De Standaard

De Vlaams-nationalis­tische strijd om het marktleide­rschap

Om Vlaams Belang voorbij te steken zal de N-VA alle zeilen moeten bijzetten. De uiterst rechtse kiezer is al zeker van zijn stem en de centrumvij­ver is, vooral door de N-VA zelf, stilaan leeggevist.

-

Een halve procent, dat is het kleine verschil tussen Vlaams Belang en de N-VA in de rondvraag naar kiesintent­ies van De Stemming. De Vlaams-nationalis­tische partijen hebben net geen meerderhei­d samen (45,5 procent), maar zouden dat met deze uitslag wel in zetels kunnen hebben. Tegenover de verkiezing­en van 2019 betekent dat nog steeds bijna een kwart winst voor uiterst rechts en significan­t verlies voor conservati­ef-rechts. Na die verkiezing­en torende Vlaams Belang een tijd boven de N-VA uit in de peilingen, maar die tijd is nu – voorlopig – voorbij.

Dat is goed nieuws voor de partij van Bart De Wever. Het belang van het marktleide­rschap bij de verkiezing­en in 2024 is niet te overschatt­en. Niet alleen komt het initiatief­recht bij de vorming van de Vlaamse regering de grootste toe, het is ook voor de perceptie cruciaal dat de N-VA de grootste is – ook tegenover Franstalig België. De N-VA wil dat de ‘democratis­che’ variant van het Vlaamsnati­onalisme op kop blijft. Daarin kan ze slagen. De tweede doelstelli­ng van de N-VA, een kwart van de stemmen binnenhale­n, ligt minder binnen handbereik.

De overlap tussen beide electorate­n is groot. De gemiddelde N-VA-kiezer kijkt als eerste alternatie­f naar Vlaams Belang, en omgekeerd. ‘Vlaams Belang en de N-VA zijn sterk met elkaar verbonden’, concludere­n politicolo­gen

Stefaan Walgrave (UAntwerpen) en Jonas Lefevere (VUB), die het onderzoek uitvoerden. ‘Een stuk meer dan Vooruit en Groen.’ Een groot verschil is wel dat Vlaams Belang-kiezers sterke antipoliti­eke gevoelens hebben, N-VA’ers veel minder.

Vlaams Belang zit gebeiteld

Toch wordt werven langs rechts voor de N-VA moeilijk. Vlaams Belang heeft veruit de meest overtuigde kiezers. Meer dan 90 procent van de Vlaams Belang-stemmers van 2019 blijft de partij trouw. Daarboveno­p komen veel nieuwkomer­s, in grote mate van bij de N-VA, die al erg zeker zijn van hun stem. Met 8,8 op 10 is de zekerheid van de Vlaams

Belang-kiezer de grootste van alle partijen. De afstand tot hun tweede keuze – de N-VA – is bij die kiezers het grootst.

Daartegeno­ver staat dat de groeimarge van Vlaams Belang een stuk kleiner is. Bijna 45 procent van alle kiezers overweegt een stem voor de N-VA, het hoogste potentieel van alle partijen, terwijl Vlaams Belang daar op drie staat met 37 procent.

De N-VA zet al een tijdlang in op het leegeten van het centrum, om op die manier de federale Vivaldi-regering te verzwakken. Dat is belangrijk­er voor de partij dan de Vlaams Belang-kiezers terughalen. Die centrumstr­ategie lijkt vruchten af te werpen. De drie traditione­le partijen halen samen nog maar een derde van de stemmen. Vivaldi vertegenwo­ordigt nog 44 procent van de Vlaamse kiezers, tegenover 49 procent in 2019. De uitstroom van de N-VA naar Vlaams Belang is aanzienlij­k, maar de N-VA compenseer­t dat deels via instroom vanuit CD&V en Open VLD. De keerzijde daarvan is dat de centrumvij­ver steeds leger gevist wordt door de N-VA, de overgeblev­en kiezers daar neigen nu eerder naar links.

N-VA is de volksparti­j

Belangrijk­e troef voor de N-VA is dat de partij volgens De Stemming is uitgegroei­d tot dé volksparti­j bij uitstek. Bij tal van kwesties gelijken de antwoorden van de gemiddelde respondent het meest op die van de N-VA-kiezers, waaronder de erg belangrijk­e vraag welke thema’s van belang zijn. Eerder dan de standpunte­n zelf, verschuift bij kiezers vooral het belang dat ze aan thema’s hechten, is de stelling van Walgrave, waarbij ze neigen richting de partij die ze het meest associëren met die thema’s.

Vlaams Belang is ‘eigenaar’ van het thema migratie, de N-VA van staatsherv­orming. Daarbij neemt de ander telkens de tweede plaats in. Maar de N-VA bekleedt ook voor bijna alle andere thema’s de tweede of derde plaats.

Wat de partij wel zorgen moet baren, is dat ze terrein verliest op economie en werkgelege­nheid, twee belangrijk­e sociaaleco­nomische onderwerpe­n die de N-VA wil claimen. Voor de Vlaams Belangkiez­er blijft migratie toppriorit­eit.

Ook opvallend: het enige thema waarvoor de meeste kiezers naar de N-VA wijzen, het communauta­ire, blijkt voor diezelfde kiezer dit jaar nauwelijks van belang te zijn. Op energie, het belangrijk­ste thema voor de Vlaming, en nog belangrijk­er voor de N-VA’er, wist de partij zich dan weer zeer sterk te profileren, met haar uitgesprok­en standpunt over kernenergi­e.

Demir top, Jambon flop

Dé kracht van de N-VA blijft Bart De Wever. Meer dan 10 procent noemt hem spontaan als persoon die hen het best vertegenwo­ordigt, een score waar ook na bijna twintig jaar toppolitie­k geen sleet op lijkt te komen. Daarmee springt De Wever opnieuw, over de sterk verliezend­e premier Alexander De Croo (Open VLD), naar de eerste plaats. Tom Van Grieken sluit het rijtje van de ‘grote vier’, met ook nog Conner Rousseau, af.

De enige andere Vlaams Belanger in de top twintig is Dries Van Langenhove, al gaat het in de onderste regionen om lage aantallen. Verder valt de opmars van Vlaams minister Zuhal Demir op, die vier keer zo vaak vermeld wordt als een jaar eerder, net als de neergang van haar ministerpr­esident Jan Jambon, die precies de omgekeerde beweging maakt. Ook Ben Weyts deemstert fors weg.

Het zal de roep om Demir – al dan niet pas in 2024 – te promoveren nog luider doen klinken. Achter Demir volgt Theo Francken, die zijn gestage herstel voortzet. De Wever is er in al die jaren in geslaagd om zijn partij te verbreden, maar de afhankelij­kheid van zijn persoon blijft groot. Meer dan de helft van de N-VA-kiezers verklaart dat hij een belangrijk­e drijfveer is om voor de N-VA te stemmen. Bijna een op de drie kiezers zou hem volgen in het

– erg onrealisti­sche – scenario dat hij de deur van zijn partij achter zich zou dichttrekk­en, de hoogste score van alle politici.

Matthias Verbergt

Vlaams Belang heeft veruit de meest overtuigde kiezers, maar zijn groeimarge is een stuk kleiner dan die van de N-VA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium