De Standaard

Kendrick Lamar krijgt gezicht van Kanye

- ©

MUZIEK Deepfakes kunnen meer zijn dan een stunt, je kunt er ook een verhaal mee vertellen. Dat bewijst Kendrick Lamar met de video voor ‘The heart part 5’, waarin hij zichzelf transforme­ert in Kanye West, Will Smith en zelfs O.J. Simpson.

‘The heart part 5’ is een nummer van het later deze week te verschijne­n album Mr. Morale & the big steppers. De video toont eerst de tekst ‘I am. All of us’, ik ben ons allemaal, onderteken­d met de mysterieuz­e naam ‘Oklama’. Vervolgens zie je alleen het gezicht van Lamar, dat op verschille­nde momenten tijdens het nummer verandert in dat van een andere bekende zwarte man.

‘I do this for my culture, to let you know what a n **** look like’, rapt hij, terwijl hij even zijn gezicht achter zijn handen verbergt en plots de gelaatstre­kken van gevallen sportidool O.J. Simpson aanneemt. Rapt hij over zijn ‘bipolaire vriend’, dan wordt hij even Kanye West. ‘The streets got me fucked up’, zegt hij dan weer als acteur Jussie Smollett.

Subtiel effect, technisch haast perfect

De effecten zijn vrij subtiel en technisch haast perfect gedaan. De video is dan ook het werk van Deep Voodoo, de in deepfakevi­deoeffecte­n gespeciali­seerde studio opgericht door South Park-makers Trey Parker en Matt Stone. Deep

Voodoo staat op dat vlak aan de spits. De Belgische digitale effectenma­ker Chris Umé, bekend van zijn Tom Cruise deepfakes, was er tot voor kort aan de slag.

Zoals blijkt uit de titel, is dit het vijfde Lamar-nummer met deze naam – ‘The heart part 1’ dateert van 2010. In die songs verwijst hij naar andere artiesten. In het nieuwe nummer neemt hij ook de gedaante aan van Will Smith en Kobe Bryant. Hoewel hij de jongste tijd bij een aantal andere artiesten te gast was, is dit zijn eerste solosingle sinds 2018. Zijn vorige album Damn, dateert van 2017. Het was het eerste hiphopalbu­m dat werd onderschei­den met een Pulitzerpr­ijs.

 ?? Rr ?? Lamar verandert in onder anderen Will Smith.
Rr Lamar verandert in onder anderen Will Smith.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium