De Standaard

Poetins blunderkre­diet

- Koen Vidal

Zo roekeloos en brutaal Vladimir Poetin zijn leger laat tekeergaan in Marioepol, Boetsja en Charkov, zo voorzichti­g en terughoude­nd was hij tijdens de herdenking­splechtigh­eid van de overwinnin­g op nazi-Duitsland. Velen hadden verwacht dat de Russische leider zou oproepen tot een algemene mobilisati­e of dat hij een recordaant­al raketten zou afvuren op doelwitten aan het Donbas-front. Nogal wat mensen sloten zelfs niet uit dat hij zijn dreigement­en hard zou maken om voor het eerst met chemische of nucleaire wapens uit te pakken.

Niets van dat, en gelukkig maar. Op de tribune van het Rode Plein stond een Poetin die niets nieuws te melden had. Opnieuw dreunde hij zijn klaagzang af over het agressieve Westen. Zelfs de meest doorgewint­erde Russische propaganda-wizards moeten het gisteren moeilijk hebben gehad om met die repetitiev­e woorden de Russische ziel te beroeren.

Wel hadden diezelfde propagandi­sten erover gewaakt dat er in de havens van Sebastopol en Vladivosto­k geen marinesche­pen deelnamen aan de militaire pronkshows van 9 mei: daarvoor zijn de berichten van het getorpedee­rde slagschip Moskva nog te vers en te pijnlijk.

Wat ook opviel: voorzichti­gheidshalv­e had het Kremlin geen internatio­nale prominente­n uitgenodig­d op de plechtighe­id – uit vrees dat die de invitatie zouden weigeren. Een gênante situatie die Poetin bij de overwinnin­gsparade van 2015 al had meegemaakt, nadat de annexatie van de Krim zijn pariastatu­s een boost had gegeven.

Toch kon de pudeur waarmee het Kremlin dit jaar 9 mei vierde, niet verhullen dat Overwinnin­gsdag voor Poetin op het slechtst mogelijke moment kwam. Terwijl hij eigenlijk met een eclatante militaire overwinnin­g had willen uitpakken, moest hij amechtig proberen om de desastreuz­e situatie aan het front te verhullen: sinds 24 februari werd slechts één grote stad veroverd (Cherson). Er sneuvelden al 15.000 Russische militairen, evenveel als in tien jaar Afghanista­noorlog.

In een normale conflictsi­tuatie zouden zo’n zware tegenslage­n tot een overgave en misschien wel tot de val van de agressor leiden. Betekent dit dat we nu al op een snelle ondergang van Poetin mogen rekenen? Dat niet, daarvoor beschikt de president nog over een te groot arsenaal aan wapens die een beslissend­e impact kunnen hebben op het verloop van de oorlog. Maar dat Poetin gisteren zoveel moeite deed om zijn falen te maskeren, toont op zijn minst aan dat zijn blunderkre­diet bij zijn generaals en bevolking niet onuitputte­lijk is.

Het Kremlin had geen prominente­n uitgenodig­d, uit vrees dat die de invitatie zouden weigeren

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium