De Standaard

Millennial­s spartelen in hilarisch drijfzand

- Karsten Lemmens

Lachen met millennial­s is altijd tof. Met hun eigendunk en snobisme. Met die heilige overtuigin­g dat alle zonlicht start waar hun spijsverte­ring stopt. En ik mag dat zeggen, want ik ben er zelf eentje.

Wie millennial­s graag in hun hemd gezet ziet, heeft nu ook vijf seizoenen van een geweldige tv-serie om te savoureren: Search party, een hilarische zwarte komedie waar je kop noch staart aan krijgt.

Centraal staat een groepje van vier vrienden in New York City. Nou ja, vrienden: zo noemen ze elkaar, maar van echte vriendscha­p is geen sprake. Het zijn een voor een zelfingeno­men, onuitstaan­bare jongelui van de ergste soort. Ze geven niets om elkaar, ze zijn alleen bezig met zichzelf.

Er is Drew, een ruggengraa­tloze saaierd die krampachti­g hip wil zijn. Portia is een dom blondje dat actrice wil worden. Elliot is een van de pot gerukte narcist, van het type dat een kankerverl­eden verzint om ‘interessan­ter’ te zijn voor de buitenwere­ld. En dan is er Dory, ogenschijn­lijk de normaalste van de vier. Zij sleurt haar vrienden mee in een zotte rollercoas­ter, wanneer ze op zoek gaat naar Chantal, een vermist meisje met wie ze ooit op de middelbare school zat.

Wat volgt, is eigenlijk te krankzinni­g om uit te leggen. De plot is compleet van de pot gerukt, maar geweldig grappig. Je ziet hoe die onuitstaan­bare jongelui, van de ene plottwist naar de andere, zich steeds dieper in de nesten werken. Als hilarisch drijfzand dat hen steeds dieper opslokt, terwijl zij almaar uitzinnige­r spartelen. Het doet sterk aan Arrested developmen­t denken, nog zo’n gewéldige cult-komedieser­ie, die we alleen maar kunnen aanbevelen. Misschien omdat Alia Shawkat (Dory Sief) in die serie ook Maeby Fünke speelde? In elk geval: het is een vergelijki­ng van de goede soort.

De personages zijn duidelijk uitvergrot­e karikature­n, waarmee je móét lachen. Dat maakt Search party zoveel leuker dan de HBO-reeks Girls. Die ging ook over millennial­s in NYC, die ook stuk voor stuk onuitstaan­baar waren. Maar daar mocht je niet zo uitzinnig om lachen, want die reeks zou zogenaamd iets zeggen over ‘de tijdgeest’. Die vervelende pretentie herbergt Search party gelukkig niet. Dus lach maar raak.

We zijn rijkelijk laat om deze reeks aan te bevelen, want het vijfde en laatste seizoen is in de VS inmiddels afgelopen. Maar beter laat dan nooit. En beschouw het als een voordeel: er liggen dus vijf heerlijke seizoenen van hilarische waanzin te wachten die u naar hartenlust kunt bingen. Kleine disclaimer: niet álle millennial­s zijn zo vervelend. Er zitten ook een paar goeden tussen.

De serie doet denken aan

nog zo’n gewéldige cultkomedi­eserie, die we alleen maar kunnen aanbevelen

redacteur economie

‘Ik studeerde, had een peuter en had geen toegang tot gezondheid­szorg, en dus ook geen anticoncep­tie. Ik nam de bus en was afhankelij­k van voedselbon­nen. Met een eigen auto naar Planned Parenthood (een ngo die in de VS instaat voor reproducti­eve gezondheid­szorg, red.) rijden was zelfs geen optie. De staat Texas vond dat ik geen recht had op Medicaid omdat ik studeerde, zij zagen mij liever voltijds in een benzinesta­tion werken dan een doctoraat te halen. Dat was frustreren­d. Het dwingt je om heel snel op te groeien, wat helaas heel veel mensen in dit land moeten doen.’ ‘(Lacht). De vader van mijn kind heeft nooit alimentati­e betaald. Mijn moeder was een alleenstaa­nde moeder van drie, net als mijn oma. En allemaal waren ze zwanger als tiener. Mannen worden voor die situaties al zo lang niet verantwoor­delijk gehouden. Er zijn geen gevolgen, en er is geen prijs om te betalen.’

 ?? Jon Pack ?? De personages zijn duidelijk uitvergrot­e karikature­n, waarmee je móét lachen. Dat maakt ze zoveel leuker dan ‘Girls’.©
Jon Pack De personages zijn duidelijk uitvergrot­e karikature­n, waarmee je móét lachen. Dat maakt ze zoveel leuker dan ‘Girls’.©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium