De Standaard

Wie is kanshebber voor de Elisabethw­edtrijd?

Vandaag trapt de 28-jarige cellist Christoph Croisé om 15 uur de Koningin Elisabethw­edstrijd af, over vier weken weten we wie Victor Julien-Laferrière opvolgt. Wat mogen we verwachten van deze tweede cello-editie van het concours?

- Jasper Croonen

Met 26 staan ze aan de startlijn te wachten op de cello-imitatie van een startschot – een Bartók-pizzicato, waarschijn­lijk. Naar aloude traditie ligt het deelnemers­veld dik bezaaid met Amerikaans­e en Koreaanse youngsters. Maar waar ze ook vandaan komen, ze studeerden stuk voor stuk aan topconserv­atoria, op een van de wereldverm­aarde Berlijnse kunstunive­rsiteiten of in de prestigieu­ze kapel van Waterloo. Het is de crème de la crème van een nieuwe cellogener­atie.

Hun instrument mag dan pas voor de tweede keer op het concoursme­nu staan, toch biedt dat vooral luisteraar­s de kans om nieuw repertoire te ontdekken. Voor de musici blijft deze wedstrijd – ongeacht het instrument dat er bespeeld wordt – dezelfde uitputting­sslag. Hij is fysiek zwaar door de brede waaier aan stukken die ze moeten uitvoeren, maar in de eerste plaats is het een test in de mentale veerkracht. Drie rondes lang worden de deelnemers bekeken en beluisterd van achter de imposante rode jurytafel. Extra stressfact­or: pas vrijdag is bepaald in welke volgorde ze aantreden, terwijl dat o zo belangrijk is, in deze muzikale marathon. Want wie vandaag als eerste het podium betreedt, zou later in het concours weleens de nieuw gecomponee­rde werken moeten debuteren. Of vertrekt als eerste in eenzame afzonderin­g, als hij de finaleweek haalt.

Prijsbeest­en

Zo ver zijn we nog even niet. De eerste ronde belooft vooral een overdaad aan cellomuzie­k. Zes dagen lang komen er elf musici aan zet. Elk krijgen ze een klein halfuur om de jury te overtuigen. Dat moeten ze doen met één cellosonat­e van Boccherini, allemaal dezelfde beweging uit Ysaÿe’s Cellosonat­e en een modern werk naar keuze van Hindemith, Jolivet of Janácèk.

Hoe je dan afroomt van 66 naar 24, naar 12 en een uiteindeli­jke top 6? Wel, eerdere wedstrijde­rvaring blijkt vaak een goede maatstaf voor hoe een kandidaat het ervan af zal brengen: hoe hij of zij met die stresseren­de wedstrijdo­mstandighe­den omgaat. En er zakken wel wat prijsbeest­en af naar Brussel. Zo hebben bijvoorbee­ld de Australiër Sam Lucas en de Canadese Grace Sohn allebei de Rubinstein Internatio­nal Cello Competitio­n op hun palmares. Ook de nummers vijf en zes van het recentste Tsjaikovsk­i-concours zijn erbij: de Koreaan Taeguk Mun en de Chinese cellist Yibai Chen. Hun eretekens maken dat onze oren in een overvolle eerste ronde net dat tikje meer gespitst zullen staan.

Er zijn ook een aantal musici die los van het wedstrijdc­ircuit al een aardige carrière bij elkaar gestreken hebben, en die in de KEW hun kunde bevestigd willen zien. Zo is het bijvoorbee­ld uitkijken naar de Nederlands­e Ella van Poucke of spitsafbij­ter Christophe Croisé.

Tot slot misstaat enig chauvinism­e niet tijdens het concours. Stéphanie Huang is de enige Belgische deelneemst­er aan de wedstrijd en ook voor haar liggen de kaarten eerder gunstig. Ze won vorig jaar het Concorso Internazio­nale in Milan en studeert bovendien in Waterloo, vaak een garantie op succes. Benieuwd of ze haar zus, vioolfinal­iste Sylvia Huang, kan overtreffe­n. Dat beslist de rode tafel op 4 juni.

‘Stéphanie Huang is de enige Belgische deelneemst­er aan de wedstrijd en voor haar liggen de kaarten eerder gunstig. Maar kan ze haar zus, die al de finale speelde, overtreffe­n?

 ?? Belga ?? Santiago Canon-Valencia (derde), Victor Julien-Laferriere (eerste) en Yuya Okamoto (tweede): het podium van de vorige cello-editie.
Belga Santiago Canon-Valencia (derde), Victor Julien-Laferriere (eerste) en Yuya Okamoto (tweede): het podium van de vorige cello-editie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium