De Standaard

‘Beledigde leverworst’ Scholz blijft met voeten slepen over Oekraïne

Terwijl de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz vaag blijft over Oekraïense reisplanne­n, lijken zijn groene coalitiepa­rtners de vruchten te plukken van hun meer pragmatisc­he houding, ook inzake wapenlever­ingen.

- Peter De Lobel

Bärbel Bas (SPD) tekende gisteren voor het hoogste Duitse bezoek dat Oekraïne dit jaar al mocht ontvangen. Als voorzitter van de Bondsdag, het Duitse parlement, staat ze in de protocolla­ire rangorde op de tweede plek, na bondspresi­dent Frank-Walter Steinmeier. De timing was niet toevallig 8 mei, de dag waarop in 1945 nazi-Duitsland capituleer­de en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorl­og. ‘Dit is een bijzondere dag, waarop er niet alleen herinnerd wordt, maar die ook ten dienste van de verzoening moet staan’, zei Bas. Ze legde samen met haar Oekraïense collega Roeslan Stefantsjo­ek bloemen bij het graf van de onbekende soldaat. Ze had ook een gesprek met de Oekraïense premier Denys Sjmyhal en president Volodimir Zelenski.

Die laatste had uitgekeken naar ander bezoek. Half april had Zelenski duidelijk gemaakt dat Steinmeier niet welkom was in Kiev. Die wilde samen met de presidente­n van de drie Baltische staten en Polen een bezoek brengen. Het was onduidelij­k of Zelenski’s weigering te maken had met Steinmeier­s jarenlange nauwe samenwerki­ng met Rusland, dan wel met de treuzelend­e houding van Berlijn rond wapenlever­ingen, sancties tegen Rusland, de levering van zwaar materieel … Van de weeromstui­t zegde de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz (SPD) zijn eigen trip af.

Geschieden­isvervalsi­ng

Die diplomatie­ke spanning ontlokte de kritische Oekraïense ambassadeu­r Andri Melnik de uitspraak dat Scholz zich gedroeg als ‘eine beleidigte Leberwurst’. Men hoeft geen Duits te kennen om te vatten wat hij bedoelde. In een lang telefoonge­sprek tussen Zelenski en Steinmeier werden de plooien donderdag gladgestre­ken. Zowel hij als Scholz kreeg een uitnodigin­g. Volgens Zelenski kon met name Scholz een zeer sterk politiek signaal geven door vandaag, op 9 mei, naar Kiev te komen. Dat is de dag dat Rusland de overwinnin­g op de nazi’s herdenkt, en de Russische president Vladimir Poetin hoopte uit te pakken met militaire successen in Oekraïne.

Een verrassing is nooit uitgeslote­n, maar gisteren leek het er niet op dat Scholz al reisplanne­n had. Volgende week trekt wel de Duitse minister van Buitenland­se Zaken Annalena Baerbock naar Kiev. Ook Steinmeier beweegt voorlopig niet, maar in een toespraak gisteren sprak hij klare taal. ‘Deze oorlog dwingt ons tot pijnlijke inzichten. Wij hebben veel te lang gedacht dat vrede, vrijheid en welstand vanzelfspr­ekend waren.’ Hij gaf toe Poetin verkeerd ingeschat te hebben.

Dat die laatste zijn eigen oorlog in Oekraïne vergelijkt met de strijd tegen het nazisme, is voor Steinmeier pure geschieden­isvervalsi­ng. ‘Dat is een perfide en cynisch misbruik van de geschieden­is.’ Of nog: ‘Europa mag zich niet nog een keer laten uiteenspel­en door agressief nationalis­me en volkerenha­at.’ Hij voegde daar wel zelf de bedenking aan toe dat de democratie niet alleen in ‘toespraken op zondag’ weerbaar moet zijn. ‘We hebben ook moderne strijdkrac­hten en een beter uitgerust leger nodig.’ Diplomatie­k valt er volgens hem alleen succes te boeken ‘als je kunt onderhande­len vanuit de positie van de sterkste’.

Wachten op de wende

De voorbije maanden had Duitsland het bijzonder moeilijk om zo’n leidende rol te spelen. Zeker, de ‘Ampelkoali­tion’ (‘Verkeersli­chtcoaliti­e’) van socialiste­n, groenen en liberalen heeft stappen gezet die voordien onmogelijk leken. Kort na het uitbreken van de oorlog kondigde bondskanse­lier Scholz een grote Zeitenwend­e aan, een grote omslag, met name in de verhouding met Rusland. Er werd ook prompt beslist tot investerin­gen in het noodlijden­de Duitse leger, nog altijd een gevoelig thema.

Maar de grote afhankelij­kheid van Russisch gas en olie maakten dat het makkelijke­r was om zo’n wende aan te kondigen dan ze uit te voeren. Slechts met de grootste moeite en met slepende voeten ging Scholz akkoord met alsmaar strengere Europese sancties en uiteindeli­jk ook met de Duitse levering van Gepard-luchtafwee­rpantsers.

Ook de groene vicekansel­ier Robert Habeck heeft het moeilijk met die wapenlever­ingen en zoekt dagelijks naar manieren om minder afhankelij­k te worden van Russisch gas en olie. Maar in een interview in Die Zeit gaf hij geen krimp toen hij vragen kreeg over een pacifistis­che open brief, onderteken­d door tal van Duitse bekende koppen. ‘Waar kom je uit als je hun argumentat­ie volgt?’, antwoordde hij. ‘Dat een beetje land bezetten, verkrachte­n en executies zomaar voor lief te nemen zijn en dat Oekraïne zich maar snel moet overgeven? Dat vind ik niet juist.’

Habeck zegt er net van onder de indruk te zijn dat zijn land stap voor stap vooruitgaa­t. ‘We zijn als land meer en meer bereid een prijs te betalen. Ofwel voor een embargo (op gas en olie, red.), ofwel door het besef dat door onze wapenlever­ingen mensen zullen sterven. Ik hoop dat we dat volhouden. Dat zou de echte mentale Zeitenwend­e van deze republiek betekenen.’

Dat de groenen schijnbaar makkelijke­r over hun schaduw kunnen stappen, of dat Habecks communicat­ie stukken beter is dan die van Scholz, legt hen geen windeieren. Terwijl bij de deelstaatv­erkiezinge­n van gisteren zowel de socialiste­n als de liberalen op verlies afstevende­n, gingen de groenen volgens de exitpolls fors vooruit.

Volgens Zelenski kon met name Scholz een zeer sterk politiek signaal geven door vandaag, op 9 mei, naar Kiev te komen

 ?? © Carlos Barria/reuters ?? Bärbel Bas, de voorzitter van de Bondsdag, met haar Oekraïense collega Roeslan Stefantsjo­ek bij het graf van de onbekende soldaat in Kiev.
© Carlos Barria/reuters Bärbel Bas, de voorzitter van de Bondsdag, met haar Oekraïense collega Roeslan Stefantsjo­ek bij het graf van de onbekende soldaat in Kiev.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium