De Standaard

Proces-Aquino start onder hoogspanni­ng

Een reconstruc­tie, excuses en doodsbedre­igingen. Het proces over de dood van Silvio Aquino begon al meteen in gangsterst­ijl.

- Cedric Lagast

Het was een gespannen dag in Tongeren, vrijdag. De vijf beschuldig­den van de moord op Silvio Aquino stonden voor het eerst oog in oog met de broers van de drugsbaron, die als burgerlijk­e partij in de rechtszaal zaten. Toen hij werd binnengele­id, liet verdachte Sandro Hamidovic (52) zijn vinger over zijn keel glijden – een duidelijke boodschap aan de Aquino’s. Het gebaar is gesignalee­rd aan het Openbaar Ministerie, dat een proces-verbaal zal opstellen. Voorzitter Jo Daenen moest herhaaldel­ijk vragen om het rustig te houden, want ook de broers Aquino lieten luidkeels verstaan wat ze van de overkant vonden.

Geklungel tot de dood

Dragisa Hamidovic werd als eerste ondervraag­d. Vlak voor de start van het proces, in de zomer van 2021, werd hij plots opgepakt aan de Costa Brava. Het bleek een geluk bij een ongeluk te zijn, want hij was de enige van de beklaagden die bekentenis­sen wou afleggen. Hij onthulde dat ze Aquino eigenlijk wilden gijzelen voor losgeld. Dat leidde na zes jaar tot een doorbraak in het onderzoek. In de assisenzaa­l duidde hij zijn halfbroer Sandro Hamidovic en diens stiefzoon

Nebusha Pavlovic (36) aan als de twee mannen die Aquino neerschote­n. Als vergelding, omdat Aquino net daarvoor een andere zoon van Sandro had neergescho­ten. Sandro Hamidovic werd door Dragisa ook aangeduid als de leider van de clan-Hamidovic en de organisato­r van de aanval op Silvio Aquino en zijn vrouw. Dragisa toonde in de rechtszaal hoe hij Aquino rond de middel greep om hem op te tillen en in de kofferbak te gooien. Maar daardoor kon Aquino zijn pistool uit zijn broekriem vissen en schieten op Samson Hudorovich (22). Die overleefde het niet.

Zijn clan neemt Dragisa Hamidovic het geklungel nog steeds kwalijk. Hij vluchtte naar Portugal. Naar eigen zeggen wordt hij nu in de gevangenis zowel door de clanAquino als door eigen familie bedreigd. Na de feiten kreeg hij ook een herseninfa­rct. ‘Als ik in de war ben, dan blokkeer ik. Ik raak dan niet meer uit mijn woorden’, zei hij.

‘Ik wil mijn diepste excuses aanbieden aan de familie Aquino’, besloot hij zijn getuigenis. Hij maakte duidelijk dat hij nog voor Silvio Aquino was gesprongen om hem te beschermen, maar dat zijn halfbroer Sandro hem snel duidelijk gemaakt had dat hij hem dan ook zou neerschiet­en. ‘Wat kon ik doen? Het was mijn leven of opzij gaan.’ De broers Aquino lieten met handgebare­n verstaan, dat hij op weinig begrip moest rekenen.

De advocaat van Sandro Hamidovic liet weten dat ook zijn cliënt maandag voor het eerst uitgebreid uitleg zal geven. ‘Dat schept hoge verwachtin­gen. Ik hoop dat het geen teleurstel­ling wordt’, reageerde Philip Daeninck, de advocaat van de weduwe Aquino.

Toen hij werd binnengele­id, liet verdachte Sandro Hamidovic (52) zijn vinger over zijn keel glijden – een duidelijke boodschap aan de Aquino’s

 ?? © ?? Sandro Hamidovic maakte een niet mis te verstaan gebaar.
Tom Palmaers
© Sandro Hamidovic maakte een niet mis te verstaan gebaar. Tom Palmaers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium