De Standaard

Nicotineza­kjes: oplossing of probleem?

Verslavend en niet gereguleer­d, maar mogelijk ook een manier om mensen van de sigaret af te helpen: een nicotineza­kje is het nieuwste nicotinepr­oduct met een lager risico dat aan popularite­it wint in België.

-

Wat zijn nicotineza­kjes?

De naam zegt het al: nicotineza­kjes zijn witte kleine zakjes met natuurlijk­e of synthetisc­he nicotine. De zakjes worden tussen de bovenlip en het tandvlees gestoken tot de nicotine en de smaak op zijn. Voor de ingewijden: nicotineza­kjes lijken op Zweedse snuszakjes, maar bevatten geen tabak.

De zakjes verschenen rond 2018 online. Net zoals de e-sigaretten maken ze deel uit van een strategie van de tabaksgiga­nten om vervanging­sproducten voor hun traditione­le rookwaren te creëren.

Enkele maanden geleden verschenen de nicotineza­kjes voor het eerst in fysieke winkels, verpakt in ronde blikken doosjes. Via Oost-Vlaanderen vonden de doosjes hun weg naar de rest van Vlaanderen. Afgelopen weekend gingen nicotineza­kjes, ondanks een mediarel en kritiek van de Stichting tegen Kanker, voor het eerst over de toonbank bij AA Gent. De voetbalclu­b wou daarmee tegemoetko­men aan verstokte rokers die, sinds de invoering van een rookverbod in de stadions, de rokersruim­tes overrompel­en.

Zijn ze gevaarlijk?

‘Nicotine is verslavend en kan mogelijk een gevolg hebben op de hersenontw­ikkeling’, zegt Stefaan Hendrickx van het onafhankel­ijke Instituut voor Gezond Leven. ‘De fabrikante­n zouden met deze producten niet mogen mikken op jongeren of zelfs jonge meerderjar­igen die niet roken.’ Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Dat veroorzaak­t een energiekic­k, datgene waar gebruikers naar op zoek zijn. Maar die adrenaline­sprong kan een verhoging van de bloeddruk, hartslag, bloedstroo­m naar het hart en een vernauwing van de slagaders veroorzake­n.

Nicotineza­kjes bevatten geen tabak, worden niet via de longen geïnhaleer­d en moeten niet worden aangestoke­n voor consumptie. Het is juist die verbrandin­g van tabak die zeer schadelijk is en het risico op longkanker en hartproble­men aanzienlij­k vergroot. Daarom noemt het Instituut voor Gezond Leven de nicotineza­kjes een ‘lagerrisic­oproduct’, net als e-sigaretten.

Wat is dan eigenlijk het probleem? Nicotineza­kjes bestaan volgens onze wetgeving vandaag niet. Ze vallen niet onder medische nicotinepr­oducten, zoals stickers of kauwgom, die specifiek gemaakt zijn om rokers van hun verslaving af te helpen. Maar ze moeten evenmin de strikte regels van tabaksprod­ucten volgen en kunnen daarom wel online worden verkocht. Nicotineza­kjes worden door de FOD Volksgezon­dheid wel gezien als ‘soortgelij­ke producten’ waardoor reclame ervoor verboden is en ze niet aan minderjari­gen verkocht mogen worden.

In het verleden is er al gerichte reclame voor de zakjes opgedoken op sociale media zoals Tiktok. De zakjes doken zelfs op in een promotie voor het festival Tomorrowla­nd. Door de producten op te nemen in de tabakswetg­eving zou zoiets strikt verboden zijn. Vlaams minister van Volgsgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) lijkt daarvan alleszins voorstande­r te zijn.

Het Instituut voor Gezond Leven wil deze producten ook reguleren, maar maakt ook kanttekeni­ngen: ‘Er gaan stemmen op om lager-risicoprod­ucten zoals deze zeer strikt te reguleren in de hoop dat jongeren er niet aan raken. Wij willen ook niet dat ze actief gepromoot worden aan een jong publiek. Maar we willen wel dat volwassen rokers die op zoek zijn naar een alternatie­f voor tabak of een middel om met roken te stoppen, ze kunnen leren kennen’, vertelt Hendrickx. ‘Het gaat dus niet over strikt reguleren, wel over juist reguleren. Er moet een balans zijn tussen de beschermin­g van minderjari­gen en het erkennen van de opportunit­eiten voor volwassen rokers.’

Hendrickx verwijst naar snus, dat buiten Zweden in heel Europa verboden is. ‘Toch heeft Zweden een laag aantal rokers en rookgerela­teerde ziektes. Snus heeft daar de plaats ingenomen van roken, dat is een les om te onthouden.’

Of nicotineza­kjes werkelijk helpen om mensen van de sigaret af te helpen, moet nog blijken. Daarover is nog geen onderzoek beschikbaa­r.

 ?? Getty/iStock ?? AA Gent verkoopt zulke nicotineza­kjes om verstokte rokers een alternatie­f te bieden.
Getty/iStock AA Gent verkoopt zulke nicotineza­kjes om verstokte rokers een alternatie­f te bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium