De Standaard

‘We zullen voorstelle­n EU-burgers ook uitvoeren’

De Franse president steunt het voorstel van Europese burgers om beslissing­en bij unanimitei­t geleidelij­k af te schaffen en de EU efficiënte­r te maken. 13 lidstaten staan al op de rem.

- © Bart Beirlant

‘Ik weiger deze voorstelle­n als een eindmeet te zien. We moeten dit zien als een begin en ze in de praktijk omzetten’, zei de Belgische Dorien Nijs op de feestelijk­e slotceremo­nie in Straatsbur­g van de conferenti­e voor de toekomst van Europa. Die oefening in Europese basisdemoc­ratie, die een jaar duurde, leverde 49 voorstelle­n en 325 maatregele­n op om de EU te veranderen en sterker te maken.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Commissie, wees erop dat haar team al werk maakt van sommige voorstelle­n, zoals een Europees minimumink­omen. Ze beloofde andere voorstelle­n op te pikken tijdens haar toespraak over de toestand van de EU in september. Zo denkt ze eraan om burgerpane­ls structuree­l de tijd en de middelen te geven om aanbevelin­gen te formuleren voor de Commissie belangrijk­e wetgevende voorstelle­n op tafel legt van de lidstaten.

Het was vooral uitkijken naar de speech van Emmanuel Macron, die het idee van deze Europese burgerconf­erentie lanceerde. ‘De conferenti­e mag hier niet eindigen’, aldus de Franse president, die erop wees dat veel voorstelle­n gerealisee­rd kunnen worden zonder een hervorming van de instelling­en. ‘Dit is geen einde, maar het begin van een verantwoor­delijkheid die we op ons nemen.’

Maar om de EU efficiënte­r te kunnen laten beslissen, zal men volgens Macron ook de verdragen moeten herzien. De Franse president

Emmanuel Macron pleitte voor de ‘veralgemen­ing van stemmingen met gekwalific­eerde meerderhei­d’ in de EU. De afschaffin­g van de unanimitei­tsregel in domeinen zoals buitenland­s beleid is één van de uitgesprok­en voorstelle­n van de conferenti­e.

‘Ik steun het voorstel van het Europees Parlement om een conventie bijeen te roepen’, zei Macron. In zo’n formule komen vertegenwo­ordigers van nationale parlemente­n, de regeringsl­eiders, het Europees Parlement en de Commissie samen om een verdragswi­jziging voor te bereiden. Dat kan als een gewone meerderhei­d van de lidstaten dit steunt.

Macron wil dat de Europese leiders zich op hun top in juni al buigen over een goed omkaderd voorstel. Maar dertien lidstaten gingen gisteren direct in het verweer. In een ‘non-paper’ schrijven Zweden, Denemarken en de meeste lidstaten die sinds 2004 lid werden dat ‘een verdragswi­jziging nooit de bedoeling van de conferenti­e was. Hoewel we niets uitsluiten, kunnen we geen vroegtijdi­ge pogingen steunen om zo’n proces te lanceren.’ Het zou volgens hen de politieke energie te veel afleiden van het geven van antwoorden op de vragen waar de burgers mee worstelen. Europa werkt al volgens hen.

Een meerderhei­d in het Europees Parlement én Macron zien het anders: om die antwoorden te kunnen geven, moet de besluitvor­ming in de EU veranderd worden. Ook Von der Leyen zei dat ‘stemming bij unanimitei­t in sommige cruciale domeinen niet langer steek houdt als we sneller willen vooruitgaa­n’.

‘Dit is geen einde, maar het begin van verantwoor­delijkheid die we op ons nemen’

President Frankrijk

 ?? Ap ?? Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen en de Franse president Macron hebben oren naar de voorstelle­n van de Europese burgers.
Ap Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen en de Franse president Macron hebben oren naar de voorstelle­n van de Europese burgers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium