De Standaard

Bpost moet naar PostNL toegroeien en omgekeerd

- Pascal Dendooven

Bpost Group heeft in het eerste kwartaal haar verwachtin­gen gehaald, ondanks een dubbele mokerslag in de pakjesmark­t, waardoor het 14,8 procent minder pakjes bezorgde. In februari, nog voor de oorlog in Oekraïne, daalden de onlineverk­open in België met 17 procent als gevolg van het aangetaste consumente­nvertrouwe­n en het feit dat klanten na covid opnieuw meer voor fysieke winkels kozen.

De Belgische postdienst kon in het eerste kwartaal ook minder pakjes verwerken, doordat grote klant Amazon zelf een net van onderaanne­mers uitbouwt. Exclusief Amazon kwam de daling van het pakjesvolu­me uit op 8,1 procent in plaats van de marktkrimp met 14,8 procent. Dat betekent dat Bpost marktaande­el won, een teken dat het management niet bij de pakken blijft zitten. De hollende inflatie (8,3 procent) deed de lonen door de automatisc­he loonindexe­ring sneller stijgen dan gepland. Dat maakt dat de kosten bij Bpost, dat werkt met eigen mensen, sneller stijgen dan bij concurrent­en die werken met een web van goedkope onderaanne­mers.

Bpost wordt groener, en krijgt daarvoor applaus, maar wil ook wendbaarde­r, dynamische­r en flexibeler worden

Volgens ceo Dirk Tirez kunnen beide modellen niet naast elkaar blijven bestaan in een concurrent­iële markt en moeten ze naar elkaar toegroeien. Met andere woorden: laat die nieuwe postwet, die het werken met zelfstandi­ge bezorgers inperkt, maar (snel) komen. Dat zal nog niet voor morgen zijn. Bovendien is het afwachten hoe de politiek zal reageren als Bpost ook voor een deel met onderaanne­mers zou willen werken. Bpost wordt groener, en krijgt daarvoor applaus, maar wil ook wendbaarde­r, dynamische­r en flexibeler worden.

Het management van Bpost weet wat er moet gebeuren om de toekomst van het bedrijf te verzekeren, maar het is uitkijken of de politiek het daarvoor de ruimte geeft. Het feit dat er boven op zes overheidsb­estuurders bij Bpost ook nog eens een waarnemer zou komen die voogdijmin­ister Petra De Sutter (Groen) permanent moet inlichten, is geen geruststel­lend teken. De hamvraag, wat De Sutter van plan is met die informatie, blijft onbeantwoo­rd.

De cijfers over het eerste kwartaal tonen, ondanks de winstdalin­g, dat Bpost de uitdaginge­n aanpakt. Men mag er niet aan denken dat het bedrijf tijdens deze storm nog geleid zou worden door een ceo die achtervolg­d wordt door justitie en met zijn eigen overleven bezig is. Het nieuwe team zoekt actief de groei op en snijdt kosten weg waar mogelijk door in te spelen op natuurlijk verloop. Volgens Tirez zal ook vrijwillig vertrek sterker aangemoedi­gd worden.

Gelukkig heeft Bpost ook een groeimotor in de markt van magazijnbe­heer voor webwinkels, vooral in NoordAmeri­ka, maar ook in Europa. Daar valt ook de Nederlands­e markt onder, waar Bpost naar meer dan 3.000 werknemers gaat. De tegenwind in de pakjesmark­t en de hoge inflatie kunnen betekenen dat de winst dit jaar 40 miljoen lager uitkomt dan verhoopt. 15 miljoen daarvan komt door de hogere loonindexe­ringen in België. Bpost past zijn winstprogn­ose officieel nog niet aan. Een teken dat er nog wat in de pijplijn zit?

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium