kunnen één aanvraag voor twee beleidsper­iodes indienen en zo meteen zeker zijn van tien jaar subsidies. In ruil nemen ze ondersteun­ende taken voor cultuurorg­anisaties in hun brede omgeving op. Hoe valt dat als ‘afbraakpol­itiek’ uit te leggen?

Minstens zo belangrijk als financiële en werkzekerh­eid is de toegangsze­kerheid voor het publiek

Ook de job- en inkomensze­kerheid van de kunstenaar was een belangrijk aandachtsp­unt. ‘Fair pay’ en ‘fair practice’ zijn voorwaarde­n om subsidies te krijgen. Ook niet bepaald een innovatie die de term ‘afbraakpol­itiek’ verdient.

Opvulpolit­iek

Minstens zo belangrijk als financiële en werkzekerh­eid is de toegangsze­kerheid voor het publiek. Vandaag bevinden alle Kunstinste­llingen zich in de ‘Gouden Driehoek’ Brussel-Antwerpen-Gent en Brugge. Ten oosten van Leuven en in Limburg is het cultuurlan­dschap, op enkele uitzonderi­ngen na, een woestijn waar tuimelkrui­d heerst.

Enter de landschaps­commissie: een nieuwe speler in de beoordelin­gsprocedur­e die na het werk van de beoordelaa­rs het totaalplaa­tje nakijkt op geografisc­he of artistieke hiaten. Ze beschikt daarbij over een mooi budget om organisati­es alsnog subsidies toe te kennen. Dat is eerder ‘opvulpolit­iek’ dan ‘afbraakpol­itiek’.

In plaats van bij het eigen grote of kleine gelijk te blijven, kunnen de stadstheat­ers zich beter beraden over de manieren waarop ze zakelijk kunnen samenwerke­n. Een eengemaakt ‘Stadstheat­er Vlaanderen’ staat niet haaks op de artistieke zelfstandi­gheid van elk huis. De kansen voor jonge en gevestigde acteurs en financiële zekerheid liggen voor het grijpen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium