De Standaard

De traditie van Daens

-

De CD&V ligt op apegapen. De voorzitter spreekt niet aan, de nationale kopstukken spreken niet aan, de nieuwe thema’s waar de partij voor koos spreken niet aan, en zelfs met ‘welzijn’, de specialite­it van het huis, zijn de socialiste­n intussen aan de haal. Het electoraat van de partij schiet weg als cola uit een flesje dat je net hebt opgeschud. Tijd voor actie dus, en tijd voor Sammy Mahdi. Bij de vorige voorzitter­sverkiezin­gen moest hij het nog afleggen tegen Joachim Coens, maar deze keer moet en zal hij winnen. En zodra hij gewonnen heeft, zal de CD&V weer met één mond spreken en zich strak positioner­en. ‘In de traditie van priester Daens blijven we sociaal-economisch opkomen voor de zwakkeren’, vertelde hij gisteren in De Standaard. Een nobel doel, en je spiegelen aan een film- en musicalste­r als Daens is ook een strak plan.

Maar wacht eens even: is de traditie van CD&V wel de traditie van Daens? Adolf Daens was inderdaad een christende­mocraat, en dat hij opkwam voor de zwakkeren is een understate­ment, maar de priester werd daarbij wel volop tegengewer­kt door de verre voorloper van CD&V: de Katholieke Partij, en haar voorman Charles Woeste. Al zijn kuiperijen waren voor Daens en co. zelfs de aanleiding om in Aalst een nieuwe partij op te richten: de Christene Volksparti­j. Die zocht aanvankeli­jk nog wel toenaderin­g tot de Katholieke Partij, maar daar hielden ze de deur dicht. Meer nog, ze stookten bij de kerkelijke instanties om Daens aan te pakken. Met succes: met de matjes waar hij werd opgeroepen kan je een winkel beginnen en uiteindeli­jk werd hij uit zijn priesteram­bt gezet.

Als Mahdi zich wil spiegelen aan Daens, is er ook nog een tweede probleempj­e: de Christene Volksparti­j had een gebrekkige organisati­e en was afhankelij­k van haar twee voormannen: Adolf Daens en zijn broer Pieter. Ze slaagde er maar drie keer in om een verkozene te halen in het arrondisse­ment Aalst, en slechts twee keer werd daarbuiten een Kamerzetel veroverd. Na de Eerste Wereldoorl­og bloedde de partij dood en zwierven de overblijve­rs naar de Frontparti­j, de katholieke­n en de socialiste­n. Misschien toch niet helemaal het scenario dat Mahdi in gedachten heeft.

Als Sammy Mahdi zich wil spiegelen aan Daens, zijn er toch wel twee probleempj­es

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium