De Standaard

Waarom president Poetin een ‘gematigde’ toespraak hield

De korte toespraak die Vladimir Poetin hield, biedt geen heldere inzichten over het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne. Al lijkt van een nieuwe escalatie voorlopig geen sprake.

- © Dominique Minten

Welke grote aankondigi­ngen zou president Poetin doen op de dag dat Rusland de overwinnin­g viert op nazi-Duitsland? Wekenlang werd erover gespeculee­rd. Zou hij de algemene mobilisati­e afkondigen, zodat hij de grote verliezen die Rusland de voorbije twee maanden in Oekraïne heeft geleden, makkelijke­r kan aanvullen? Daarvoor moest hij de ‘speciale militaire operatie’ herbenoeme­n en Oekraïne expliciet de oorlog verklaren.

Waarschijn­lijk heeft Poetin zich een beetje verkneukel­d in de speculatie­s en dus zei hij gisteren bijzonder weinig. Van een algemene mobilisati­e was geen sprake. Het zou ook een vreemd moment zijn om dat te doen. Zo zou Poetin toegeven dat de militaire operatie niet volgens plan verloopt. Op een belangrijk­e feestdag het Russische volk die boodschap brengen, is niet gepast.

Bovendien zitten de meeste Russen niet te wachten op zo’n mobilisati­e. Veel reserviste­n hebben geen zin om te gaan vechten in Oekraïne. Zij weten dat er al veel soldaten zijn gesneuveld. Poetin hield voor hen zelfs een minuut stilte, maar over aantallen zei de president helemaal niets.

Elf minuten

Poetin vertelde ook helemaal niets over de verdere militaire plannen in Oekraïne. Hij is de grootmeest­er van de geheimzinn­igheid. De vijand houd je in het ongewisse over je tactische en strategisc­he plannen. Maar de vergelijki­ng die hij maakte met de totale overwinnin­g van de Sovjet-troepen in de Tweede Wereldoorl­og maakt duidelijk dat hij nog altijd mikt op de val van de regering-Zelenski.

Toch was de toespraak erg kort. Toen hij op 21 februari de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne aankondigd­e, sprak hij bijna 1,5 uur. De woede over de ‘nazi’s’ die in Kiev aan de macht waren en de oorlogszuc­ht spatten van het scherm. Oekraïne had totaal geen recht van bestaan. Die irrationel­e retoriek bleef grotendeel­s achterwege. Poetin sprak nauwelijks 11 minuten en die gebruikte hij vooral om nog eens uit te leggen waarom hij Russische troepen naar Oekraïne had gestuurd. Hij bleef erbij dat er in Kiev ‘agressors’ van nazi-signatuur zitten. Daarom was de inval ‘noodzakeli­jk’ en de ‘enig juiste beslissing’. ‘Vandaag verdedigen jullie waar jullie vaders, grootvader­s en overgrootv­aders voor gevochten hebben.’

Grote dreigement­en aan het Westen – inclusief het schermen met kernwapens – waren er ook niet. Tijdens de parade op het Rode Plein reden de interconti­nentale raketten wel prominent mee.

Opvallend: ook de militaire parade liep niet helemaal volgens wens. De luchtmacht zou een grootse show opvoeren, maar de gevechtsvl­iegtuigen bleven aan de grond

Karma

Poetin beseft ook dat hij voorlopig geen grote overwinnin­g kan claimen. Zelfs in de staalfabri­ek van Marioepol zitten nog altijd de militairen van het Azov-bataljon. Zij hielden zondag, vanuit de bunkers van de fabriek, nog een Zoom-persconfer­entie, met dank aan het satelliets­ysteem van Elon Musk. ‘Het onmogelijk­e is voor ons routine geworden’, was de boodschap. Gisteren bestormden Russische soldaten de fabriek opnieuw.

Niet aanwezig bij het schouwen van de troepen was de stafchef van het leger, Valeri Gerasimov. Was het een signaal dat Poetin absoluut niet tevreden is over het verloop van de oorlog? Opvallend: ook de militaire parade liep niet helemaal volgens wens. De bedoeling was dat de luchtmacht een grootse show zou opvoeren, maar de gevechtsvl­iegtuigen bleven aan de grond. De officiële verklaring was het weer. Een vreemde uitleg, want hoewel het weer in Moskou niet ideaal was, was het ook niet zo slecht dat er niet gevlogen kon worden. De Poetin-critici zagen er in elk geval karma in.

Verovering van het zuiden Omdat de grote overwinnin­g uitblijft, moest de president nogmaals beklemtone­n dat Rusland een rechtvaard­ige oorlog uitvecht in Oekraïne. Daarom herhaalde hij dat de Navo en het Westen een bedreiging vormen voor Rusland – ‘het Westen was zich aan het voorbereid­en op een invasie van ons land, inclusief de Krim’ –, een beschuldig­ing die het nog altijd goed doet bij de meeste Russen.

Aangezien hij niet kan uitpakken met een overwinnin­g, gaat de oorlog gewoon door. De volledige verovering van Donbas blijft het belangrijk­ste doel. Daar wordt steeds harder gevochten, maar ook daar gaat weinig volgens wens.

In het noordooste­n zijn de Oekraïense troepen zelfs een tegenoffen­sief begonnen. Ze proberen op te rukken richting Charkov, de tweede stad van Oekraïne die sinds het begin van de oorlog zwaar wordt gebombarde­erd. Om hen tegen te houden, hebben de Russen zelfs drie bruggen opgeblazen. Daarmee maken ze het zichzelf extra lastig als ze ooit verder willen doorstoten.

Odessa, de havenstad aan de Zwarte Zee, is de voorbije dagen zwaarder onder vuur komen te liggen. Dat geeft aan dat Poetin nog altijd zijn zinnen gezet heeft op de volledige verovering van het zuiden, tot aan Moldavië. Daardoor wordt Oekraïne op termijn volledig afgesloten van de zee. Het maakt de overleving­skansen van een onafhankel­ijk ‘rest-Oekraïne’ een stuk kleiner.

Maar president Zelenski blijft strijdbaar. Vlak voor Poetin zijn toespraak hield, stuurde hij een nieuwe video de wereld in. Wandelend door de straten van Kiev zei Zelenski dat Oekraïne binnenkort twee overwinnin­gsdagen zal hebben en Poetin geen enkele meer.

 ?? Maxim Shipenkov/epaefe ?? In zijn toespraak op het Rode Plein in Moskou benadrukte Poetin dat Rusland ‘bedreigd’ werd door het Westen en de Navo.
Maxim Shipenkov/epaefe In zijn toespraak op het Rode Plein in Moskou benadrukte Poetin dat Rusland ‘bedreigd’ werd door het Westen en de Navo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium