De Standaard

Assad dumpt gevangenen in straten van Damascus

Na de ophef over een schokkende executievi­deo laat het regime-Assad in Syrië plots gevangenen vrij. Families zoeken vertwijfel­d naar dierbaren die in Damascus willekeuri­g op straat worden afgezet.

- © Jorn De Cock

vorige week is de Syrische hoofdstad Damascus geregeld het toneel van samenschol­ingen, die nochtans doorgaans strikt worden verboden door het regime. Het gaat telkens om honderden familieled­en die hopen dat hun geliefde uit een bus of een gesloten vrachtwage­n stapt.

Voorlopig gaat het om een paar honderd gevangenen, van wie velen jaren in de kerkers van het regime hebben doorgebrac­ht. ‘Mijn broer zit al negen jaar gevangen, mijn moeder is van verdriet gestorven’, vertelde een wachtend familielid in Damascus aan radiozende­r Sham FM. ‘Ik dien in het Syrische leger. Ik wacht al de hele ochtend, ik weet niet wat te doen.’

‘Mijn vader en broer zitten al negen jaar vast, we weten niets over hen’, zei een vrouw op de radio. ‘We willen gewoon weten waar ze zijn, of ze dood zijn of leven. Vertel ons alstublief­t hoe we een formeel verzoek kunnen indienen om te weten waar ze zijn.’

Uitzonderl­ijk is een video te zien van een moeder die haar sinds lang ‘vermiste’ zoon weer terugvindt. Andere familieled­en zoeken vruchteloo­s onder de uitgemerge­lde gevangenen die uit de bussen komen – vaak verdwaasd en gedesoriën­teerd – of lopen rond met foto’s, in de hoop dat een van de vrijgelate­nen hun geliefde herkent uit de gevangenis.

Brede amnestie

Zo verloopt de ‘amnestie’ die president Bashar al-Assad plots aankondigd­e op zaterdag 30 april even chaotisch als de willekeuri­ge arrestatie­s en folteringe­n die naar schatting een half miljoen Syriërs moesten ondergaan sinds het begin van de revolte in 2011. Volgens het Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten (Sohr) zijn minstens 105.000 Syriërs in die cellen doodgefolt­erd, omgekomen van honger of ziektes, of geëxecutee­rd.

Lang niet altijd werden hun families daarvan op de hoogte gebracht – of soms gebeurde dat alleen tegen betaling. Vele tienduizen­den gelden als ‘verdwenen’. Ze werden gearrestee­rd aan een willekeuri­g checkpoint of opgepakt tijdens betogingen of belegering­en, en hun families tasten al jaren in het duister over wat hen is overkomen.

Mensenrech­tenorganis­aties en internatio­nale instelling­en dringen er al lang op aan dat het regime-Assad duidelijkh­eid zou verSinds schaffen over het lot van de gevangenen. Behalve een beperkte amnestiema­atregel hier en daar was het regime niet bereid tot enige ‘toegeving’.

Dat Assad nu toch een brede amnestie invoerde voor ‘terroriste­n’ – elke Syriër die tegen Assad is, aldus het regime – komt als een verrassing. De enige voorwaarde is dat die ‘terroriste­n’ niemand mogen hebben gedood, wat betekent dat vele tienduizen­den Syriërs in de komende dagen of weken plots uit een bus of vrachtwage­n kunnen opduiken. Of ze allemaal vrijkomen, is lang niet zeker. Bekende politieke gevangenen zijn nog niet opgemerkt.

Met geweld verdwenen Mogelijk speelt de armtierige economisch­e situatie in Syrië een rol in de amnestiema­atregel, naast het feit dat de meeste frontlijne­n min of meer zijn gestabilis­eerd. Misschien voelt het regime zich nu ‘zeker’ genoeg, elf jaar na het begin van de opstand die met militaire hulp van Iran en Rusland grotendeel­s werd neergeslag­en. Het regime controleer­t nu zo’n 70 procent van het Syrische grondgebie­d.

Mensenrech­tenorganis­aties blijven sceptisch. ‘Tot nu werden zo’n 150 gevangenen vrijgelate­n’, zei Fadel Abdul Ghany van het Syrische Netwerk voor Mensenrech­ten (SNHR) eind vorige week. ‘Volgens onze data houdt de regering 132.000 Syrische burgers vast, 87.000 van hen gelden niet als gevangen maar zijn “met geweld verdwenen”. Daardoor maken ze zelfs geen deel uit van deze amnestie. Intussen blijven de ordedienst­en gemiddeld honderd mensen per maand oppakken.’

De amnestie wordt door Syriërs ook in verband gebracht met de ophef die twee weken geleden ontstond toen een executievi­deo uit 2013 rondging. Twee academici in Nederland, Ugur Üngör en Annsar Shahhoud, hadden een dader van de Syrische militaire inlichting­endienst geïdentifi­ceerd en onder een andere identiteit met hem gesproken via sociale media (DS 28 april).

Fadel Abdul Ghany

‘Tot nu werden zo’n 150 gevangenen vrijgelate­n. Maar volgens onze data houdt de regering 132.000 burgers vast’

Syrisch Netwerk voor Mensenrech­ten

De nu virale video toont de achteloze executie van zo’n veertig Syrische burgers in de Damasceens­e wijk Tadamon. Hun lijken werden in een kuil verbrand. Verschille­nde families, onder meer uit de voormalige Palestijns­e vluchtelin­genwijk Yarmouk in Damascus, herkenden hun dierbaren in die video. Het regime wil misschien, zo wordt gespeculee­rd, de woede daarover even doen bedaren door zijn ‘gevangenen­kraan’ open te draaien.

 ?? Ap ?? Honderden mensen troepen samen in de hoop hun dierbaren te zien.
Ap Honderden mensen troepen samen in de hoop hun dierbaren te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium