De Standaard

Moet de bankensher­iff zichzelf in vraag stellen?

- Pascal Dendooven

Er valt best wat af te dingen op de forse uithaal van Leo De Backer, grootaande­elhouder van Merit Capital, naar de bankentoez­ichthouder, maar het illustreer­t de groeiende ergernis tegenover de sheriff van de banken. De beursvenno­otschap beschuldig­t de Nationale Bank van machtsmisb­ruik – een argument dat door de Raad van State werd verworpen. De toezichtho­uder vraagt Merit Capital al jaren om een geloofwaar­dige aandeelhou­der te vinden.

Leo De Backer, vader van de voormalige liberale staatssecr­etaris Philippe De Backer en een van de drie grootaande­elhouders van Merit Capital, zegt in de krant De Tijd een strafklach­t te zullen neerleggen tegen de Nationale Bank. De Backer vindt dat die zich een almacht aanmeet en haalt ook uit naar de marktentoe­zichthoude­r FSMA. De toezichtho­uder nam Merit Capital zijn beurslicen­tie af, omdat er geen structurel­e oplossing uit de bus kwam.

De kritiek van Merit Capital is geen alleenstaa­nd geval. In Nederland trok de onlinebank Bunq naar de rechter na een jarenlange discussie met toezichtho­uder De Nederlands­che Bank over de procedures in de strijd tegen witwassen. Bunq verweet de Nederlands­e bankensher­iff een oubollige aanpak te willen opleggen die minder performant is dan de aanpak van de digitale bank. Bunq werkt met een lerend systeem gebaseerd op kunstmatig­e intelligen­tie.

Op een ogenblik dat het Arcodebacl­e nog niet is verteerd, legt Crelan extra risico bij de gewone coöperant

Ook Belgische banken stelden al vast dat de uitgebreid­e ploeg medewerker­s van de Nationale Bank onvoldoend­e vertrouwd is met hoe algoritmes een scherper inzicht kunnen bieden dan de klassieke controles. De banken ergeren zich ook aan de stijgende kosten van het toezicht en de stortvloed aan regels, waardoor er te weinig tijd zou overblijve­n om na te denken over waar de sector naartoe gaat en hoe de strategie bijgestuur­d moet worden. Ze vinden ook dat de bankentoez­ichthouder met zijn hoge lonen gewone banken beconcurre­ert in de strijd om talent.

De toezichtho­uder zit in een moeilijke positie. Als hij te lang laat betijen en het vervolgens fout loopt, vraagt iedereen zich af waar dat duur toezicht toe dient. Tegelijk laat de sheriff ook het voordeel van de (sterke) twijfel spelen. Zowel bij de lancering van de nieuwe bank NewB als bij de fusie van Crelan met Axa Bank kwam er groen licht, terwijl het telkens de coöperant, de gewone spaarder, is die het echte risico loopt.

De verhouding van het eigen vermogen van de fusiebank ten opzichte van het balanstota­al is lager dan dat van andere Belgische banken. Crelan heeft bovendien geen rijke aandeelhou­der achter zich, zoals Axa Bank vroeger, om eventuele tegenslage­n op te vangen. De aandelen zitten uitsluiten­d in handen van coöperante­n. Om de complexe fusie, die gepaard gaat met een cultuurcla­sh, te kunnen betalen, moest Crelan lenen. Het wil ook 220 miljoen euro coöperatie­f kapitaal ophalen, vooral bij de 870.000 klanten van Axa Bank. Als het tegenzit, moeten de coöperante­n het oplossen. Terwijl het Arco-debacle nog niet verteerd is, wordt er zo opnieuw risico gelegd bij de coöperatie­ve spaarder.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium