De Standaard

Rederij weigert nog langer plasticafv­al te vervoeren

Niet alleen de traditione­le dumpplekke­n in Azië sluiten de deur voor westers plastic. Ook rederijen weigeren steeds vaker een rol te spelen in de omstreden handel. Al is de afvalstroo­m nog lang niet opgedroogd.

- Ons land was daarmee de op drie na grootste exporteur van plasticafv­al ter wereld, © Pieter Van Maele

China en de andere Aziatische landen die steeds minder willen dienen als dumpplek voor plasticafv­al uit westerse landen, krijgen er een opmerkelij­ke bondgenoot bij. De Franse rederij CMA CGM, met 566 schepen de op twee na grootste ter wereld, weigert voortaan om plasticafv­al te vervoeren, naar waar dan ook ter wereld. Het gaat daarmee verder dan concurrent­en Maersk, MSC en HapagLloyd, die twee jaar geleden besloten geen plasticafv­al meer te vervoeren naar China. Voor CMA CGM maakt het niet uit wat de eindbestem­ming is.

‘Door geen plasticafv­al meer te vervoeren met onze schepen, voorkomen we dat het wordt uitgevoerd naar plekken waarvan we niet kunnen garanderen dat ze het ook echt zullen recycleren’, zegt de rederij in een verklaring op haar website. Klanten die stiekem toch plasticafv­al in hun containers laden en daarop worden betrapt, zo waarschuwt ze nog, ‘worden onherroepe­lijk op een zwarte lijst geplaatst’.

Operatie Nationaal Zwaard Wereldwijd wordt jaarlijks ruim 380 miljoen ton plastic geproducee­rd, tweemaal zoveel als twee decennia geleden. In 2019 werd slechts 9 procent daarvan gerecyclee­rd, blijkt uit cijfers van de Oeso. De helft verdwijnt op stortplaat­sen.

Decenniala­ng was China ’s werelds grootste afnemer van plasticafv­al. Begin jaren 90 importeerd­e het 72 procent van alle plastic waar andere landen van af wilden. Maar in 2017 startte het ‘Operatie Nationaal Zwaard’, een regeringsi­nitiatief dat de afvalimpor­t sterk aan banden legde. Westerse landen zochten andere afnemers en kwamen meestal terecht bij Zuidoost-Aziatische landen zoals Indonesië en Maleisië.

Tom Zoete

‘Toen ook die landen strengere regels aannamen (in 2019, red.), verscheen Turkije op het toneel’, zegt Tom Zoete van Recycling Network, een consortium van ngo’s dat focust op afvalbehee­r en recyclage. ‘Telkens als een land de deuren sloot, werd het plastic dus elders naartoe gebracht. Het probleem werd niet aangepakt, het werd voortduren­d verschoven. Daarom vinden we het besluit van CMA CGM zo interessan­t. Als een rederij het afval niet langer naar plaatsen brengt waar de regels minder streng zijn, waar het plasapril

Vanuit België werd vorig jaar bijna 350 miljoen kilogram plasticafv­al geëxportee­rd, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

voornameli­jk wegens het grote volume aan doorvoer via de haven van Antwerpen.

Uiteraard belandt niet al dat afval op stortplekk­en in het zuiden. De grootste afnemer van Belgisch plastic is Nederland. Toch werd in 2019 ook nog ruim 85 miljoen kilo Belgisch plasticafv­al naar Turkije verscheept. (pvm)

tic gewoon verbrand mag worden of in de natuur mag worden gedumpt, is dat een concrete stap in de goede richting. We hopen dat andere scheepvaar­tmaatschap­pijen volgen, al is het natuurlijk niet de eindoploss­ing. Wij hopen nog steeds op een Europees totaalverb­od op de export van plasticafv­al.’

Geen prioriteit

Dat meer en meer landen de deuren sluiten én dat de exportrege­ls strenger worden – sinds januari vorig jaar ook in de EU – doet de afvalstrom­en namelijk nog steeds niet opdrogen. Half maakte het Basel Action Network, een Amerikaans­e ngo die strijdt tegen de export van afval naar ontwikkeli­ngslanden, in een rapport bekend dat de VS, Canada en de EU het voorbije anderhalf jaar toch nog ‘honderden miljoenen ton’ plasticafv­al hebben geëxportee­rd naar landen waar dat niet gerecyclee­rd wordt.

Er zijn steeds strengere Europese regels, maar die moeten wel afgedwonge­n worden’, zegt Zoete. ‘Lokale autoriteit­en, ook de douane, moeten zich doorgaans focussen op drugs- en wapenhande­l. Transporte­n van illegaal afval zijn zelden hun prioriteit en glippen zo door de mazen van het net.’ Interpol waarschuwd­e in 2020 nog voor een carrousel van illegale verschepin­gen die terechtkom­en in Zuid- en Zuidoost-Azië, waarbij haventrade­rs sjoemelen met de scheepspap­ieren. Ladingen plasticafv­al worden dan onder een andere code ingeklaard(DS 31 augustus 2020).

Een simpel exportverb­od zal het probleem dus niet verhelpen. Zoete: ‘Zo’n verbod moet samengaan met het verder uitbouwen van de circulaire economie. Landen moeten niet alleen gedwongen worden om hun uitvoer stop te zetten, maar ook om de eigen recyclagec­apaciteit op te schroeven én tegelijker­tijd de productie van plastic af te bouwen.’

‘Er zijn sinds kort strengere Europese regels, maar die moeten wel worden afgedwonge­n’

Recycling Network

geflitst

 ?? Michel Vanneuvill­e ?? Een schip van de rederij CMA CGM wordt volgeladen in de haven van Zeebrugge.
Michel Vanneuvill­e Een schip van de rederij CMA CGM wordt volgeladen in de haven van Zeebrugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium