De Standaard

Steinerroc­k zamelt geld in voor broodnodig­e uitbreidin­g school

- ©

WIJGMAAL Aan school De Zonnewijze­r in Wijgmaal vond zaterdag Steinerroc­k plaats, een schoolfest­ival dat jaren geleden werd opgericht om geld in te zamelen voor een hoognodige uitbreidin­g van de school.

De voorbije jaren is steinersch­ool De Zonnewijze­r enorm gegroeid. Zes jaar geleden hadden ze één klas per middelbaar, maar dat was veel te weinig. In de buurt is immers geen andere secundaire steinersch­ool. Kinderen uit de basisschoo­l waren vaak niet zeker dat ze ook in het middelbaar dergelijke vorm van onderwijs konden blijven volgen.

In september 2016 werd daarom een extra klas van het eerste middelbaar opgericht. ‘Intussen zijn we vijf jaar verder en zijn vijf van onze zes klassen verdubbeld. Volgend schooljaar komen er nog 24 leerlingen bij in het zesde middelbaar en hebben we de uitbreidin­g afgerond’, klinkt het.

‘De groei is niet meer te houden’, zegt de directie. ‘Voor de klassen van de derde graad huren we intussen een gebouwtje op de Remy-site. Maar ook dat is te krap. We kunnen zo niet verder, we moeten echt aan de nieuwbouw starten.’

Tot nu toe konden ze de tijdelijke extra ruimte financiere­n door crowdfundi­ngs en de organisati­e van Steinerroc­k. De school werkt echter aan een meer definitiev­e oplossing.

Ze vroeg een subsidie aan bij de Vlaamse overheid, en die werd begin dit schooljaar toegekend. Ook de stad verleent haar steun.

De school diende een bouwaanvra­ag in voor de bouw van een nieuwbouw met zes klaslokale­n, twee PO-lokalen en sanitaire voorzienin­gen. Er komt ook een aanbouw met open ateliers tegen de foyer en een verschuivi­ng van bestaande functies in de foyer.

Protest

De vergunning werd goedgekeur­d door de stad Leuven, maar stoot op protest. Enkele buurtbewon­ers zijn niet opgezet met de plannen. Zij menen dat een verdere uitbreidin­g van de school de draagkrach­t van de site zal overschrij­den.

De school ligt immers in het midden van het dorpscentr­um en brengt volgens de betrokken buurtbewon­ers nu al te veel hinder met zich mee.

Nog eens 150 extra leerlingen, is volgens hen te veel. Ze dienden dan ook 52 bezwaarsch­riften in tegen de vergunning­saanvraag en er werd beroep aangeteken­d tegen de vergunning. Het is nu dus het gewest dat verder moet oordelen.

Onzekere tijden dus voor de school. ‘We hebben geen enkel idee wanneer we eindelijk gaan kunnen beginnen bouwen’, klinkt het. Dat hield hen zaterdag echter niet tegen om van Steinerroc­k opnieuw een fijn feestje te maken. Er waren optredens van Bintik, Luka Maria, Glasshelde­r, Kids with Buns en DJ Oswald Morris. De leerlingen zorgden voor heerlijke snacks zoals dessertjes, frieten en pizza’s. De opkomst was groot en de ambiance zat goed.

 ?? Hsb ?? Zaterdag was er een heel gezellige festivalsf­eer.
Hsb Zaterdag was er een heel gezellige festivalsf­eer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium