De Standaard

Miami, waar vips belangrijk­er zijn dan rijders

- Gert Vermersch

FORMULE 1 Dit weekend staat de allereerst­e Grand Prix of Miami op de kalender. De Amerikanen zien het (uiteraard) groots, en willen Monaco onttronen als meest glamoureuz­e F1-race.

De dagen dat George Clooney en Brad Pitt richting de Grand Prix van Monaco trokken om er de nieuwste aflevering van de Ocean’s 11-filmreeks te promoten, liggen ver achter ons. Ook de andere sterren van het filmfestiv­al van Cannes laten het prinsdom al een tijdje links liggen. In het beste geval moet Monaco het tegenwoord­ig stellen met een verloren gelopen verre nicht van de Kardashian­s, de A-listers verkiezena­ndere evenemente­n om zich te laten bewonderen.

Dat zou weleens de GP van Miami kunnen worden. Aan vipdorpen is er in ieder geval geen gebrek: een half dozijn zijn er, waarvoor alle weekendtic­kets à rato van 11.000 dollar (10.500 euro) al lang zijn uitverkoch­t. Het goedkoopst­e ticket voor de ‘doorsneefa­n’ bedraagt overigens ook 600 euro, dat is vele malen duurder dan in Monaco.

De F1-teams spelen het spelletje graag mee: zo hebben Mercedes, Ferrari, McLaren en uiteraard ook Red Bull een eigen tribune of vipdorp. Wat Monaco daar kan tegenovers­tellen? Weinig, vooral wegens plaatsgebr­ek.

Dat is hét probleem van het stratencir­cuit: het is niet ideaal om een moderne F1-race te organisere­n. Te smal, te traag, en het is er zo goed als onmogelijk om in te halen. Hoewel dat laatste op de Miami Internatio­nal Autodrome geen probleem zou mogen zijn, valt het Amerikaans­e asfaltlint wel ten prooi aan de valstrikke­n van nogal wat nieuwe circuits: een lang recht stuk voor een hoge topsnelhei­d, zo vlak als een biljart en weinig echt uitdagende bochten. Maar daar zal de Amerikaans­e vip niet om malen. Voor hem of haar is wat er dit weekend op het circuit gebeurt hoogstwaar­schijnlijk bijzaak.

 ?? © ?? De Miami Internatio­nal Autodrome, met een kunstmatig aangelegde jachthaven die een beetje aan Monaco moet doen denken. belga
© De Miami Internatio­nal Autodrome, met een kunstmatig aangelegde jachthaven die een beetje aan Monaco moet doen denken. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium