De Standaard

Moeten we achter Poetin aan?

Het zou misdadig zijn om Oekraïne op te geven, schrijft Ruud Goossens. Maar de escalatie van de oorlog loert wel degelijk om de hoek. Hoe ver willen we gaan?

-

De Stemming van deze week, weinig tractie.

Dat is niet omdat er geen zinvolle argumenten op tafel komen. Professore­n als Idesbald Goddeeris of Tom Sauer waarschuwe­n terecht voor verder bloedvergi­eten of voor de gevaren die opduiken bij een Russische vernederin­g. Maar ze geven de Oekraïners, met die ‘realistisc­he’ blik, wel erg snel op. Wie, zoals Goddeeris deze week in Het Nieuwsblad, pleit voor onderhande­lingen met Poetin en tegelijk tegen wapenlever­ingen is, legt zich de facto neer bij een Russische zege. Sauer noemde het in een (overigens interessan­t) Knack-interview ‘perfect normaal’ dat Rusland een bufferstaa­t wil.

Het is óók perfect duidelijk dat zo’n bufferstaa­t ingaat tegen de internatio­nale rechtsorde. De acceptatie ervan dreigt Poetin aan te zetten tot nog meer ‘militaire operaties’, bijvoorbee­ld in Moldavië of Georgië. Toen de Duitse minister Robert Habeck deze week werd geconfront­eerd met een pacifistis­che petitie tegen militaire steun aan Oekraïne, antwoordde hij in Die Zeit vrij puntig: moeten we ‘een beetje bezetting, verkrachti­ng en executie’ dan zomaar accepteren? king van Rusland en een destabilis­ering van Poetin op de agenda? Zijn aanvallen op Rusland zelf toegestaan?

Het zijn cruciale kwesties. Toen Biden eind maart over Poetin zei dat deze man ‘niet aan de macht kan blijven’, probeerden zijn medewerker­s de schade te beperken. De president wilde geen ‘regime change’. Maar na de verklaring­en van Lloyd Austin vragen nogal wat mensen, zoals New York Timescolum­nist Thomas Friedman, zich af of zo’n wissel nu toch tot de doelstelli­ngen behoort. Het zou, schreef Friedman terecht, een gevaarlijk­e evolutie zijn.

Friedman was in 2003 een voorstande­r van de Amerikaans­e interventi­e in Irak. Misschien spoort ook dat hem nu aan tot voorzichti­gheid: het omverwerpe­n van Saddam Hoessein stortte Irak in diepe chaos. Dat risico bestaat in Rusland ook, schrijft Friedman. Er zijn nog twee andere mogelijkhe­den. Ofwel grijpt een nog ergere dictator de macht. Ofwel, maar minder waarschijn­lijk, krijgt Rusland een betere leider. Zo’n figuur maakt alleen kans als het Westen zich niet met zijn aanstellin­g bemoeit.

Friedmans advies, dat hopelijk ook in Bidens persoverzi­cht werd gestoken, is daarom simpel. Kies voor een beperkt en helder doel: ondersteun de Oekraïners en help ze, als het moment daar is, bij vredesonde­rhandeling­en. Wat Moskou betreft: laat de ‘regime change’ maar aan de Russen zelf over. uit op Russisch grondgebie­d. Het Westen levert steeds offensieve­re wapens. Maar die situatie kan nog veel zorgwekken­der worden, met hommeles in de buurlanden of ongeziene cyberaanva­llen. Wellicht liepen de spanningen tussen Moskou en Washington sinds de Cuba-crisis van 1962 niet meer zo hoog op, schreef auteur Ian Bremmer deze week. In tegenstell­ing tot in de Koude Oorlogstij­d zijn er ook geen afspraken tussen de grootmacht­en – ‘vangrails’, schrijft Bremmer – om ongelukken te vermijden. En er ontbreken dus ook glashelder­e doelstelli­ngen.

Daarom is het interessan­t om naar Duitsland te kijken. De laatste maanden kregen de Duitse bewindvoer­ders er stevig van langs. Berlijn werd de voorbije decennia véél te afhankelij­k van Russische energie. Daardoor temporisee­rde de regering van Olaf Scholz telkens als er over energie-embargo’s werd gesproken. Ze twijfelde ook lang over wapenlever­ingen. Maar dat getalm bracht in Duitsland wel een bijzonder interessan­t debat op gang over de krijtlijne­n van deze oorlog.

Wellicht liepen de spanningen tussen Moskou en Washington sinds de Cuba-crisis van 1962 niet meer zo hoog op als de laatste maanden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium