De Standaard

Het spoorplan is er, het budget nog niet

- Korneel Delbeke

SPOORWEGEN De federale regering heeft een ambitieus stappenpla­n voor de toekomst van de spoorwegen goedgekeur­d. Meteen luidt de vraag hoe realistisc­h en betaalbaar dat plan is. ‘Je moet eerst weten waarop je mikt.’

Een verdubbeli­ng van het aantal treinreizi­gers, om het halfuur een trein in elk station en meer goederenve­rvoer over het spoor. Aan ambitie voor de Belgische spoorwegen ontbreekt het de federale regering niet. Met ‘Visie 2040’ keurde ze vrijdag ‘voor het eerst in de spoorgesch­iedenis’ een coherent langetermi­jnplan goed, zegt initiatief­nemer en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Na jaren van desinveste­ring, aldus Gilkinet, wil de regering van het spoor de ‘ruggengraa­t’ van de Belgische mobiliteit maken. Meer mensen naar de treinen lokken (van 8 naar 15 procent marktaande­el) zal het klimaat en de luchtkwali­teit ten goede komen en de files verkleinen, klinkt het. Om dat te doen, wil de regering vooral inzetten op vlotte en betrouwbar­e overstappe­n, met een maximale keuze aan bestemming­en. Zo moet in grote steden iedere 15 minuten een trein rijden. Gilkinet spiegelt zich aan het ‘Zwitserse model’, waarbij treinen in een ‘vaste cadans’ rijden die zich om de 15, 30 of 60 minuten herhaalt. Daarnaast wil de regering ook flexibele tarieven invoeren (zodat reizen in daluren goedkoper wordt), betere reizigersi­nformatie verstrekke­n en inzetten op meer toegankeli­jke stations en treinen.

Het plan komt er op een moment dat de NMBS onder druk staat. De coronapand­emie heeft niet alleen een budgettair­e kater geslagen, maar maakte ook een einde aan de groei van het aantal reizigers. Vandaag vervoert de NMBS nog ongeveer 80 procent van het aantal reizigers van voor corona. En door het toegenomen telewerk zal ook op lange termijn (tegen 2040) het aantal reizigersk­ilometers per trein met tot 20 procent dalen, voorspelde het Federaal Planbureau onlangs.

Met ‘Visie 2040’ wil Gilkinet het tij keren. Het plan moet de leidraad worden voor de nieuwe beheerscon­tracten met de NMBS en netbeheerd­er Infrabel. Maar de vraag rijst of het praktisch én budgettair haalbaar is. In een rapport dat La Libre Belgique kon inkijken, geeft de Inspectie van Financiën een gunstig advies voor de doelstelli­ngen, maar stelt ze vast dat ‘Visie 2040’ zal botsen op ‘budgettair­e beperkinge­n die zullen worden gesteld bij het beheerscon­tract van de NMBS en Infrabel’.

 ?? © ?? Meer reizigers naar de trein lokken, is het hoofddoel.
Jimmy Kets
© Meer reizigers naar de trein lokken, is het hoofddoel. Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium