De Standaard

Haaland legt medische tests af in Brussel voor transfer naar Manchester City

- ©

VOETBAL Het stond zowat in de sterren geschreven. Erling Braut Haaland, zelf supporter van Manchester City, gaat de volgende seizoenen voor voetballen. De 21-jarige scoremachi­ne was in Brussel voor zijn medische tests.

In het Brussels Erasmuszie­kenhuis keken ze raar op toen daar plots een van de meest gewilde spelers ter wereld voor hun neus opdook. Om het discreet te houden en een vlucht naar Manchester te vermijden, legde Erling Haaland (21) in onze hoofdstad de medische tests af. Voor een transfer die gigantisch is, maar die bij nader inzien niet verrast. Haaland werd namelijk geboren in Leeds, op 70 kilometer van Manchester. Zijn vader Alf-Inge Haaland (49) voetbalde als verdediger drie jaar voor Leeds United voor hij in 2000 naar Manchester City werd getransfer­eerd. Toen hij zijn handtekeni­ng voor de Sky Blues zette, had hij zijn pen in de ene hand terwijl op de andere arm de pas geboren Erling Braut lag te slapen.

Niet dat de spits nog veel weet van die periode, maar omdat City vader Haaland op een menswaardi­ge manier behandelde en na de knieblessu­re die zijn carrière beeindigde, nog twee jaar doorbetaal­de, bleef de liefde voor City.

Het was een felle strijd voor één van de vlotst scorende spitsen ter wereld. De recentelij­k overleden makelaar Mino Raiola (54) heeft die strijd nog aangewakke­rd. Toen Haaland in de winter van 2020 van Red Bull Salzburg naar Dortmund verhuisde, bedong de Italiaanse Nederlande­r dat bij een volgende transfer ‘slechts’ 75 miljoen euro zou moeten worden betaald. Raiola leek te weten dat de doelpunten­machine – 85 goals in 88 wedstrijde­n voor Dortmund – grof wild zou worden. En het is een wetmatighe­id in het voetbal: hoe lager de transferso­m, hoe hoger het tekengeld en het salaris voor de speler. En uiteraard ook de commissie voor de makelaar. Raiola was niet voor niets de best betaalde makelaar ter wereld.

 ?? Afp ?? Haaland: 85 Dortmund-goals.
Afp Haaland: 85 Dortmund-goals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium