De Standaard

‘We gaan samen met de kapitein ten onder’

Op sociale media, en dan vooral op Tiktok, heeft Johnny Depp het proces al lang gewonnen. Met dank aan een massa toegewijde fans.

- Inge Schelstrae­te

Ook buiten de rechtszaal woedt de strijd tussen Amber Heard en Johnny Depp hevig. Daar lijkt het pleit al beslecht: Depp wint. De meest extreme fans staan in Virginia

voor de deur van de rechtszaal te supportere­n voor hun idool. Ze dragen spandoeken om hem een hart onder de riem te steken of T-shirts met daarop slogans als ‘Hearsay’ of ‘Justice for Johnny.’

Die T-shirts raken vlot verkocht op verkoopsit­es als Etsy. Het is een nieuwe vorm van merchandis­ing die voortkomt uit de zogenaamde stan-cultuur, die verwijst naar groepen superfans die via sociale media makkelijk te mobilisere­n zijn.

Onder de hashtag #freeBritne­y steunden zulke superfans Britney Spears in haar strijd om van onder het voogdijsch­ap van haar vader uit te raken. Intussen is Spears zwanger en heeft haar vader juridisch niets meer over haar te zeggen. Om maar te zeggen: met hun doortasten­dheid krijgen obsessieve fans wel eens iets gedaan.

In Virginia heeft Depp-fan en Heardhater Andrea Diaz twee alpaca’s meegebrach­t naar de rechtszaal, meldde The

New York Times. Een jongen van twintig, Jack Baker, kwam verkleed als figurant van

Pirates of the Caribbean. ‘We willen onze kapitein aanmoedige­n. Als hij met zijn schip ten onder gaat, dan wij ook.’

De rechter heeft hen het zwijgen opgelegd, ze mogen niet gehoord worden in de rechtszaal. Op sociale media laten ze des te meer van zich horen. Want hoewel de rechtszaak in de VS live te volgen is via televisie en Youtube, is ze in de hele wereld te bekijken op sociale media en dan vooral op Tiktok. Het spektakel dat daar te zien is, overtreft alle verbeeldin­g.

Onder de hashtags #justicefor­johnny en #justicefor­johnnydepp zijn op de video

op het hoogste niveau meedraait.

De afgelopen weken heeft hij Heards reputatie klappen toegebrach­t. Dat blijkt uit de reactie van de actrice, die zondag haar pr-bureau Precision Strategies ontsloeg. De afgelopen weken haalde ze de krantenkop­pen alleen op een negatieve manier. Ze heeft nooit het beloofde geld betaald aan de ACLU. Elon Musk, met wie ze na haar echtscheid­ing een relatie had, heeft er een deel van betaald, maar die wenst niet voor haar te getuigen.

Depp heeft de grootste fanclub, daar zijn veel tieners en twintigers bij. Hun liefde is onvoorwaar­delijk

Ook bleek dat Heard in 2009 werd gearrestee­rd nadat ze haar toenmalige echtgenote Tasya Van Ree had geslagen. En dat drie agenten die werden opgeroepen na een ruzie met Depp, geen sporen in haar gezicht zagen – waar kwamen die blauwe plekken de volgende dag vandaan? Oh, en de cosmeticaf­irma waarvan ze naar eigen zeggen altijd een setje camouflage op zak had, liet weten dat dit product pas een jaar na haar scheiding op de markt kwam.

Al die details worden uitgesmeer­d op sociale media – ook op Tiktok, het sociale medium met het jongste publiek (zie hieronder). Depp heeft natuurlijk de grotere fanclub: Heards eerste films dateren van 2001, de zijne van 1984. Dankzij

Captain Jack Sparrow zijn daar veel tieners en twintigers bij, die hem als kind leerden kennen. Hun liefde is onvoorwaar­delijk. En anders dan het proces tegen The Sun, gaat dit proces over de sympathie van het publiek.

Tijdens het proces tegen The Sun was al bekend dat Heard Depp heeft geslagen – wat hij nu beweert. The Daily Mail, een concurrere­nde tabloid, had een opname van een gesprek uit 2015 verspreid. Je hoort Heard bekennen dat ze gewelddadi­ge driftbuien heeft. En dan, tegen Depp: ‘Maar baby, het was een klap, geen vuistslag, ik deed je geen pijn.’

Dat sluit uiteraard niet uit dat ze allebei geweld gebruikten. Daarover ging het Britse proces: mag The Sun schrijven dat Depp zijn vrouw heeft geslagen? Waarschijn­lijk heeft Depp dat fout ingeschat. In het Verenigd Koninkrijk bestaat er niet zoiets als het Belgische ‘recht op antwoord’. Wie een proces wegens smaad aanspant tegen een krant, moet bewijzen dat ze met opzet leugens afdrukte. Dat sterren als Elton John of Hugh Grant daar pas in slaagden toen werd bewezen dat de krant News of the World systematis­ch telefoons van bekende mensen afluisterd­e, toont aan hoe moeilijk dat is.

Spaar uw medeleven dus niet voor Depp of Heard, die waarschijn­lijk allebei rehab kunnen gebruiken, en een cursus woedebehee­rsing. Denk liever aan de juryleden die de wederzijds­e beschuldig­ingen moeten wegen, zonder zich te laten leiden door de vraag of Heard nu een hysterisch­e golddigger is, of Depp een zatlap met losse handen.

 ?? ??
 ?? © afp/belga ?? fan stopte Depp wat cash toe voor aanvang van een zitting. Rechts: Amber Heard.
© afp/belga fan stopte Depp wat cash toe voor aanvang van een zitting. Rechts: Amber Heard.
 ?? © afp ??
© afp
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium