De Standaard

Moet de sportwerel­d in 2025 op zoek naar een nieuwe vette vis?

De gok- en sportwerel­d reageren ‘verbolgen’ op een KB dat gokreclame in ons land drastisch inperkt. Houden hun bedenkinge­n steek? En komt het verbod er echt?

- © © Victor De Roo, Bart Lagae, Tom Le Bacq, Christof Vanschoubr­oek

1 Welke gokreclame wordt verboden? Tegen eind dit jaar verdwijnt zowat alle gokreclame in ons land. Het gaat om reclame op radio en tv, op websites en sociale media, in kranten en tijdschrif­ten en op affiches op straat. ‘De filosofie zal zijn dat alleen wie wil gokken en actief op zoek gaat naar informatie over kansspelen, nog gokreclame te zien krijgt’, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD), die het koninklijk besluit (KB) opstelde. Ook de sportspons­oring door gokbedrijv­en verdwijnt. Tegen eind 2024 moeten alle gokmerken van voetbal- en wielertrui­tjes verdwenen zijn.

2 Waarom is drastisch ingrijpen nodig? Van Quickenbor­ne citeert ‘dramatisch­e cijfers’. ‘Tijdens de coronapand­emie steeg het gokgedrag onder jongeren met 43 procent. Het aantal probleemgo­kkers dat zich vrijwillig liet uitsluiten, is met 70 procent gestegen tegenover 2014. De goksector maakt recordwins­ten. In 2019 ging het om een omzet van 2 miljard euro. Die cijfers, die trends, dat kan niet meer.’

3 Gaat iedereen in de regering akkoord?

Het KB heeft de handtekeni­ng van de zes bevoegde regeringsl­eden. Het gaat om de socialisti­sche ministers Pierre-Yves Dermagne en Frank Vandenbrou­cke, CD&V’ers Annelies Verlinden, Vincent Van Peteghem en Sammy Mahdi en Van Quickenbor­ne zelf. Het meest elegante was geweest om de wet aan te passen, maar daarvoor was geen meerderhei­d: de Franstalig­e liberalen liggen dwars. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet gisteren zijn ongenoegen blijken (zie hiernaast), maar het KB vergt niet de handtekeni­ng van een van zijn ministers.

4 Hoe zwaar lijdt de sport onder deze maatregel?

Belgische wielerteam­s als Quick Step-Alpha Vinyl (Napoleon Games), Intermarch­é-Wanty Gobert (Casino) en Bingoal Pauwels Sauzen (Bingoal) hebben een goksponsor. De Lotto-ploeg is gesponsord door de Nationale Loterij. In de eerste klasse van het voetbal hebben veertien van de achttien clubs een gokbedrijf als sponsor, zes van hen als hoofdspons­or. Anderlecht en Union hebben een overeenkom­st met de Nationale Loterij. ‘Wij vragen dringend overleg’, reageerde Pro League-ceo Lorin Parys. ‘Dit voornemen snijdt meer dan 12 procent sponsorink­omsten weg op een ogenblik dat onze clubs meer dan 100 miljoen euro verlies maken.’ In totaal zouden voetbalclu­bs 10 miljoen euro aan sponsorink­omsten mislopen.

5 Hoe reageert de goksector?

De Belgische vereniging van kansspelop­eratoren reageert ‘verbolgen’. ‘Deze maatregel komt de consument niet ten goede, integendee­l. Hij zal het verschil niet meer kunnen maken tussen het legale en het illegale aanbod en dreigt vaker te spelen op websites die geen garanties bieden op het vlak van spelersbes­cherming.’

Kathleen Pelemans van het Vlaams expertisec­entrum voor alcohol, drugs en gokken (VAD) weerlegt dat. ‘Die redenering houdt geen steek’, zegt ze. ‘De gokreclame wordt aan banden gelegd, niet de gokindustr­ie. Er is geen sprake van een verschuivi­ng naar de illegalite­it.’

Ook de Kansspelco­mmissie kant zich tegen een algemeen verbod en pleit voor beperkinge­n voor jongeren en problemati­sche spelers.

6 Wordt ook de reclame van de Nationale Loterij aan banden gelegd?

De sportwedde­nschappen die de Nationale Loterij aanbiedt, worden verboden. ‘Wat andere producten aangaat, is het aan de staatssecr­etaris belast met de Nationale Loterij (Mahdi, red.) om de discussie te voeren’, zegt Van Quickenbor­ne. ‘Ik denk dat die discussie nodig is. Als je zo’n inspanning vraagt van al deze sectoren, moet de overheid hetzelfde doen.’ Volgens Joke Vermoere van de Nationale Loterij is er een belangrijk verschil tussen weddenscha­ppen en loterijen. ‘Wij hebben geen weet van mensen met een verslaving aan de loterij’, zegt ze. ‘De Lotto bestaat al decennia, de gokproblem­atiek is recent.’

7 Hoe zeker is het dat de nieuwe regeling er komt?

Het KB ligt nu voor advies bij de Raad van State en is ook aangemeld bij de Europese Commissie. Interessan­t is de vraag of de Raad van State ermee instemt dat dit alles geregeld wordt met een KB. De Europese Commissie moet dan weer beoordelen of de beperking op reclame van online kansspelen niet concurrent­ieverstore­nd werkt.

Ondertusse­n draait de lobbymachi­ne van de goksector op volle toeren. Als ze er niet in slaagt het KB te laten aanpassen, kan ze altijd proberen het KB te laten vernietige­n door de Raad van State.

u Blz. 2627: opinie.

 ?? Belga ?? Timothy Dupont rijdt (hier in de Scheldepri­js 2022) voor Pauwels Sauzen-Bingoal.
Belga Timothy Dupont rijdt (hier in de Scheldepri­js 2022) voor Pauwels Sauzen-Bingoal.
 ?? Hans Lucas/afp ?? Unibet is onder meer hoofdspons­or van Club Brugge.
Hans Lucas/afp Unibet is onder meer hoofdspons­or van Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium