De Standaard

‘Ik ben een idioot, meneer, dat ziet u toch?’

- Marc Kliffman

Alexander Dean, beklaagde in de viervoudig­e moord van zijn ex-vriendin, haar grootouder­s en een amateurfot­ograaf, bleef tijdens zijn ondervragi­ng de antwoorden schuldig.

‘Meneer Dean, ik wil open kaart met u spelen. Toen u naar het huis van Maïlys ging, was dat dan om het goed te maken met haar? Of was het de bedoeling om haar dood te maken?’

Voor de zoveelste keer tijdens het urenlange – uiterst moeizame – verhoor probeerde voorzitter Willem De Pauw naar de echte motieven van Alexander Dean te vissen. Maar de gewezen bodybuilde­r zweeg andermaal, zoals de hele dag de blik naar de grond gericht. Op geen enkel moment heeft hij vrijdag iemand aangekeken.

Dean zuchtte nog eens diep, na een minuut zoeken naar woorden. ‘Ik kan zelf niet geloven dat ik haar pijn heb gedaan.’

Alexander Dean trok op 25 juli 2017 naar het huis van zijn ex-vriendin Maïlys Descamps (18) in Moere (Gistel). De twee hadden meer dan een jaar een relatie, maar hij kon niet verkroppen dat het meisje die relatie had stopgezet.

Ter plekke stak hij er zowel Maïlys als haar grootouder­s Gerry Cappon (70) en Marie-Josée Vanleene (65) dood. Hij kon uiteindeli­jk – na ongeveer een dag op de vlucht – aan de Delhaize in Oostende ingerekend worden.

Later bleek dat Dean zelfs een vierde

Alexander Dean moord op zijn geweten had. De ochtend van de andere moorden was hij naar Sint-Amandsberg getrokken om er fotograaf Jeroen Verstraete (39) te vermoorden.

‘Ik ben een idioot.’ Van de weinige dingen die hij zei, heeft hij dát toch drie keer over zichzelf herhaald. Voor de nabestaand­en van Maïlys , haar opa Gery en oma Marie-Josée, en van hobbyfotog­raaf Verstraete was het erg moeilijk te verteren dat ze plots een heel andere Dean te zien kregen. Van de breedgesch­ouderde én vooral breedspake­rige bodybuilde­r, die tijdens het onderzoek tot in de kleinste details zijn gruwel beschreef, blijft niets meer over. Huilend ging hij tijdens een bijzonder moeizame ondervragi­ng elke vraag over de viervoudig­e moord uit de weg. Tot zichtbare frustratie van de voorzitter en de nabestaand­en weigerde Dean om vragen over de misdaad zelf te beantwoord­en. Eerst deed hij teken dat zijn maag ervan rommelde, dan greep hij naar zijn bekertje water. ‘Ik kan dat niet meer herhalen. Ik probeer nu al vijf jaar deze waanzin weg te dringen uit mijn verstand.’

Voorzitter De Pauw deed nog een paar verwoede pogingen, maar tevergeefs. Ook Jef Vermassen, advocaat van de vader van Maïlys, kon op het einde zijn misprijzen niet wegsteken. ‘Tijdens de wedersamen­stelling was u zo vlot, en zette u alles uiteen. Hoe komt het dat het nu anders is?’ Af te wachten wat Dean volgende week nog zal verklaren. Voorzitter De Pauw waarschuwd­e hem alvast dat er nog vragen volgen.

‘Ik probeer nu al vijf jaar deze waanzin weg te dringen uit mijn verstand’ Beklaagde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium