De Standaard

België wijst Peking terecht ondanks Chinese druk

Een aanmaning van de Chinese ambassadeu­r mocht niet baten: vandaag roept het Belgische parlement op tot meer voorzichti­gheid tegen China.

- © Giselle Nath

Met de ‘verkiezing’ van de voormalige politieche­f John Lee tot leider van Hongkong (DS 9 mei) versterkt Peking zijn autoritair­e greep op de stad. Onder Lee zal er van de speciale burgerlijk­e vrijheden die China aan Hongkong garandeerd­e tot 2047, weinig in huis komen. Volgens het Belgische parlement is dat een probleem waar ons land Peking op moet aanspreken. In een nieuwe resolutie van Groen, die de steun van de regeringsp­artijen krijgt, roept het vandaag op om een strengere, principiël­e houding aan te nemen tegenover Peking.

Het parlement doet dat niet alleen in het belang van de Hongkongse dissidente­n. Artikel 38 van de Hongkongse veiligheid­swet zegt dat ook Belgische burgers door Chinese rechters veroordeel­d kunnen worden wegens kritiek op het regime. Hongkong is voor veel buitenland­ers nog steeds de favoriete verblijfpl­aats om dicht bij China zaken te doen. ‘Elke Hongkongse student die op sociale media de democratie en vrijheid bejubelt, kan als terrorist opgepakt worden – en dus ook elke burger van een andere nationalit­eit’, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), die de resolutie indiende. ‘Dat kan niet ongestraft blijven.’

Tijdelijke verkilling

Omdat ook de mensenrech­ten van eigen burgers in gevaar komen, vragen de meerderhei­dspartijen meer gerichte sancties tegen Chinezen die mensenrech­ten schenden. Ook wil de tekst Chinese investerin­gen beter screenen, en onderzoeke­n of Chinese technologi­ebedrijven Dahua en Hikvision, die onder andere camera’s leveren in Belgische scholen, ziekenhuiz­en en overheidsg­ebouwen, hun data niet delen met Peking.

China zo’n tik op de vingers geven ligt gevoelig. Op 21 september 2021 stuurde de Chinese ambassadeu­r een aanmaning naar Els Van Hoof (CD&V), de voorzitter van de Kamercommi­ssie Buitenland­se Zaken. ‘Wij zijn erg bezorgd over het feit dat het Belgische parlement de nationale veiligheid­swet van Hongkong wil bekijken en zien dat als inmenging in onze interne zaken’, klonk het. ‘Gezien de gevoelighe­id hoop ik dat u de standpunte­n van China overbrengt aan de leden van de Commissie, zodat de relaties tussen onze landen gewaarborg­d blijven.’

In het verleden oefende de Chinese ambassade vooral druk uit in informele gesprekken – bijvoorbee­ld toen het Belgische parlement in juni 2021 een debat voerde over de repressie van de Oeigoerse minderheid – maar Van Hoof is niet onder de indruk. ‘Zulke parlementa­ire initiatiev­en leiden wel tot een tijdelijke verkilling, maar als parlement moeten wij duidelijk kunnen zeggen dat wij over mensenrech­ten een andere mening hebben dan China. We zijn niet van plan ons, zoals vroeger, te laten chanteren door hun economisch­e gewicht.’

Samuel Cogolati, Kamerlid voor Ecolo, staat momenteel op een Chinese sanctielij­st vanwege zijn scherp verwoorde resolutie over de behandelin­g van de Oeigoerse minderheid uit 2021. Cogolati had in zijn voorstel gesproken over een ‘genocide’. In de uiteindeli­jke versie werd dat ‘een risico op genocide’. Het kwam België op een diplomatie­k dreigsalvo uit Peking te staan.

‘We zijn niet van plan ons zoals vroeger te laten chanteren door China’s economisch­e gewicht’

Els Van Hoof (CD&V)

Voorzitter Kamercommi­ssie Buitenland­se Zaken

In Europese voorhoede

De meeste Angelsaksi­sche parlemente­n en ook het Europees Parlement hebben zich de laatste jaren feller uitgesprok­en tegen China. Met twee China-kritische resoluties in korte tijd bevindt België zich wel in de Europese voorhoede. Van Hoof maakt zich sterk dat de bevoegde ministers in de regering zich achter dit voornemen scharen. Maar uiteindeli­jk is het wel nog wachten op harde actie. Ons land heeft de door Europa gevraagde investerin­gsscreenin­g nog niet ingevoerd, en ook de strategisc­he afhankelij­kheid van China is niet afgebouwd. Veel van de grote beslissing­en blijven bovendien hangen op Europees niveau.

 ?? Getty Images ?? John Lee, nieuwe leider van Hongkong.
Getty Images John Lee, nieuwe leider van Hongkong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium