De Standaard

‘Slechtst denkbare moment’ voor coronarest­ricties in Chinese miljoenens­teden

- Blz. 18

LOCKDOWNS De Chinese autoriteit­en snoeren de coronarest­ricties verder aan in Shanghai en Peking. Intussen blijven de exportcijf­ers dalen. Het leidt tot angst bij inwoners en bemoeilijk­t de economisch­e situatie.

De twee grootste Chinese metropolen hebben maandag hun coronarest­ricties nog verder aangescher­pt. In Shanghai, dat een zesde quarantain­eweek ingaat, kregen inwoners van minstens vier van de zestien districten in het weekend bericht dat zij hun huis niet mochten verlaten noch leveringen mochten ontvangen. Het ging om stadsdelen waar sommige inwoners voordien wel nog buiten mochten komen.

Laagste groei in twee jaar De nieuwe restrictie­s leidden tot een stormloop op voedingswa­ren. Ze brachten ook vrij zeldzame uitingen van angst en woede teweeg. ‘Het leek wel een gevangenis’, zei Coco Wang, een inwoner van de stad. ‘We zijn niet bang voor het virus. We zijn bang voor dit beleid.’

In Peking mogen bewoners van een zuidwestel­ijk stadsdeel sinds gisteren niet langer hun wijk verlaten en moeten ze alle activiteit­en staken die niet in het teken staan van viruspreve­ntie. Het gaat om de strengste beperkinge­n die tot nu toe opgelegd werden in de hoofdstad.

Het aansnoeren van de restrictie­s gebeurt op een moment dat de groei van de Chinese export sterk vertraagd is. In april bedroeg die groei minder dan 4 procent: het laagste ritme in twee jaar. Het werklooshe­idscijfer heeft dan weer het hoogste peil in bijna twee jaar bereikt. Premier Li Keqiang waarschuwd­e afgelopen weekend dat de Chinese arbeidsmar­kt in een ‘ingewikkel­de en ernstige’ toestand beland is.

De exportdali­ng, stelde Julian Evans-Pritchard van het adviesbure­au Capital Economics in de Financial Times, is slechts ‘gedeelteli­jk’ te wijten aan tekorten aan arbeidskra­chten ten gevolge van de nultoleran­tie voor het coronaviru­s. Maar de restrictie­s komen er wel op het slechtst denkbare moment, terwijl er een sterke terugval is van ‘transporte­n naar de EU en de VS, waar de hoge inflatie drukt op de reële inkomens van de huishouden­s’.

Minder aantrekkel­ijk

In een enquête van de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China gaven meer dan driekwart van de 372 ondervraag­den aan dat het draconisch­e coronabele­id in cruciale steden als Peking en Shanghai het land minder aantrekkel­ijk maakt voor investeerd­ers.

‘We zijn niet bang voor het virus. We zijn bang voor dit beleid’

Coco Wang

Inwoner Shanghai

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium