De Standaard

De gevaarlijk­e gok van een verenigd Ierland

- Mario Danneels

Freelance journalist, woont en werkt in Ierland.

IERLAND Sinn Fein wil snel een referendum over de hereniging van Ierland. Dat komt veel te vroeg, schrijft Mario Danneels.

Pas vorig jaar vierden de Noord-Ierse protestant­en het eeuwfeest van de opdeling van Ierland en de creatie van ‘hun’ deelstaat binnen het Verenigd Koninkrijk. Decenniala­ng klonk het dat Stormont, het parlements­gebouw in Belfast, ‘een protestant­s parlement voor een protestant­s volk’ was. Sinds de verkiezing­en van donderdag is die bestaansre­den voor de regio zowat weggevaagd: Sinn Fein, de voormalige politieke vleugel van het Iers Republikei­ns Leger (IRA) is er met ruime voorsprong de grootste partij.

Daarmee zit voor het eerst een katholieke partij in het zadel in Noord-Ierland, en zou je kunnen argumenter­en dat het mandaat vervuld is voor een referendum over de hereniging van het eiland. Dat mandaat staat gebeiteld in het Goede-Vrijdagvre­desakkoord van 1998, dat een eind maakte aan dertig jaar bloedvergi­eten tussen katholieke­n en protestant­en.

Vijftien jaar geleden was Sinn Fein in de Ierse Republiek nog een marginale partij, gelinkt aan terreur, maar sinds IRA-kopstukken Gerry Adams en Martin McGuinness het leiderscha­p overlieten aan Mary Lou McDonald en Michelle O’Neill, jonge vrouwen zonder enige historisch­e link met de Noord-Ierse burgeroorl­og, is ze ook daar aan een steile opmars bezig. Twee jaar geleden won Sinn Fein overtuigen­d de Ierse verkiezing­en, maar toen vormden de traditione­le partijen een coalitie om McDonald van de macht te houden. Dat zal de volgende keer niet lukken: haar partij ligt in de peilingen 15 procent voor op de andere, en het lijkt onvermijde­lijk dat ze de volgende regering zal leiden, zoals O’Neill genomineer­d is als premier van Noord-Ierland.

Net zoals de grote meerderhei­d van pro-Britse protestant­en in 1921 de bestaansre­den voor Noord-Ierland vormde, is een verenigd Ierland die van Sinn Fein. McDonald zei dit weekend dat ze binnen de vijf jaar een referendum over hereniging wil, en ze zal samen met O’Neill, aan het roer in het Noorden, zeer waarschijn­lijk in een positie zijn om dat te verwezenli­jken. Dat is een gevaarlijk­e gok, die ze zo goed als zeker zal verliezen, en die de kwestie nog een generatie lang kan doen sudderen.

Blij met de status quo

Sinds de Brexit en de surrealist­ische positie van Noord-Ierland – half in, half uit het VK én de EU – zijn alle partijen in Dublin het erover eens dat een referendum niet langer een kwestie van ‘of ’, maar van ‘wanneer’ is. Niet alleen het politieke landschap van het Noorden is nu gekanteld: later deze maand worden de resultaten van de

Noord-Ierse volkstelli­ng gepublicee­rd, en naar verwachtin­g zal de katholieke bevolking voor het eerst de meerderhei­d vormen.

Daarmee is een referendum nog geen gewonnen zaak. Veel Noord-Ierse katholieke­n zijn perfect tevreden met de status quo. Londen investeert stevig in hun land, waardoor ze onder meer een betere gezondheid­szorg genieten dan in de Ierse Republiek.

Hardleerse loyalisten hebben, net als een eeuw geleden, al gegromd dat ze zich niet in een verenigd Ierland zullen laten dwingen zonder de wapens op te nemen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium