De Standaard

Kim Gevaert geeft startschot voor permanente looplus

Enkele honderden jongeren hebben vrijdag een looplus in de Vijfhoek in Brussel afgelegd. Initiatief­nemers Filter Café Filtré Atelier en Clean Cities willen een permanent loopparcou­rs in het stadscentr­um.

- Amaury Michaux

Kim Gevaert schoot vrijdagvoo­rmiddag de loopactie op gang. Een honderdtal jongeren deden een ‘belevingsl­oop’ van vijf kilometer onder leiding van choreograa­f Benjamin Vandewalle.

‘Mijn zoon gaat in Brussel naar school, ik werk in een Brusselse school. Ik vind het belangrijk dat jongeren kunnen bewegen in een stad en daarom steun ik dit initiatief’, vertelt Gevaert.

‘Het is belangrijk dat jongeren zich op een veilige manier kunnen verplaatse­n’, zegt ze. ‘Ik loop vooral in de rand van de stad in een bos. Wie in het centrum woont, moet dat dichter bij huis kunnen doen.’

Het initiatief van de permanente looplus komt van Filter Café Filtré Atelier en Clean Cities. ‘In de jaren 50 was er een plan om een miniauto-ring met gekoppelde parkeergeb­ouwen te ontwikkele­n in de vijfhoek’, zegt Annekatrie­n Verdickt van Filter Café Filtré.

‘Dat plan werd niet volledig uitgevoerd, maar onze looplus is erop gebaseerd. Onze lus zal een looppad van vijf kilometer zijn die schoolomge­vingen en sportvelde­n verbindt.’ De initiatief­nemers willen de leefbaarhe­id, gezondheid en beweging voor bewoners en kinderen in de grootstad verbeteren. ‘In september wordt het circulatie­plan voor de Vijfhoek ingevoerd en komt er plaats vrij. Het plan moet radicaal inzetten op nieuwe invullinge­n van de openbare ruimte. In plaats van terrasjes en toeristisc­he elementen willen we plaats voor sport’, zegt Verdickt.

‘We willen de straat in twee knippen: de helft voor sport, ontharding en de actieve gebruikers, de andere helft voor het gemotorise­erd verkeer. We zullen een poster met onze ideeën aan de beleidsmak­ers overhandig­en.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium