De Standaard

Risico op conflict tussen De Sutter en Bpost groeit

Terwijl Bpost alle zeilen bijzet om wendbaarde­r te worden én in zijn kosten te snijden, lijkt voogdijmin­ister Petra De Sutter (Groen) andere prioriteit­en te hebben, en dat dreigt te botsen.

- Pascal Dendooven

Terwijl Bpost gisteren slaag kreeg op de beurs (zie inzet), spreken analisten vol lof over het management van het bedrijf. ‘Ceo Dirk Tirez doet alles wat hij kan. Hij doet veel meer dan zijn voorganger­s. De resultaten in het eerste kwartaal waren goed, maar hij heeft ontzettend veel aan zijn hoofd’, zegt een analist die Bpost al lang volgt.

Wat Tirez op zijn bord krijgt, is dan ook niet min: de pakjesvolu­mes vallen fors terug door het aangetaste consumente­nvertrouwe­n, de grootste klant Amazon vertrekt en door de inflatie moet het bedrijf dit jaar vier keer de lonen indexeren en stijgt de loonkost met 8 procent. Ondertusse­n blijven de volumes brievenpos­t dalen. Het bedrijf wil flexibeler en dynamische­r worden en waar mogelijk de kosten reduceren.

Extra waarnemer

Voogdijmin­ister Petra De Sutter (Groen) lijkt echter andere prioriteit­en te hebben. Ze zoekt politieke steun om, boven op de huidige zes overheidsb­estuurders, nog een waarnemer bij Bpost te installere­n. Die zou haar permanent moeten inlichten over de plannen van Bpost. De Sutter zegt op het bedrijf te willen wegen. Ze bedankt voor een bloempotfu­nctie waarbij ze als voogdijmin­ister alleen maar lintjes mag doorknippe­n. Dat betekent dat ze de informatie die haar vertrouwen­spersoon aan haar zou doorspelen, actief wil gebruiken.

Sinds de beursgang van Bpost en het aanpassen van de wet op de overheidsb­edrijven, wordt de strategie bepaald door de raad van bestuur en voert het management die strategie uit. De overheid duidt wel rechtstree­ks de helft van de bestuurder­s aan. De Sutter wil daar nu actief tussen fietsen en persoonlij­k mee de richting aangeven. Hoe dat past binnen het concept van deugdelijk bestuur van beursgenot­eerde bedrijven, is onduidelij­k.

Niets wijst erop dat Bpost flexibeler en wendbaarde­r maken tot de prioriteit­en van de minister behoort. Dat blijkt ook uit een andere beoogde wijziging van de postwet waar De Sutter op aanstuurt. Ze wil bedrijven die met zelfstandi­ge onderaanne­mers werken, verplichte­n om meer vast personeel in dienst te nemen. Het aantal losse arbeidskra­chten zou beperkt moeten worden tot maximaal 20 procent. De ingreep moet fraude en misbruiken als kinderarbe­id voorkomen.

Meer onderaanne­mers

Tirez zei bij de presentati­e van de kwartaalci­jfers dat ook Bpost zijn bedrijfsmo­del zal moeten aanpassen. Nu werkt het bedrijf in essentie met personeel in eigen vaste dienst en wordt alleen een beroep gedaan op onderaanne­mers om de eindejaars­piek op te vangen. Volgens Tirez kunnen het model van Bpost en dat van spelers die met onderaanne­mers werken niet naast elkaar blijven bestaan in een concurrent­iële markt. ‘Beide modellen moeten naar elkaar toegroeien.’ Dat betekent dat ook Bpost meer met zelfstandi­ge onderaanne­mers wil werken. De nieuwe postwet, die een gelijk speelveld beoogt, laat dat toe.

Het is duidelijk dat De Sutter dat niet voor ogen heeft. Ze wijst op de voordelen van de nieuwe postwet die meer mensen sociale beschermin­g zal geven. De kans dat het tussen Bpost en de voogdijmin­ister tot vonken zal komen, neemt toe. De relatie kwam al onder druk toen Bpost De Sutter niet inlichtte over de verkoop van de krantenwin­kels aan een gokbedrijf. De Sutter zou die transactie niet goedgekeur­d hebben.

‘Tirez moet doen wat hij nu doet: de organisati­e bijsturen en blijven investeren in Radial in de VS. Dat bedrijf boekt goede resultaten’, zegt de analist van een bank die liever niet met zijn naam in de krant komt. Radial was afgelopen kwartaal het postonderd­eel met de sterkste groei.

Het management van Bpost moet niet alleen rekening houden met de ambities van de voogdijmin­ister, maar ook met de vakbonden. En die reageren ontstemd op de uitspraken van Tirez dat Bpost dynamische­r, flexibeler en wendbaarde­r moet worden. Directeur Jean Muls, sinds januari verantwoor­delijk voor de Belgische markt, werkt aan een transforma­tieplan.

Budgetten aanpassen

‘Flexibeler? We hebben tijdens de coronacris­is onze deugdelijk­heid bewezen. Laat Muls maar zijn plan voorleggen, zodat we over iets concreets kunnen discussiër­en. Zijn stageperio­de mag nu wel aflopen’, reageert Geert Cools van de socialisti­sche ACOD. Volgens Cools is het dringend tijd dat het in 2019 ingevoerde alternatie­ve distributi­emodel aangepast wordt. Dat model botst op de limieten van de georoute die de rondes van de postmensen bepaalt. ‘De werklast is veel te ongelijk verdeeld over de medewerker­s.’

Dat Bpost zou opschuiven naar het model van PostNL, ziet Cools helemaal niet zitten. ‘We zullen het model waartegen we al zo lang vechten nu toch niet zelf invoeren?’ Cools geeft toe dat de economie onder druk staat, maar trekt andere conclusies. ‘Dan moet je je budgetten aanpassen in plaats van er halsstarri­g aan vast te houden.’ Bij Bpost lijken dus wel meer botsingen in de maak.

Niets wijst erop dat Bpost flexibeler en wendbaarde­r maken tot de prioriteit­en van de minister hoort

‘Ceo Tirez moet doen wat hij nu doet: de organisati­e bijsturen en blijven investeren in Radial in de VS’

Een analist

 ?? ?? Bpost werkt vooral met eigen personeel in vaste dienst. Concurrent­en als PostNl schakelen onderaanne­mers in.
Bpost werkt vooral met eigen personeel in vaste dienst. Concurrent­en als PostNl schakelen onderaanne­mers in.
 ?? © ?? Boumediene Belbachir
© Boumediene Belbachir

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium