De Standaard

Europa moet zich losmaken van de gaslobby

Hoe komt het dat we zo afhankelij­k zijn van Russisch gas, en van fossiel gas tout court? Een gevolg van de grip van fossiele-energiebed­rijven op de Europese besluitvor­ming.

- Onderzoeke­rs lobbywaakh­ond Corporate Europe Observator­y

Pascoe Sabido & Hans van Scharen

In een recent interview zei Pascal De Buck, de ceo van Fluxys, dat zijn bedrijf niet aan politiek doet (DS 2 april): ‘Als ceo van deze ondernemin­g kan ik niet zomaar een contract opzeggen zonder rechtsgeld­ige reden. Ik ben een bedrijfsle­ider, geen politicus.’

De Buck nam hier een loopje met de waarheid. Bedrijven uit de Europese ‘gasbubbel’ doen wel degelijk aan politiek. Met Daniel Termont als voorzitter en andere politieke mandataris­sen in het bestuur, met de gemeenten en de federale overheid als aandeelhou­ders, is Fluxys intrinsiek verbonden met politiek. Maar vooral: op het Europese niveau speelt het bedrijf samen met de invloedrij­ke gaslobby een hoofdrol in het Europese energiebel­eid.

In een ander interview, uit 2018, zei De Buck: ‘Aardgas uitsluiten als een van de mogelijkhe­den om de klimaatdoe­lstellinge­n dichterbij te brengen, lijkt me geen goede zaak voor de toekomst van onze kinderen.’ Een voorbeeld van framing door de gasindustr­ie, die erin is geslaagd om haar fossiele brandstof voor te stellen als ‘schoner’ dan olie en steenkool.

Ook inzake geopolitie­k speelt Fluxys een belangrijk­e en niet altijd koosjere rol. Het bedrijf is mede-eigenaar van de TAP-pijpleidin­g voor gasimport uit het repressiev­e Azerbeidzj­an. En in 2014 tekenden het Russische gasbedrijf Yamal LNG en Fluxys LNG een contract van 20 jaar voor de overslag van miljoenen tonnen vloeibaar gas per jaar in de haven van Zeebrugge.

In 2018 sprak De Buck vol trots over de uitbreidin­g van Fluxys: ‘Vanaf 2019 worden grote volumes vloeibaar aardgas, afkomstig van Siberische gasvelden, overgeslag­en in Zeebrugge. We verwachten jaarlijks ruim honderd gastankers uit het Hoge Noorden. De gastermina­l van Duinkerke biedt de kans om na de Russen nog andere grote gasproduce­rende landen aan te

de waterstof in Europa gemaakt op basis van fossiel gas, niet van hernieuwba­re bronnen.

Shell, Equinor en andere gasproduce­nten geven toe dat ‘fossiele waterstof ’ een vaste waarde zal blijven en er niet genoeg hernieuwba­re elektricit­eit zal zijn om die groene waterstof te produceren. De realiteit is dat gasbedrijv­en de hype rond groene waterstof mee creëerden en gebruiken als een paard van Troje voor hun fossiele ‘grijze’ of ‘blauwe’ waterstof en gasinfrast­ructuur. Europa zet door, samen met de gaslobby.

Gastastrof­e

De sociale dimensie lijkt in het EUplan onbestaand­e. Energie-efficiënti­e komt wel aan bod, maar in fel afgezwakte vorm. Volgens goed ingelichte bronnen vertrouwen de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten er niet op omdat het ‘niet concreet genoeg’ zou zijn. Nochtans zou een grootschal­ig Europees isolatiepr­ogramma meteen ook de energierek­eningen van burgers verlagen. Een verschuivi­ng van goedkoop Russisch gas naar duurder en onstabiel lng, én de bouw van dure gasinfrast­ructuur, zal het leven alleen maar duurder maken.

Zelfs het positieve voorstel van een belasting op de woekerwins­ten van Big Energy, gesteund door enkele nationale regeringen, gaat niet ver genoeg. De beleidsmak­ers vrezen dat ze er energiebed­rijven mee zouden ‘ontmoedige­n’ om in hernieuwba­re energie te investeren.

Door een incestueuz­e relatie tussen de fossiele industrie en EU-beleidsmak­ers wegen de commerciël­e belangen zwaarder dan de toenemende energiearm­oede en klimaatver­andering. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tweette openlijk over vergaderin­gen met de European Roundtable of Industrial­ists (ERT), een lobbygroep die onder haar leden ceo’s telt van bedrijven als TotalEnerg­ies, BP, en E.On.

Als we een einde willen maken aan onze afhankelij­kheid van gas, moeten we een einde maken aan de innige relaties tussen de fossiele-brandstofi­ndustrie en beleidsmak­ers, we moeten de belangen van de fossiele sector uit het politieke systeem weren. Zo niet, dan zal een ‘gastastrof­e’ in wording ons afhankelij­k houden van repressiev­e regimes, en de klimaatcri­sis en energiearm­oede verergeren.

 ?? ?? De aanbouw van een overslagte­rminal
De aanbouw van een overslagte­rminal
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium