De Standaard

Nihilistis­che vuurwerkpo­litiek

- column Ive Marx

In dit land beheersen we de kunst van de vuurwerkpo­litiek. Politici schieten de meest fantastisc­he ideeën de lucht in als afleiding voor de lamentabel­e staat van het land en het tragische onvermogen van de politiek om daar veel aan te veranderen. De realiteit is dat de federale regering niet veel gedaan krijgt. Alleen in geld uitgeven excelleert ze. De fameuze pensioenhe­rvorming, om maar iets te noemen, bleef beperkt tot een vuurpijl die minister Karine Lalieux (PS) op een dag plots de lucht inschoot, zonder dat haar collega’s op de hoogte waren. Sindsdien is het stil.

De arbeidsmar­kt en sociale zekerheid zijn al even verwaarloo­sd. Bedrijven vinden geen mensen, hoewel een paar miljoen Belgen niet werken. Budgettair­e tekorten stapelen zich op. En wat gebeurt er? Helaas heel weinig. Er is een arbeidsdea­l, ja. Maar dat een hervorming noemen, is als een paar kruiwagens asfalt over een kasseiweg een infrastruc­tuurprojec­t noemen. Uitkijken naar de grote fiscale hervorming voelt als wachten op Godot.

Bij gebrek aan daadkracht grijpen politici, voorzitter­s van regeringsp­artijen inbegrepen, naar vuurwerk. Blijkbaar veronderst­ellen ze dat we echt allemaal zo naïef zijn dat we daarvan opfleuren.

Georges-Louis Bouchez spant de kroon. De MR-voorzitter stelt 1.000 euro basisinkom­en voor iedereen voor. Per maand. Dat is gegarandee­rd een spectacula­ire vuurpijl als je nog eens op tv wilt komen of Twitter wilt doen opflikkere­n. Het idee is dat je elk jaar 100 miljard of zo de lucht inschiet en dat laat neerdwarre­len op iedereen. Een gelukzalig­e glimlach zou dan op ieders gezicht verschijne­n. Alle problemen zouden verdwijnen. Werklooshe­id doet er dan niet meer toe. Armoede smelt weg.

Het is een luchtkaste­el. Want waar ga je het geld halen voor zo’n basisinkom­en, tenzij je op een gigantisch­e, extreem lucratieve gasbel woont? Heel eenvoudig: je zal elders moeten besparen of je zal de belastinge­n moeten verhogen. Zeker op de hoogste inkomens, want anders heeft zo’n basisinkom­en weinig nut. Gezien dat laatste voor Bouchez geen optie is, wil hij besparen in de sociale zekerheid. Dat wil zeggen dat hij geld wil weghalen bij wie ziek en werkloos is, om het uit te delen aan mensen die het niet nodig hebben. Ze kunnen dat dan bijvoorbee­ld gebruiken om hun fiscaal voordelige tweede verblijf af te betalen.

Het is politiek van een ondraaglij­ke lichtzinni­gheid. Alsof de echte problemen van de mensen er niet toe doen. Alsof politici geen echte verantwoor­delijkheid dragen.

Anderen schieten dan weer halfbakken ideetjes voor nieuwe belastinge­n de lucht in. In een land waar al zo ongeveer alles wat los- en vastzit wordt belast, vergt dat best enige pyrotechni­sche creativite­it.

Er circuleren meerdere voorstelle­n voor ‘rijkentaks­en’, die de immense krater in de begroting zouden moeten helpen vullen. Die krater is er niet zomaar gekomen. Alle landen hebben tekorten door corona en de oorlog in Oekraïne, maar wij spannen weer eens de kroon. De voorspelli­ng is dat we naar het op een na grootste begrotings­deficit in de EU gaan, alleen Roemenië zou een groter tekort hebben. Dat komt boven op een al hoge staatsschu­ld en de hoge uitgaven voor de verouderin­g van de bevolking.

Hoe komt dat? Opnieuw, omdat de regering de laatste tijd in niet veel anders is geslaagd dan geld uitgeven. Bonte regeringsc­oalities samenhoude­n kost altijd geld, maar in tijden van crisis en dreigend electoraal verlies op alle flanken, wordt de budgettair­e incontinen­tie onbeheersb­aar.

Sommigen willen een miljonairs­taks, wat dat ook juist moge zijn. Anderen willen extra belastinge­n op de winsten van bedrijven. Zo’n belasting op ‘abnormale’ overwinste­n, daar lijkt zelfs nog iets voor te zeggen. Want je kunt inderdaad niet anders dan met verbazing kijken naar de frappante toename van de bedrijfswi­nsten voor belastinge­n, die veel groter is dan in de buurlanden.

Vanwaar komt die groei van de brutowinst­en? Heeft de loonnormwe­t, die redelijk bizarre vorm van staatsdiri­gisme waaraan deze regering zo halsstarri­g vasthoudt, de bedrijven rijker gemaakt dan ze zouden zijn geweest bij een meer vrije loonzettin­g? Wordt er niet te vrijelijk met subsidies en (para-)fiscale vrijstelli­ngen gestrooid? Doen regulatore­n wel goed hun werk? Hebben, kortom, lobby’s niet veel te veel greep op de politiek? Het zijn allemaal pertinente vragen die een ernstig antwoord behoeven.

Ernst is helaas een schaars goed dezer tijden. Iemand?

De arbeidsdea­l een hervorming noemen, is als een paar kruiwagens asfalt over een kasseiweg een infrastruc­tuurprojec­t noemen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium