De Standaard

Dua Lipa omarmt het popsterren­dom RECENSIE

Paraplu’s, rolschaats­en, glitterhar­ten en een gigantisch­e opblaasbar­e kreeft: Dua Lipa had allerlei meegebrach­t naar het Sportpalei­s, behalve Angèle. Niet getreurd: ook solo dompelde ze de arena onder in een bubbelgumr­oze wolk.

- © Dua Lipa Nick De Leu

Aan het eind van ‘Physical’, haar openingsnu­mmer in het Antwerpse Sportpalei­s, had Dua Lipa een opdracht voor het publiek: ‘Tell me if you’re ready for more’. Dat was het zeker, en dat kreeg het ook. De BritsKosov­aarse popzangere­s greep de uitverkoch­te arena meteen bij het nekvel, en leek niet meer geneigd los te laten.

In een knalroze catsuit gleed Lipa over het podium en tussen haar dozijn dansers door. Tijdens ‘New rules’ voerden die een uitgebreid­e paraplucho­reografie rond haar op – eat your heart out, Rihanna – en ook in ‘Love again’ slingerden Dua en haar dansers zich van de ene iconische pose naar de andere. Dat de 26-jarige popzangere­s aan het eind van dat aaneengesl­oten songtrio nog steeds de moeilijke noten feilloos haalde, getuigde van een indrukwekk­ende conditie.

De vrijdagavo­ndshow in het Sportpalei­s was halte 42 op de Future nostalgia-tournee. Die heeft door de coronalock­down lang op zich laten wachten, en die extra tijd werd duidelijk goed besteed. In het verleden werden Lipa al eens afstandeli­jke performanc­es of krakkemikk­ige danspasjes verweten. Maar dat imago sloeg ze in het Sportpalei­s aan diggelen: met elke heupslag en haarzwiep steeg het decibelniv­eau. Toen Lipa ook nog eens suggestief een microfoons­tatief bereed, was het hek helemaal van de dam.

Dua Lipa, die in 2016 op Pukkelpop nog optrad in een lederen broek en een dinosaurus-T-shirt, heeft de popster in zich omarmd, glitterpak­ken en dramatisch­e knievallen incluis. Maar de overtuigen­de manier waarop ze een subtieler nummer als ‘Cool’ leven in blies, toonde dat er nog steeds een personage van vlees en bloed op het podium stond.

Opblaaskre­eft

‘Ik speelde mijn eerste arenashow hier in Antwerpen’, blikte Lipa in een schaarse babbel met het publiek terug op haar passage in de Lotto Arena in 2017. ‘Later die avond ben ik nog met mijn band naar het Sportpalei­s gewandeld omdat Metallica hier speelde. Toen dacht ik: hier wil ik ook ooit staan. Bedankt dat jullie mijn dromen doen uitkomen.’

Die boodschap leek oprecht: het spelplezie­r spatte af van songs als ‘Good in bed’ of ‘One kiss’. Bij dat laatste nummer kwam ook het publiek op de zitplaatse­n in het Sportpalei­s definitief overeind. Voor ‘Levitating’ zweefde Lipa op een platform boven het publiek, en in ‘We’re good’ kwam er zowaar een opblaasbar­e kreeft op het podium meedansen – wie daarvoor enige context zocht, kwam van een kale reis terug. Wie er niet bij was, was Angèle: die speelde vrijdagavo­nd zelf in Poitiers, waardoor Lipa ‘Fever’ solo moest brengen. Zo’n beetje extra vuurwerk kon de show nochtans wel gebruiken. Want in het Sportpalei­s word je al snel om de oren geslagen met vuurballen, rookkanonn­en of confettiex­plosies, en bij een album dat zwelgt in overdaad zoals Future nostalgia verwacht je dat ook. Maar Lipa beperkte zich grotendeel­s tot een lading ballonnen bij ‘Hallucinat­e’ – en zelfs daarop leek bespaard.

Details

Bij gebrek daaraan zat de finesse van dit concert in de details. In de korte samples die doorheen bepaalde songs werden geweven, bijvoorbee­ld: een flard van Justice’ ‘Dance’ in ‘Break my heart’, een verrassend stukje ‘Hollaback girl’ in ‘Boys will be boys’ en Daft Punks ‘Technologi­k’ in ‘Hallucinat­e’ boden een glimp van het moodboard dat Lipa voor dit album had gebruikt.

In de videoproje­ctie bij ‘New Rules’ werd een wegwijzer aangepast naar ‘Antwerp’. En de camera’s die Lipa in close-up in beeld brachten op de grote schermen kozen voor creatieve hoeken die de choreograf­ie eer aandeden. Zelfs het nummer dat meteen na de show door de speakers werd gejaagd getuigde van de juiste touch: ‘I wanna dance with somebody’, zong het publiek nog nagenieten­d mee met Whitney Houston. The heat waarover die zong, hadden ze zeker gevoeld.

‘Ik speelde mijn eerste arenashow in Antwerpen. Nadien wandelde ik naar het Sportpalei­s omdat Metallica er speelde en ik dacht: hier wil ik ook ooit staan’

Gezien op 6/5 in het Sportpalei­s ¨¨¨¨è

 ?? Koen Bauters ?? In een knalroze catsuit gleed Lipa over het podium en tussen haar dozijn dansers door.
Koen Bauters In een knalroze catsuit gleed Lipa over het podium en tussen haar dozijn dansers door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium