De Standaard

Wie belt achter het stuur is rijbewijs kwijt voor 8 dagen

-

MOBILITEIT Het Oost-Vlaamse parket pakt gsm-gebruik achter het stuur strenger aan.

Wie belt achter het stuur is in Oost-Vlaanderen voortaan acht dagen zijn rijbewijs kwijt. Volgens het parket van Oost-Vlaanderen is deze strenge aanpak, die vanaf deze week ingaat, gerechtvaa­rdigd: ‘Volgens een Europese enquête leest of verstuurt een op de vier chauffeurs berichten tijdens het rijden.’ En dat terwijl ‘afleiding door gsmof smartphone­gebruik aan het stuur een van de grote killers in het verkeer is.’

Het parket wijst ook naar studies van het veiligheid­sinstituut VIAS, waaruit blijkt dat 8 procent van de dodelijke ongevallen verband houdt met gsm-gebruik achter het stuur. Dat komt overeen met ongeveer vijftig doden en 4.500 gewonden per jaar.

Diezelfde forse aanpak is sinds vorige week ook van kracht in de Vlaamse rand rond Brussel. Ook daar besliste het parket van Halle-Vilvoorde dat automobili­sten met een gsm aan hun oor of in hun hand het risico lopen om hun rijbewijs meteen voor acht dagen kwijt te spelen. De actie daar loopt al zeker tot eind juni, daarna wordt ze geëvalueer­d en mogelijk verdergeze­t.

Gsm’en achter het stuur is onlangs een zwaardere overtredin­g geworden. De boete ging van 116 naar 174 euro. De regels werden ook strenger: je gsm – of elk ander elektronis­ch toestel – moet voortaan in een geschikte houder zitten. Dat betekent dat chauffeurs niet alleen in overtredin­g zijn wanneer ze het toestel vasthouden, maar ook wanneer het op hun benen, op de middencons­ole of op de passagiers­stoel ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium