De Standaard

Ontslag Coens heropent oude discussie: wat doet CD&V in Vivaldi?

Joachim Coens nam de verantwoor­delijkheid, maar de zwartepiet voor de huidige malaise bij CD&V gaat duchtig heen en weer tussen Vlaamse en federale geledingen. Er wacht de nieuwe voorzitter veel masseerwer­k.

- JanFrederi­k Abbeloos ©

Er stond gisteren oorspronke­lijk geen partijbure­au gepland – donderdag komt de bredere partijraad al samen – maar het aangekondi­gde vertrek van voorzitter Joachim Coens verplichte tot een digitaal samenkomen. Volgens diverse bronnen kwam daarbij opnieuw de vraag naar boven wat CD&V verloren heeft in de federale regering-De Croo.

Met name oud-minister Pieter De Crem duwt intern op die open zenuw. Hij ziet in de huidige implosie een bevestigin­g van zijn waarschuwi­ng destijds in een interview in De Standaard dat CD&V electoraal zou bloeden door die keuze.

De Crem stond en staat niet alleen met die inschattin­g. Het is geen geheim dat er tot vandaag in de Vlaamse fractie en regering koele minnaars zitten van de compromiss­en die CD&V federaal – mathematis­ch overbodig – moet slikken. ‘We zitten daar helemaal in de buitenbaan, zowel communauta­ir, budgettair als ethisch’, valt te horen op een Vlaams kabinet.

Uiteindeli­jk ging Coens eind 2020 akkoord met federale machtsdeel­name tegen de achtergron­d van een woekerende coronacris­is en afmattende regeringsv­orming. Het regeerakko­ord kreeg duidelijk groen licht bij het partijcong­res, maar intern raakte de knop moeilijk omgedraaid bij sommige (Vlaamse) kopstukken, zoals minister Hilde Crevits (CD&V).

Harde oppositie voeren Het is een zenuw bij de christende­mocraten waar ook de N-VA graag op duwt door het sinds de start te hebben over de ‘paarsgroen­e’ regering-De Croo. De vroegere kabinetsch­ef van Crevits, professor milieurech­t Kurt Deketelaer­e, nam op Twitter geen blad voor de mond. Het eerste dat CD&V volgens hem moet doen om er terug bovenop te komen, is Vivaldi verlaten en federaal harde oppositie voeren. Ook moet de partij beter presteren in de Vlaamse regering.

Zo’n exit uit de federale regering is voor alle duidelijkh­eid hier en nu niet aan de orde. Tot een echte discussie kwam het volgens aanwezigen ook niet tijdens het digitale partijbure­au. Die lezing van het verlies wordt bovendien geconteste­erd, niet toevallig vanuit federale kabinetten. Daar wordt vooral gewezen op de stroom aan negatieve publicitei­t die Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) over de partij afroept en het Vlaamse stikstofak­koord waarmee CD&V landelijk in nesten komt. Het oprakelen van de oude discussie over de toetreding tot Vivaldi wordt er geduid als een ‘doorzichti­ge poging’ om de aandacht af te leiden. ‘Vraag maar eens aan de PS of Ecolo of Sammy Mahdi weegt op het asieldossi­er,

Vincent Van Peteghem forceerde een lagere btw op energie en de coronacris­is werd goed beheerd door Annelies Verlinden. Maar dat verbleekt door de Vlaamse problemen’, klinkt het op een federaal kabinet. Ook al zijn er ook op dat niveau vragen bij de slagkracht die de federale regering-De Croo nog wil en kan tonen.

De eerste opgave van de nieuwe voorzitter is duidelijk om rust in de tent te brengen. Kandidaat Mahdi wacht, als huidig federaal regeringsl­id, een delicate taak. Enerzijds moet hij federaal een nieuw gezicht lanceren als staatssecr­etaris van Asiel en Migratie, anderzijds groeit de druk intern om ook Vlaams een doorstart te ‘visualiser­en’ door Beke te vervangen. Het dreigt meteen de autoriteit van de nieuwe voorzitter te testen, die net belooft de partij wat strakker in handen te willen nemen.

Het huidige ongemak bij CD&V wordt van dichtbij gevolgd door de andere regeringsp­artijen. Hoe dan ook wordt verwacht dat de partij zich forser gaat opstellen, federaal én Vlaams, om te beginnen in het stikstofdo­ssier. ‘Wat goed is voor CD&V, is dat niet noodzakeli­jk voor de goede werking van de regeringen,’ vreesde een partijvoor­zitter van de meerderhei­d gisteren.

Een exit is niet aan de orde, maar er zijn vragen bij wat de regering-De Croo nog wil bereiken

 ?? J. Kets ?? Het vertrek van Joachim Coens dwingt CD&V tot bezinning.
J. Kets Het vertrek van Joachim Coens dwingt CD&V tot bezinning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium