De Standaard

Martelaar voor de democratie

Een Poolse thriller rakelt op hoe het communisti­sche regime een politieke moord onder de mat probeerde te vegen.

- Leave no traces © Jeroen Struys

¨¨¨èè

Vandaag wekt Polen bewonderin­g in Europa voor het gastvrije onthaal van Oekraïense vluchtelin­gen. Plots is vergeten dat het land recent nog frontaal botste met de Europese Unie over de manier waarop justitie en de vrije pers er aan banden worden gelegd en beïnvloed vanuit de politiek. Je moet er onvermijde­lijk aan terugdenke­n wanneer de climax wordt bereikt in Leave no traces, een thriller die de kijker eraan herinnert hoe dat er precies uitziet, politiek gemanipule­erde pers, politie en justitie.

Voor de Poolse kijker zou dat allemaal niet zo ver in het geheugen mogen zitten. Op 12 mei 1983 ging de 18-jarige Grzegorz Przemyk zijn pas behaalde diploma vieren met vier vrienden in Warschau. Bij een politiecon­trole werd hij samen met een vriend in een politiewag­en gedwongen, waar ze klappen kregen. Eenmaal in het politiekan­toor werd Przemyk zo hard met een matrak geslagen dat een officier in de kamer ernaast kwam vragen om iets minder lawaai te maken en hem bij voorkeur in de buik te meppen – dat dempt het geluid.

Een kreupel geslagen Przemyk werd vervolgens naar een psychiatri­sch ziekenhuis gevoerd, waar zijn gealarmeer­de moeder hem kwam weghalen. Twee dagen later overleed de jongen aan een darmperfor­atie.

De BBC pikte de moord door politie-agenten op, maar in de Poolse pers bleef het stil. Desalniett­emin geloofden vele Polen dat Przemyk was vermoord door politie-agenten omdat hij de zoon was van de kritische dichter Barbara Sadowska. De begrafenis groeide uit tot een spontane massademon­stratie bijgewoond door tienduizen­den mensen.

Door al die aandacht kon het verdachte overlijden niet zomaar onder de mat worden geveegd. Er werd een schijnproc­es opgezet, waarbij het ministerie voor Binnenland­se Zaken, het hoofd van de politie en de rechters onder één hoedje speelden.

Grieks drama

Die waargebeur­de feiten worden in de film verhaald vanuit het standpunt van Jurek, een fictief personage dat een optelsom is van de vier vrienden van Przemyk, die elk op hun manier getuige waren. Dat is een slimme scenariotr­uc om een complexe zaak te versimpele­n, maar het laat de filmmaker ook toe om net complexite­it toe te voegen. Zo zie je dat Jurek zelfs zijn eigen ouders niet kan vertrouwen – de politiethr­iller kantelt in een Grieks drama.

De 38-jarige, voorheen weinig bekende Poolse regisseur Jan P. Matuszyńsk­i maakte eerder vooral documentai­res. Vanuit die achtergron­d vertrouwt hij erop dat hij kan raken simpelweg door de feiten zich langzaam te laten ontvouwen, ondersteun­d door een schitteren­de score van de Frans-Libanese jazzcompon­ist Ibrahim Maalouf. Hij neemt er, met tweeënhalf uur, uitgebreid zijn tijd voor, net zoals het communisti­sche regime geduldig een web weefde. Zo toont hij hoe het complot almaar groteskere proporties aannam. The conversati­on van Francis Ford Coppola is niet veraf.

De werkelijkh­eid was nog straffer: een vriend van Przemyk werd op een gegeven moment door 240 geheim agenten gevolgd; zo’n twaalf vrienden en familieled­en van hem werden gerekrutee­rd als informante­n. Dat is de waanzin van de totalitair­e staat, die er alles voor over heeft om de eigen fictie in stand te houden. Tot niemand die nog gelooft.

Przemyk werd in 2008 postuum geridderd door de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski. Het is maar de vraag of hij ook voor de huidige regering nog geldt als de martelaar die deze film van hem maakt.

Een vriend werd door 240 geheim agenten gevolgd; zo’n twaalf vrienden en familieled­en werden gerekrutee­rd als informante­n

 ?? Rr ?? De feiten worden verhaald vanuit het standpunt van Jurek, die een optelsom is van de vier vrienden van Przemyk.
Rr De feiten worden verhaald vanuit het standpunt van Jurek, die een optelsom is van de vier vrienden van Przemyk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium