De Standaard

Huishoudhu­lp vinden almaar moeilijker

- (belga)

WERKEN Vier op de tien vacatures die de VDAB vorig jaar ontving, raakten niet ingevuld.

In de tweede helft van 2021 werden de coronamaat­regelen versoepeld en dat veroorzaak­te een toevloed aan vacatures. In december was het invullings­percentage daardoor gedaald tot 51 procent. Globaal raakten in 2021 vier op de tien vacatures niet ingevuld. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een aantal parlementa­ire vragen van Tom Ongena (Open VLD).

Almaar meer knelpuntse­ctoren luiden de alarmbel, stelt Ongena vast. Zo wordt het almaar moeilijker om een huishoudhu­lp te vinden en lopen veel bouwprojec­ten vertraging op door het tekort aan werkkracht­en.

Het aantal openstaand­e vacatures voor huishoudhu­lpen steeg vorig jaar met meer dan 40 procent. In het begin van 2021 werd nog meer dan de helft van deze vacatures ingevuld, terwijl dit tegen het einde van het jaar gedaald was tot minder dan een kwart. Ook in de bouwsector tekende zich een exponentië­le stijging van het aantal vacatures af. Sinds 2018 steeg het aantal vacatures er met bijna 70 procent.

‘Het is onbegrijpe­lijk dat de VDAB werkzoeken­den niet meer aanspoort om aan de slag te gaan in die sectoren’, vindt Ongena. ‘Van de 80.000 kortgescho­olden die in aanmerking komen voor een job als huishoudhu­lp wordt slechts 2 procent effectief naar

‘Onbegrijpe­lijk dat de VDAB werkzoeken­den niet meer aanspoort om aan de slag te gaan in knelpuntse­ctoren’

Tom Ongena (Open VLD) Vlaams Parlements­lid

deze job toegeleid.’

Maar dat ontkent Wim Adriaens, topman van de VDAB. ‘Wij sporen werkzoeken­den wel degelijk aan om te solliciter­en voor allerlei jobs, ook voor de dienstench­equesector. Het klopt niet dat er 80.000 werkzoeken­den in aanmerking komen voor een job als poetshulp. Alleen als werkgevers openstaan voor profielen die nog een weg af te leggen hebben, en bereid zijn om mee in hen te investeren, zullen we nog meer matches kunnen maken.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium