De Standaard

De spotlights hebben Groen geen winst opgeleverd

Groen liep de voorbije maanden het meeste van alle partijen in de kijker, maar dat heeft de partij geen extra kiezers opgeleverd. Integendee­l. Het was slechte reclame.

- Christof Vanschoubr­oek

Groen kan 9,4 procent van de kiezers verleiden, dat is een klein beetje minder dan de 10,1 procent die de partij haalde bij de Vlaamse verkiezing­en in 2019. Het groene electoraat is erg volatiel. De partij zag tussen 2019 en vandaag liefst 30 procent van haar kiezers uitstromen, maar verwelkomd­e tegelijker­tijd 23 procent nieuwe kiezers. Als rekening wordt gehouden met de foutenmarg­e zit de partij nu al meer dan drie jaar min of meer op een status quo.

Nochtans liep Groen de voorbije weken meer dan elke andere partij in de kijker. Bij de vorige editie van De Stemming viel Groen nog het minst op. De partij trok nu trouwens niet alleen de meeste aandacht bij het eigen electoraat, maar ook bij dat van de andere partijen. Dat heeft alles te maken met de kernenergi­esaga, die vlak voor de bevraging haar hoogtepunt bereikte, en de grote zorg over de toenemende energiepri­jzen. Maar de partij kon die vele aandacht niet verzilvere­n in stemmen. De helft van hen die aangaven Groen het meest zichtbaar te vinden, gaf ook mee dat de partij een negatieve indruk naliet. Weg kiezers.

De partij die geld kost

Groen is en blijft de onbetwistb­are eigenaar van de thema’s mobiliteit, klimaat en energie, de groene klassieker­s. Met Tinne Van der Straeten als minister van Energie, kleeft dat laatste thema helemaal aan de partij. Hoe goed Groen ook zijn best doet om zijn sociale kant in de verf te zetten, Vooruit gaat met thema’s als sociale zekerheid en gezondheid­szorg aan de haal. Bij Vooruit zitten de meeste potentiële kiezers van Groen, maar omgekeerd vormt die partij ook het grootste gevaar.

Bijna een kwart van de respondent­en vindt energie het belangrijk­ste probleem, maar het dossier is voor Groen momenteel eerder een last dan een lust. De kernenergi­esaga speelt de partij parten en alle inspanning­en om de energiepri­jzen te milderen, stralen niet positief af op de partij. De prijzen blijven torenhoog. De burgers willen dat de overheid opdraait voor de hoge energiepri­jzen. Die moet dan maar besparen of het begrotings­gat nog wat groter maken. Van het thema klimaat ligt slechts 4 procent van de respondent­en wakker.

Het nieuwe voorzitter­sduo zal de handen vol hebben om de negatieve perceptie over Groen – dat die partij vooral geld kost – te keren en het klimaatthe­ma opnieuw hoog op de agenda te krijgen. De partij probeert de twee te koppelen: een turbo zetten op hernieuwba­re energie is meteen goed voor de energie-onafhankel­ijkheid en de prijs. Dat effect zal niet meteen zichtbaar zijn. Die boodschap pakt (nog) niet.

Een lichtpuntj­e is dat de partij met Petra De Sutter een politica in de rangen heeft die populair zou kunnen worden. Ze bekleedt de negende plaats in de popularite­itspoll. Maar De Sutter blijft nog mijlen verwijderd van de popularite­it van Bart De Wever, Alexander De Croo of Conner Rousseau. Bovendien is ze vooral populair bij de eigen kiezers, maar heeft ze vooralsnog weinig aantrekkin­gskracht buiten de eigen achterban.

Een lichtpuntj­e is dat Groen met Petra De Sutter een politica heeft die populair kan worden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium