De Standaard

Haviken, duiven en een uil

- Ruben Mooijman

Toen Prince in 1984 zijn hit ‘When doves cry’ schreef, kon hij niet vermoeden dat het nummer 38 jaar later geciteerd zou worden door centraleba­nkwatchers. Maar voor wie het rentebelei­d van de ECB volgt, is het nummer actueler dan ooit. ‘This is probably the moment when doves cry’, zei ING-hoofdecono­om Carsten Brzeski in de Financial Times. De ornitholog­ische referentie verwijst naar bankiers die eerder voorzichti­g zijn in het verhogen van de rente, uit vrees de groei te fnuiken. Ze onderschei­den zich van de haviken, die inflatie tegen elke prijs de kop willen indrukken. De duiven staan op het punt te capitulere­n onder de grote druk van de haviken, verwacht Brzeski.

De afgelopen week was er inderdaad een opbod bezig tussen aanhangers van de verschille­nde strekkinge­n. Met uitspraken in de media probeerden ze het laken naar zich toe te halen. Bankiers uit Duitsland en Oostenrijk – de haviken – pleiten voor een renteverho­ging in juli, de vroegst mogelijke datum volgens de timing die de ECB zelf heeft uitgestipp­eld. Maar hun collega’s uit Spanje en Italië – de duiven – spartelen tegen. Een renteverho­ging zou de groei, die al bijna tot stilstand is gekomen, de genadeklap kunnen geven.

Dat belooft een gezellige discussie te worden, als het gezelschap in juni weer bijeenkomt. Gelukkig liet Christine Lagarde, die de eendracht moet proberen te bewaren, al in een vroeg stadium weten met welke vogel ze zich het meest verwant voelde. Ze dacht diplomatie­k te zijn door de uil te kiezen. Die staat niet bekend om zijn affiniteit met een monetaire doctrine, maar wordt eerder geassociee­rd met wijsheid en bedachtzaa­mheid in het algemeen. Wat de uil ook van beide andere vogels onderschei­dt, is zijn voorkeur voor de nacht. Maar in de zomer, als de strijd tussen de haviken en duiven zijn beslag moet krijgen, zijn de nachten het kortst.

De spanning stijgt, want de ECB is met haar terughoude­nde rentebelei­d aan een internatio­nale Alleingang bezig die steeds meer wenkbrauwe­n doet fronsen. In Washington is de rente al twee keer verhoogd, in Londen al vier keer. Zelfs de Zweden zijn overstag gegaan. Naast Frankfurt houden alleen Zwitserlan­d en Japan de boot nog af, maar daar is inflatie geen probleem.

Niet alleen Prince biedt inspiratie aan centrale-bankwatche­rs. Vier jaar eerder bracht Neil Young zijn album Hawks & doves uit. Als uit het titelnumme­r al iets valt af te leiden over renteverho­gingen, is het dat we de meningsver­schillen van de heren en dames bankiers maar best een beetje relativere­n. Young schetst een bucolisch tafereel. De wind waait, het gras wuift, er wordt muziek gespeeld, gedanst en gebeden, en de duiven en haviken scharrelen rond in de regen. Een groter contrast met de ECB-torens van glas en staal is moeilijk denkbaar.

De Europese haviken willen een renteverho­ging in juli, de duiven spartelen tegen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium