De Standaard

Bouchez not amused na tackle Van Quickenbor­ne

Met een handigheid­je heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne de weerbarsti­ge MR buitenspel gezet om gokreclame te kunnen verbieden. Voorzitter Georges-Louis Bouchez is misnoegd.

- © Christof Vanschoubr­oek

‘De MR is frontaal tegen het voorstel om gokreclame te verbieden’, tweette MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez gisteren. ‘Dit is een buitenspor­ige maatregel die bijvoorbee­ld de sportsecto­r in grote moeilijkhe­den zal brengen. Moet het voetbal echt kapot in ons land?’, vraagt de MR-voorzitter die tevens voorzitter is van Royal Francs-Borains. Gokbedrijf Ladbrokes is een van de partners van Francs-Borains, leert de website van de club.

De reactie van Bouchez volgde op het voorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) om gokreclame te verbieden (DS 9 mei). Het gaat onder meer over reclamespo­ts op radio en televisie, advertenti­es op websites en in kranten en over (gepersonal­iseerd) reclamedru­kwerk.

Voor de sportsecto­r geldt een overgangsp­eriode tot 2025. In de sport zullen gokbedrijv­en tot dan alleen nog mogen reclame maken door de merknaam of het logo te gebruiken, zowel op shirts als in de stadions. Er komt ook een beperking op het aantal vierkante meter dat gokreclame in een stadion mag innemen. In het kader van sporttoern­ooien mag tot 1 januari 2025 op televisie nog beperkt reclame gemaakt worden.

De sport- en voetbalwer­eld wordt dus nog even ontzien, maar dat volstaat niet om Bouchez te sussen. De MR-voorzitter lag ook al dwars over een inperking van het gunstregim­e voor profvoetba­llers en andere profession­ele sporters. Ook dat zou de voetbalspo­rt in ons land ‘de doodsteek geven’.

Tegelijk is Bouchez op zijn tenen getrapt omdat zijn liberale coalitiepa­rtner Open VLD heeft doorgezet met het verbod, hoewel die perfect wist dat de MR ertegen gekant was. Van Quickenbor­ne had een tijd geleden al voorgestel­d om de wet aan te passen, maar kreeg toen van de MR nul op het rekest. Daarom zal de regeling ingevoerd worden met een koninklijk besluit (KB) dat niet in de ministerra­ad moet worden voorgelegd.

Gevaarlijk precedent

Van Quickenbor­ne schept zo een gevaarlijk precedent. Want waarom zouden andere ministers binnen hun wettelijke mogelijkhe­den ook niet creatief omspringen met KB’s om een eigen beleid te voeren, wars van de coalitiepa­rtners?

Het verbod op gokreclame zal ook niet meteen in werking treden. Het KB moet nog passeren langs de

Raad van State.

De sportwedde­nschappen van de Nationale Loterij – helemaal in handen van de overheid – vallen ook onder het verbod, de andere producten niet. De Nationale Loterij is een bevoegdhei­d van staatssecr­etaris Sammy Mahdi (CD&V). Hij kijkt tevreden naar de verstrengi­ng. CD&V is al langer een pleitbezor­ger voor striktere regels.

Zodra de nieuwe regels voor de

GeorgesLou­is Bouchez private operatoren gelden, zal hij ze toepassen op de Nationale Loterij. Daarvoor is geen KB nodig. Dat kan gewoon door een aanpassing van het beheerscon­tract met de Nationale Loterij.

Dat beheerscon­tract voorziet al in een verbod op reclame gericht naar kwetsbare groepen en minderjari­gen en verplicht een correcte voorstelli­ng van de winstkanse­n.

‘Moet het voetbal echt kapot in ons land?’

MRvoorzitt­er

 ?? ?? Minister Van Quickenbor­ne (Open VLD) zet MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (r.) buitenspel.
Minister Van Quickenbor­ne (Open VLD) zet MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (r.) buitenspel.
 ?? Bart Dewaele ??
Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium