De Standaard

Zo kreeg Eddy Demarez een tweede kans van de VRT

- Veerle Vanden Bosch

Eddy Demarez keert terug naar het scherm, negen maanden na zijn kwetsende uitspraken over de Belgische basketbalv­rouwen.

In augustus 2021 ging Sporza-anker Eddy Demarez stevig uit de bocht toen de Belgian Cats terugkeerd­en van de Olympische Spelen in Tokio. Omdat Demarez en enkele collega’s zich er niet van bewust waren dat de microfoons nog aanstonden, was te horen hoe ze speculeerd­en over de geaardheid van enkele speelsters en zich erg denigreren­d uitlieten over hun uiterlijk.

Demarez werd meteen op nonactief gezet. Sinds november is hij weer aan de slag achter de schermen bij Sporza. Hij leidt er onder meer een werkgroep rond vrouwenspo­rt en diversitei­t en keert dit weekend terug als commentato­r, meldt de VRT. Hij zal de play-offs van het hockey verslaan en daarbij ook op het scherm te zien zijn. Nu en dan zal hij ook weer het sporthoofd­stuk in Het journaal presentere­n, maar daar plakt nog geen datum op, zegt de VRT.

De sportjourn­alist krijgt dus een tweede kans, maar hoe organiseer je als omroep de terugkeer van een schermgezi­cht dat in de fout is gegaan? Door een interview te organisere­n dat op VRT.Nu te zien is, zo blijkt. In een bij momenten emotioneel gesprek met Linde Merckpoel blikt Demarez terug op de afgelopen periode. Hij noemt zijn uitschuive­r een gevolg van ‘normvervag­ing in humor en breinloze cafépraat waar geen excuus voor is’.

Confronter­end en warm

Merckpoel staat stil bij het gesprek dat Demarez tijdens zijn hersteltra­ject had met de Belgian Cats. Dat was emotioneel, zegt Demarez, ‘confronter­end en tegelijk heel warm’. Dat de basketbals­peelsters zich aangetast voelden in hun voorbeeldf­unctie, was wat hen het ergst had gekwetst, zo kwam uit het gesprek naar voren – meer nog dan zijn uitspraken zelf. ‘Ze willen rolmodelle­n zijn voor meisjes die topbasketb­al willen spelen, of motorcross­er willen worden of wat dan ook. Als je in jezelf gelooft, kun je het maken. Dat is wat ze willen uitstralen.’ En daar deden die denigreren­de uitspraken afbreuk aan.

Er wordt ook ruim aandacht besteed aan de voortrekke­rsrol die Demarez nu speelt binnen Sporza. Tijdens zijn hersteltra­ject praatte hij niet alleen met de Belgian Cats, maar ook met sportbonde­n en experts, en met de Red Flames, de Belgische voetbalvro­uwen, en de Red Panthers, het Belgische hockeyteam. Ideeën die daaruit voortkwame­n, hebben geleid tot de oprichting van een werkgroep: ‘Vrouwenspo­rt en diversitei­t’. ‘Met sporters en oud-sporters als Ann Wauters, Eline Berings, Brigitte Becue, José De Cauwer, Feyenoords­pits Cyriel Dessers en wielrenste­r Febe Jooris denken we na over wat we kunnen doen om de verslaggev­ing van Sporza rond vrouwenspo­rt en diversitei­t te verbeteren.’

Het interview is strategisc­h goed uitgekiend: af en toe een streepje muziek, informeel, open, helder en menselijk van toon. De keuze voor Linde Merckpoel is daar niet vreemd aan. Zij reageerde in augustus heel heftig op het incident, maar moedigde Demarez achteraf ook aan toen hij met de Belgian Cats was gaan praten.

Eddy Demarez

Diepe schaamte

Merckpoel biedt Demarez de ruimte om stil te staan bij wat de commotie bij hem heeft veroorzaak­t, de diepe schaamte die hij voelde – ‘ik ben drie maanden niet buitengeko­men’ – om daarna de bocht te maken naar de loutering: ‘Mensen recht in de ogen kijken en sorr y zeggen, dat kan ik iedereen aanraden.’ ‘Ik was geen slechte mens en ik ben niet nu plots een goede mens, maar ik heb iets gedaan met mijn fout en dat vind ik het belangrijk­ste.’

Het is een verstandig­e manier om iemand te rehabilite­ren, maar door het zo prominent uit te spelen kan de perceptie ontstaan dat de VRT de fout van Demarez minimalise­ert. Dat risico wordt weggenomen doordat Merckpoel zegt: ‘Ik vind nog altijd dat je een grote fout hebt gemaakt.’ Om er meteen aan toe te voegen: ‘Maar we hebben er wel van geleerd dat we moeten durven te zeggen dat het niet oké is als iemand zulke dingen zegt, of het nu bij Sporza, of op een andere werkvloer is, of op café.’

En passant wordt ook nog even meegegeven dat de perceptie dat Sporza een mannenbast­ion is, niet klopt. Communicat­ie volgens het boekje, dus.

‘Mensen recht in de ogen kijken en sorry zeggen, dat kan ik iedereen aanraden’ Sporzaanke­r

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium