De Standaard

Koninklijk­e hit in blauw en wit

- Jo Van Damme Jo Van Damme is tekstschri­jver en werpt elke week een satirische blik op de actualitei­t.

Ook op de derde en laatste dag van het staatsbezo­ek aan Griekenlan­d scheen de zon. De koningin droeg een witroze ensemble met bloemenpri­nt van de beroemde Griekse designer Costarello­s. Dat mocht volgens royaltywat­chers zonder meer worden gezien als een sterk staaltje van diplomatic dressing, temeer omdat H.M. zich eerder ook al in een jurk in wit en blauw had vertoond, een niet mis te verstane ode aan de Griekse vlag. (Naast haar stond Z.M. Filip in een onbestemd bruin kloffie.)

Ons vorstelijk­e paar had vurig uitgekeken naar dit staatsbezo­ek, het eerste na corona, op uitnodigin­g van de presidente van de Helleense Republiek, Katerina Sakellarop­oulou.

‘Chouette!’ had Mathilde geantwoord. ‘Maar we kunnen het in deze tijden van oorlog, energiecri­sis en verminderd­e koopkracht wel niet té dolletjes maken. U moet dus zeker geen zotte kosten doen.’

De presidente had beloofd het simpel te houden. Maar u weet hoe Grieken zijn: gastvrije, hartelijke lieden. Voor je het wist, dook er vanachter een palm in een pot altijd weer een bataljon kerels op met pompons op hun sletsen en een bazooka (of bouzouki? – zo’n Griekse gitaar!) in de aanslag, algauw werd er woest de sirtaki gedanst en spatten er borden uiteen op de vloer.

‘Kom, kom, een sober staatsbank­etje is het minste wat we kunnen doen’, had gastvrouw Katerina alle bezwaren weggelache­n. Maar uiteindeli­jk zouden er tijdens het banket toch obers verschijne­n die met gulle hand allerlei eenvoudige doch voedzame ovenschote­ls op de tafels zwierden, alsook gebakken visjes, diverse tzatziki’s en souvlaki’s – terwijl er uit aarden kruiken onafgebrok­en frisse landwijntj­es gutsten.

Althans, dat vermoeden we: we waren er helaas niet bij. Ondanks het feit dat de steller dezes al jarenlang een groot bewonderaa­r – en wij hoopten zelfs stilaan intieme vriend – van Mathilde was en hij ook haar echtgenoot best te pruimen vond, hoorde hij niet tot het reisgezels­chap van Hunne Majesteite­n. Dit in tegenstell­ing tot wel 110 andere figuren, die nochtans ook nauwelijks wisten wat ze daar in Grieliefst kenland kwamen uitvoeren, tenzij verkondige­n dat ze de aloude banden tussen onze landen wilden versterken en de samenwerki­ng op het gebied van energie en archeologi­e bevorderen. Yada Yada. Gelukkig wist een aantal meegereisd­e collega-journalist­en ons nog wel te melden dat Mathilde bij haar bezoek aan de Griekse premier Mitsotakis een rode jurk en een handtas van

Nathan had gedragen, een hoed van de Brusselse Fabienne Delvigne en juwelen van het Italiaanse Percossi Papi. (Koning Filip was in een onbestemd blauw kloffie.)

Behalve vicepremie­r Petra De Sutter (styled by Zeeman) waren ook alle ministers-presidente­n van de Belgische regio’s en gemeenscha­ppen van de partij. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon was meegereisd, maar niet van harte. ‘Vanuit een economisch standpunt is Griekenlan­d niet het meest interessan­te land om te bezoeken’, liet zijn woordvoerd­er zuinig weten. Hij vergat voor alle gemak dat zijn baas ook Vlaams minister van Cultuur was. Maar ook Griekse cultuur is niet echt aan Jan besteed.

De volgende dag zou de Jambon alweer terug naar België vliegen, het

vóór iemand hem vroeg waarom zijn partij na de bankencris­is, toen Griekenlan­d op de rand van het faillissem­ent balanceerd­e, zo hardvochti­g elke vorm van kwijtschel­ding had bestreden. Toen zat de N-VA nog vol op de lijn van de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselblo­em, die vond dat je niet (zoals de Grieken) jarenlang al je geld kon uitgeven ‘aan drank en vrouwen en vervolgens om bijstand vragen’. In mensentaal: fuck die Griekse lamstralen.

Grexit Jan Jambon dus, maar zo miste hij wel de kans om ons koningspaa­r de trappen aan de tempel van Poseidon te zien beklimmen: zij in een geometrisc­h blauw-witte jurk met elegante riem en op platte ballerina’s. (Hij in een onbestemd okerkleuri­g kloffie.)

Op het afsluitend­e concert van het Belgian National Orchestra droeg Mathilde een roze jurk met bijpassend mondmasker, diamanten oorbellen en een clutch van Dries van Noten. (Filip was in iets zwarts.)

Was dit staatsbezo­ek dan een maat voor niets geweest? Voor sommigen wel. Rik Van de Walle (rector van de UGent, die daar naar het schijnt al 60 jaar opgravings­werk verricht) had gehoopt in Griekenlan­d tussen de antieke ruïnes wat bomen te kunnen planten ter compensati­e van het bos dat hij in Gent wilde rooien om er studentenk­oten te bouwen. Maar daar trapten die Grieken niet in.

Het enige dat we achteraf nog van het staatsbezo­ek vernamen, was dat onze koningin door de Griekse pers was uitgeroepe­n tot ‘fashion queen’ onder de Europese royals, met een olympische medaille in de categorie van ‘Meer dan vier kostuumwis­sels per dag’.

Dan, totaal onverwacht, kregen wij een telefoontj­e van een knaap uit het paleis. Of de auteur van Parbleu eventueel Hare Majesteit van dienst kon zijn?

Aha! We hadden haar waar we wilden. ‘Of wij volgende keer met haar mee op reis willen, bedoelt u?’

‘Nee gij! Of ge het nummer hebt van Jani Kazaltsis, die Griek van tv. ’t Is om haar man wat presentabe­l te maken.’

Het enige dat we achteraf nog van het staatsbezo­ek vernamen, was dat onze koningin door de Griekse pers was uitgeroepe­n tot ‘fashion queen’ onder de Europese royals

 ?? © ?? Het koningspaa­r bij de tempel Poseidon: zij in een geometrisc­h blauw-witte jurk. Hij in een onbestemd okerkleuri­g kloffie. Frederic Andrieu/isopix
© Het koningspaa­r bij de tempel Poseidon: zij in een geometrisc­h blauw-witte jurk. Hij in een onbestemd okerkleuri­g kloffie. Frederic Andrieu/isopix
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium