De Standaard

Tussen links en rechts verdampen CD&V en Open VLD

De Stemming maakt de existentië­le crisis van CD&V en Open VLD pijnlijk concreet. Wellicht overleven op termijn alleen de liberalen.

-

‘Het donkerste uur beleven we vlak voor zonsopgang.’ Joachim Coens beaamde na het recente christende­mocratisch­e rebranding­scongres &Nu de moeilijke tijden. ‘Optimism is a moral duty’, zouden de liberalen opmerken. De twee partijen zijn vertrouwd met slechte peilingen.

Maar De Stemming geeft de ravage een concreet gezicht. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zal zijn positie nog kunnen redden, maar voor CD&V-voorzitter Coens bleek het de tegenslag te veel in een heel lange reeks. Zijn exit was onafwendba­ar, maar de implosie overstijgt de rol van de voorzitter.

Sinds de jongste parlements­verkiezing­en verloren de twee partijen meer dan een derde van hun aanhang. Bij Open VLD compenseer­t de instroom dat iets beter, CD&V motiveert de blijvers meer: de liberalen hebben de minst trouwe aanhang van alle partijen. De dalende trend krijgt bij de christende­mocraten een structuree­l karakter. CD&V (8,7 procent, tegenover 15,4 procent in 2019) verliest zowel op rechts als op links. De recente opstoot tussen Coens en de toch al geplaagde minister van Welzijn Wouter Beke was niet heilzaam.

Het verlies van Open VLD is kleiner maar wordt significan­ter (10,2 procent, tegenover 13,1 procent in 2019). Ook de liberalen boeten op rechts en op links in, zelfs iets meer op links. De blijvers dragen het hart eerder links. Dat doet de balans overslaan naar D66 in plaats van de VVD (de links- en rechts-liberale partijen in Nederland). De sirenenzan­g van de N-VA heeft haar werk volbracht. De ellende met Sihame El Kaouakibi lijkt al wat verteerd te zijn, ze speelt geen belangrijk­e rol meer in de beeldvormi­ng.

Twee blokken

Onderzoeke­rs Stefaan Walgrave (Universite­it Antwerpen) en Jonas Lefevere (VUB) spreken van een ‘existentië­le bedreiging’. Zij zien een sluipende herverkave­ling naar een ‘tweestrome­nland’. Die laat het centrum met Open VLD en CD&V opdrogen. Daarbij helpt het niet dat de CD&V-aanhangers niet alleen ouder, maar vooral gewoonteki­ezers zijn.

Het rechtse blok met N-VA en Vlaams Belang (45,5 procent) bestaat al even. Maar De Stemming ziet op links de geboorte van een nieuwe dominante speler: Vooruit. Samen met het consolider­ende PVDA en Groen vormt links een blok van haast 35 procent. De onderzoeke­rs voorspelle­n dat het wegsmelten­de

centrum in de eerste plaats die straat inslaat.

De geschieden­is toont aan dat partijen hun doodsstrij­d bijzonder lang kunnen rekken. Voor een in memoriam is het daarom veel te vroeg. Het onderzoek voedt wel alvast de gedachte dat Open VLD er beter voor staat dan CD&V. Dat begint met de rol van premier Alexander De Croo, al taant zijn ster even snel als dat de coronapand­emie uit onze gedachten verdwijnt.

Remonte

Toch blijft De Croo voor liberalen een reden om de partij trouw te blijven. Hij appelleert ook aan kiezers buiten de blauwe cirkel, al kon hij die popularite­it tot dusver niet vermarkten. Open VLD staat op enkele thema’s behoorlijk sterk, met economie voorspelba­ar op kop. Opmerkelij­k: de liberale kiezer ligt steeds minder wakker van belastinge­n. Milieu en klimaat beroeren hen dan weer meer. Dat bewijst opnieuw de verschuivi­ng naar links.

Lachaert noch Coens doet het goed in de poppoll. Maar bij CD&V, ooit groot geworden als partij van personalit­eiten, gaapt de leegte. De ster van Hilde Crevits verbleekt, de drie federale kopstukken (Sammy Mahdi, Vincent Van Peteghem en Annelies Verlinden) staan nog nergens.

Inhoudelij­k kaapt CD&V geen enkel thema. Zelfs welzijn schrijft de kiezer niet expliciet aan de christende­mocraten toe. Wie weet jaagt het stikstofak­koord straks ook de boeren op de vlucht. De interne malaise zette enkele weken geleden de relatie met de media op scherp. Journalist­en waren niet langer welkom op het &Nu-congres, waar de baseline vervelde tot ‘partij van en voor het volk’. Voortaan vormen ‘de gewone mensen’ de doelgroep.

Ronduit tragisch was dat Coens moest toegeven dat CD&V het etiket ‘volksparti­j’ doorheen de jaren was kwijtgeraa­kt. Zowat twintig jaar geleden veranderde de Christelij­ke Volksparti­j (CVP) van naam naar ChristenDe­mocratisch&Vlaams. Het bewijst de relativite­it van zulke marketinga­cties. Coens’ bewering dat de partij ‘het hart van het volk doorvoelt’, omdat CD&V ‘zelf van het volk is’ biedt niet meteen houvast.

Het is zeer de vraag of de nieuwe ‘consensusv­oorzitter’ het probleem nog kan oplossen. De tijden van weleer – met CD&V als absolute koploper – komen nooit meer terug, al verbergt het grote aantal burgemeest­ers plaatselij­k wellicht de implosie. Enkele weken geleden deed voormalig kopstuk Yves Leterme in De afspraak op vrijdag een pijnlijke voorafname. Hij zag nog toekomst in een partij gebaseerd op het personalis­me en communitar­isme. Maar dat zou niet langer als een ‘leidende formatie’ zijn. Het woord bijrol slikte hij nog net in.

De voormalige premier gaf bovendien een waarschuwi­ng mee: de alliantie met de N-VA om die koppositie te pimpen, zou eerder slecht aflopen. Dat idee stak deze week even de kop op. Diverse liberalen dromen al langer van een macroneske operatie die de diverse krachten ‘hergroepee­rt’. Lachaert krijgt als voorzitter steeds de zenuwen van dat soort van, in zijn ogen althans, defaitisme. Hij wil niet als laatste het licht uitdoen. Met Liberaal Vuur probeert hij de achterban te enthousias­meren, voor Bart Tommelein dat vlammetje uitblaast. De operatie krijgt begin 2023 een nieuwe naam. Erg laat: de verkiezing­en zijn al een jaar later.

Premier Magnette

Lachaerts hoofd ligt niet op het kapblok. Toch gaat ook zijn pad hobbelig bergop. Als donkerblau­we liberaal krijgt hij steeds meer te maken met linksige ‘D66’ers’ die het vooral in de steden goed doen. De liberalen opnieuw laten aanknopen met winst zal in de eerste plaats ten koste van rechts (N-VA) moeten gaan. Moeilijk, maar volgens het onderzoek niet onmogelijk. Zelfs voor CD&V valt er, mits ze enige kunde aan de dag leggen, bij de Vlaams-nationalis­ten nog iets te rapen.

De verkiezing­en van 2024 dienen zich niet aan als een herkansing, maar als een overleving­sstrijd. De Croo moet daarom bewijzen dat zijn regering meer is dan een verplicht huwelijk, maar een constructi­eve samenwerki­ng van partijen die het land niet willen overlaten antisystee­mpartijen die de democratie of België zelf willen blokkeren.

Dat vraagt leiderscha­p en doortasten­de hervorming­en (pensioen, fiscalitei­t), maar die komen alle Vlaamse regeringsp­artijen ten goede. Voorlopig verkleint De Croos kans op een verlengd verblijf in de zestien. Als Vooruit de voorspelli­ngen inlost, valt de kloof tussen de socialisti­sche en liberale familie niet meer te overbrugge­n. Dan wordt PSvoorzitt­er Paul Magnette de volgende premier.

De verkiezing­en van 2024 dienen zich niet aan als een herkansing, maar als een overleving­sstrijd

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium