De Standaard

Volkswagen geeft toe dat het Tesla heeft onderschat

- ©

AUTO VW wilde over drie jaar meer elektrisch­e auto’s verkopen dan Tesla. De kans dat dat lukt, wordt almaar kleiner.

Ten laatste in 2025 zou Volkswagen ‘wereldwijd de grootste aanbieder van elektrisch­e mobiliteit zijn’, zo klonk het een jaar geleden toen de Duitse autoreus zijn ‘grote elektrisch­e offensief’ voorstelde. VW stelde zich tot doel Tesla van de troon te stoten als grootste fabrikant van elektrisch­e auto’s.

Een jaar later klinkt Volkswagen nederiger. ‘Ik had niet verwacht dat onze Amerikaans­e concurrent zo snel zou groeien’, stelde VW-ceo Herbert Diess op een evenement van de Financial Times. ‘Het zal nipt worden, maar we geven niet op’, zei hij. ‘We zullen minstens tweede worden.’

De oorlog in Oekraïne speelt een grote rol. VW lijdt erg onder toeleverin­gsprobleme­n van de kabelbomen – bekabeling die het ‘zenuwstels­el’ van de wagen vormen – die uit het land komen. Daardoor kon VW in het eerste kwartaal van dit jaar maar 99.100 volledig elektrisch­e auto’s afleveren bij klanten. Bij Tesla lag dat aantal meer dan drie keer hoger. Ook de chiptekort­en, die al van voor de oorlog dateren, blijven VW parten spelen. Vorig jaar leverde de producent 452.900 elektrisch­e auto’s bij klanten, terwijl de doelstelli­ng van begin vorig jaar op 1 miljoen exemplaren lag.

Voor VW is het een frustreren­de ervaring, want de vraag is groot. De autoproduc­ent heeft een orderboek van meer dan 300.000 elektrisch­e auto’s, maar krijgt die simpelweg niet gebouwd. Voor dit jaar zijn de elektrisch­e wagens van VW al uitverkoch­t, schreef de FT vorige week. Wie er nu eentje bestelt, moet sowieso tot in 2023 wachten voor die wagen op de oprit staat.

Tesla opende intussen een aantal nieuwe fabrieken, waaronder een ‘Gigafactor­y’ nabij Berlijn. Het bedrijf slaagt er ook beter dan anderen in om zich te weren tegen tekorten aan onderdelen. Dat doet het onder meer door zelf chips te ontwikkele­n (DS 18 oktober 2021).

Stop de oorlog

Diess stelde dat Volkswagen intussen oplossinge­n heeft gevonden. De toeleverin­gsprobleme­n vanuit Oekraïne zijn ‘onder controle’, zei hij. ‘We hebben alternatie­ve toeleverin­gsroutes gevonden voor de kabelbomen in Oekraïne.’

Toch is het duidelijk dat de oorlog de elektrisch­e dromen van Volkswagen aan het wankelen brengt. Voor Diess reden genoeg om te pleiten voor een oplossing. ‘We moeten er alles aan doen om deze oorlog te stoppen en terug te gaan onderhande­len’, zei hij. ‘We mogen vrije markten en vrijhandel niet opgeven. En we mogen ook het onderhande­len niet opgeven en moeten proberen tot een akkoord te komen.’

VW is niet de enige autobouwer die het conflict voelt in zijn toeleverin­gsketen. Ook andere spelers, van Renault over BMW tot Stellantis, ondervinde­n er hinder van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium