De Standaard

‘Dit is de zege van de bevrijding’

Philippe Gilbert (39) is als renner nog niet dood en begraven. Op een stekelige aankomst in de Vierdaagse van Duinkerke vond hij gisteren de punch van weleer terug.

-

Alsof hij net in Valkenburg wereldkamp­ioen geworden was, even breed lachend en met de armen hoog in de lucht kwam hij aan de abdij van Mont-Saint-Éloi boven. ‘Of het nu een kermiskoer­s, het WK of de Vierdaagse van Duinkerke is, winnen doet me altijd deugd,’ zegt Philippe Gilbert.

Al was hij dat stilaan verleerd, zijn laatste zege dateerde van september 2019. In de Ronde van Spanje won hij toen twee etappes voor Deceuninck–Quick-Step. Daarna begon de grote droogte die samenviel met zijn laatste driejaarsc­ontract bij Lotto-Soudal. ‘Het is een eeuwigheid geleden dat ik nog eens won. Dat is me nooit eerder overkomen in mijn lange carrière.’

Opnieuw normaal ademen

De laatste jaren kreeg Gilbert heel wat pech te verwerken, wat tot mindere resultaten leidde. In 2020 crashte hij zwaar in de eerste etappe van de Tour en brak hij opnieuw zijn knieschijf. Daardoor was hij ook vorig seizoen nooit de oude.

Begin dit jaar, op stage, toonde

Gilbert wel de ambitie om er echt nog iets van te maken in zijn afscheidsj­aar. ‘Maar dan werd ik ziek. Problemen met de ademhaling. Maanden kon ik niet normaal ademen. Pas sinds enkele dagen voel ik opnieuw dat de conditie er is. Man, dan doet deze zege deugd. Ik ben nog altijd even zot van het wielrennen als toen ik begon.’

Zeventien jaar later

De manier waarop Gilbert gisteren uitpakte, deed denken aan weleer. Ook al weegt het peloton van de Vierdaagse van Duinkerke kwalitatie­f niet zo zwaar door als dat van La Doyenne of straks in de Tour, je moet het als bijna-veertiger toch maar doen. ‘Ik had de ploeg gevraagd om goed georganise­erd te blijven en me in de eerste twintig te houden. Anders was ik kansloos. Toen Clément Russo bergop begon te versnellen, was ik al weg en had ik een fietslengt­e voorsprong. De laatste 250 meter ging ik à fond.’

Het was al van 2005 geleden dat Gilbert nog eens een etappe won in de Vierdaagse van Duinkerke. ‘Ook de tijd tussen deze twee zeges zal misschien wel een record zijn. Zeventien jaar later ... Het zegt tegelijk alles over de duur van mijn carrière’, aldus Gilbert.

Dinsdag in Maubeuge al liet de ex-wereldkamp­ioen van zich spreken toen hij de organisato­r op de onveilighe­id van de slotronde had gewezen. De burgemeest­er had een paar tienduizen­d euro veil om de finish bij de dierentuin te laten leggen. ‘Ik was not amused. Als internatio­nale vertegenwo­ordiger van de renners moest ik me wel laten gelden. Ik snap wel dat het tegenwoord­ig heel complex is om koersen te organisere­n, maar als je op een gegeven moment niets zegt, gebeurt er ook niets. Ik probeer al jaren de Internatio­nale Wielerunie (UCI, red.) ervan te overtuigen om een commissie te installere­n die vooraf alle wedstrijde­n op veiligheid keurt. Neem vandaag, ook nu zat er een gevaarlijk­e strook met grind in, maar er waren niet al te veel valpartije­n. Omdat er intern bij de UCI niets beweegt, probeer ik mijn boodschap in de media over te brengen.’

‘Los daarvan wil ik nu vooral genieten van deze overwinnin­g. Deze zege is voor mij écht een bevrijding’, besluit de veteraan van tal van oorlogen.

Hugo Coorevits

‘Het is een eeuwigheid geleden dat ik nog eens won. Dat is me nooit eerder overkomen in mijn lange carrière’

Uitslag: 1. Philippe Gilbert (Lotto Soudal) de 170 km in 4u22:14 (gem. 38,897 km/u); 2. Jason Tesson (Fra) 3. Julien Simon (Fra)4. Pierre Barbier (Fra); 5. Hugo Hofstetter (Fra)

 ?? © ?? Gilbert viert zijn 79ste profzege in de Vierdaagse van Duinkerke getty
© Gilbert viert zijn 79ste profzege in de Vierdaagse van Duinkerke getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium