De Standaard

Gesmolten sneeuw vs. gratis sandwiches

- de mening Lisa Weeda

Op de dag dat heel Nederland (oké, 70.000 mensen) een vliegtuig naar een vakantiebe­stemming probeert te halen en kwaad is vanwege mismanagem­ent en personeels­tekort, probeert er in Marioepol een handjevol mensen het fabriekste­rrein van Azovstal op een veilige manier te verlaten. In de door Rusland belegerde, bezette en afgesloten stad zaten deze mensen inmiddels al twee maanden onder de grond, in schuilkeld­ers van compleet tot gort geschoten gebouwen.

Ze scheten en pisten in zakjes en emmers, ze hadden te weinig zuurstof, ze zagen al weken geen zonlicht en durfden niet naar buiten. De batterijen van zaklampen waren opgeraakt, het was stoffig en koud. Het water dat ze dronken, was gesmolten sneeuw.

Boven hun hoofden regende het de afgelopen weken bommen. Elke dag opnieuw wachtten ze tot ze hun stad konden ontvluchte­n. Zondag werden er eindelijk, na eindeloos overleg over een daadwerkel­ijk veilige corridor (weet u nog, dat mensen in Irpin veilig hun stad wilden ontvluchte­n, maar dat er op hen werd geschoten?) meer dan honderd ouderen, vrouwen, mannen en kinderen geëvacueer­d.

Eén vrouw vertelt gisterocht­end huilend haar verhaal aan journalist­en van de BBC. Haar haren zitten er rommelig bij in een knot, haar nagels zijn lang, er zit aarde onder. Ze heeft dikke wallen: ‘Ik kan het niet geloven’, zegt ze. ‘Twee maanden duisternis. Nu hoeven we niet meer naar de wc met een zaklamp.’

Vier weken geleden probeerde mijn Oekraïense familie meermaals de stad Odessa te verlaten en naar Moldavië te vluchten. Na de eerste bombardeme­nten, op 24 februari, ging ze eerst naar haar datsja, haar buitenverb­lijf. Ze overlegde: moeten we echt onze huizen en een groot deel van onze spullen achterlate­n? Laten we de kat achter of nemen we die mee?

Het werd vluchten: kleren kiezen, spullen uitzoeken, auto volstoppen, vertrekken. Het lukte niet in een keer: er stonden urenlange files voor de grensoverg­ang, het was ijskoud als het donker werd. Na bijna een hele nacht wachten, keerden ze terug naar Odessa. Misschien werd het wel weer beter, misschien kon het nog wel even.

Toen de berichten over Marioepol en Cherson steeds verschrikk­elijker werden en de verhalen over Russische soldaten die steden binnendron­gen enger, probeerden ze het nog eens, met succes. Nu is mijn familie, een hecht gezin met twee oma’s, verkruimel­d over drie landen en meerdere, vreemde huizen.

Op Schiphol krijgt iemand een hotelovern­achting en een bon voor de food

court. Iemand stuurt een boze tweet over een deuk in een koffer, iemands been slaapt, iemand heeft zijn nek verrekt door op een oncomforta­bele stoel te slapen, iemand moet na de douane tien minuten in de rij staan voor de wc, voor een hamburger, voor een koffie.

De mensen op Schiphol hebben het zwaar met zijn allen, ze scrollen door het nieuws en klikken na drie regels te hebben gelezen het bericht over de evacuatie uit Azovstal weg. Wat een verdriet, denkt iemand, en neemt een hap van een gratis sandwich.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium