De Standaard

Het einde van de maand of het einde van de planeet?

Klimaatmaa­tregelen die geen rekening houden met de ongelijkhe­id in de samenlevin­g, zullen de onvrede bij een deel van de bevolking alleen maar doen toenemen, waarschuwt Wim Van Lancker.

- Wim Van Lancker ©

De Vlaming wil dat er iets wordt gedaan aan de klimaatopw­arming, maar wil er niet voor betalen. Dat is, kort samengevat, een van de opvallende resultaten van De Stemming, het jaarlijkse opinieonde­rzoek van deze krant en VRT.Nws (DS 9 mei). De kerncentra­les langer openhouden vindt bijna iedereen een goed idee. Maar het eigen gedrag veranderen, dat is een ander paar mouwen. De overheid moet meer doen: natuurlijk. Dat zal geld kosten: laat maar. Het doet mij denken aan een bekende cartoon. Aan een menigte wordt gevraagd wie veranderin­g wil. Alle handen gaan de lucht in. Maar als de vraag wordt gesteld wie zélf wil veranderen, dan blijven de handen omlaag.

Zie je wel, zegt de cynicus dan. Zolang mensen zelf hun gedrag niet willen veranderen, zal het nooit lukken. Het is onze schuld. Individuel­e verantwoor­delijkheid. Maar dat klopt niet.

Bakfiets

Het probleem is dat klimaatbel­eid op de leest van hogeropgel­eide tweeverdie­ners is geschoeid, en veraf staat van de levensomst­andigheden van een aanzienlij­k deel van de bevolking. Subsidies voor zonnepanel­en en warmtepomp­en versus duurdere fossiele energie. Elektrisch­e bedrijfswa­gens versus lage-emissiezon­es waar oude diesels niet langer welkom zijn. Het is geen toeval dat het in de enquête van De Stemming voornameli­jk kiezers van Open VLD en Groen zijn die aangeven hun gedrag te willen veranderen voor het klimaat.

Voor mensen die de recordprij­zen voor energie en benzine rechtstree­ks in hun portemonne­e voelen, ligt dat anders. Dat is te begrijpen, want het einde van de maand is nu eenmaal sneller daar dan het einde van de planeet. Voor wie noodgedwon­gen in slecht geïsoleerd­e huizen leeft, met oudere wagens rondtuft en goedkoop vlees op het menu heeft staan, is een warmtepomp, bakfiets of kookboek van Ottolenghi iets van een andere wereld. In 2020 was het voor bijna een kwart van de bevolking onmogelijk om een onverwacht­e uitgave van 1.000 euro te doen. Laat staan dat ze zich renovaties van ettelijke tienduizen­den euro’s kunnen veroorlove­n, om dan via ingewikkel­de paperassen een deel van de investerin­g terug te krijgen.

Politici die beweren te luisteren naar de stem van het volk (en dat beweren ze allemaal) staan voor een dilemma. Welke stem horen ze? De kreet van de klimaatact­ivisten, die een drastische verminderi­ng van het gebruik van fossiele brandstoff­en eisen tijdens de klimaatmar­sen, of de megafoon van de gele hesjes, die vinden dat fossiele brandstoff­en betaalbaar moeten blijven? Beide groepen vinden dat ze niet worden gehoord. Beide hebben gelijk. De klimaatact­ivisten klagen terecht aan dat er te weinig doortasten­de maatregele­n worden genomen. De gele hesjes zien en voelen dat de economisch­e onzekerhei­d toeneemt in hun leven en in hun omgeving, en dat klimaatmaa­tregelen het leven vooral duurder maken voor hen, waardoor het harken wordt om erbij te horen.

Steviger vangnet

Maatregele­n die geen rekening houden met die tweespalt, met de ongelijkhe­id in de samenlevin­g, zullen de onvrede alleen maar doen toenemen. Dat vreet aan het draagvlak voor een klimaatbel­eid. Sociologis­ch onderzoek wijst uit dat in België de helft van de bevolking sceptisch staat tegenover het klimaatbel­eid. Dat is een groot probleem. Hoewel de verantwoor­delijkheid voor de klimaatver­andering overduidel­ijk bij de hogere inkomensgr­oepen ligt, moet iederéén andere keuzes kunnen maken. Recent onderzoek wijst uit dat er in België nauwelijks huishouden­s zijn met een uitstoot van broeikasga­ssen die laag genoeg is om de stijging van de temperatuu­r onder 1,5 graden Celsius te houden.

De oplossing ligt voor de hand: er moet een goed en stevig sociaal beleid worden gevoerd om het vangnet te verstevige­n. Tegelijk moet drastisch worden ingegrepen in onze consumptie­en productiep­rocessen om de uitstoot van broeikasga­ssen te vermindere­n. Maar dat is niet wat gebeurt. Waarom niet? Deels ligt dat aan ideologie: wie de verantwoor­delijkheid bij het individu legt, zal tot andere oplossinge­n komen dan wie vindt dat de overheid het voortouw moet nemen. En invloedrij­ke lobby’s willen het onvermijde­lijke zo lang mogelijk uitstellen. Maar vooral de angst van politici voor het stemhokje speelt mee. De sociaaldem­ocratische politicus Bruno Tobback verklaarde in 2007, toen hij minister van Leefmilieu was: ‘Ik ken de oplossinge­n voor het klimaatpro­bleem. Alleen weet ik niet hoe ik daarna nog herkozen raak.’

Dat vat het probleem treffend samen: de maatregele­n die genomen worden, mogen vooral niet te diep snijden in het vel van de groepen die het meeste electorale invloed hebben. Het gevolg is een klimaatbel­eid op maat van de hogere inkomens.

Voor wie in slecht geïsoleerd­e huizen leeft en goedkoop vlees op het menu heeft staan, is een warmtepomp of kookboek van Ottolenghi iets van een andere wereld

Voorzitter met ruggengraa­t Zolang het klimaatbel­eid de sterken sterker maakt, en zolang vooral de

meest kwetsbaren de gevolgen ervan voelen in hun portemonne­e, zal het falen. Dit is wat politici niet goed genoeg beseffen: een goed werkende sociale beschermin­g is een noodzakeli­jke voorwaarde voor een effectief klimaatbel­eid. Ook daar is werk aan de winkel. De omvangrijk­e Belgische welvaartss­taat en het ooit zo geroemde niveau van sociale beschermin­g geven minder en minder zekerheid aan de meest kwetsbaren, terwijl de sociale uitgaven in toenemende mate ten goede komen aan de midden- en hogere inkomensgr­oepen. Ziet u de parallel met het klimaatbel­eid?

Het is pas als mensen massaal andere keuzes kúnnen maken, dat het mogelijk wordt om op korte termijn de klimaatdoe­lstellinge­n te behalen. Daarvoor is een sociaal beleid nodig dat meer geeft aan wie het meer nodig heeft en dat de kloof tussen de gele hesjes en de klimaatact­ivisten verkleint, en een doortasten­d klimaatbel­eid dat rekening houdt met de levensomst­andigheden van alle burgers. Dat is de politieke kwestie van onze tijd. Wie de nieuwe voorzitter wordt van Groen of CD&V, maakt niet uit. Zolang het maar iemand is met een ruggengraa­t.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Lectrr ??
Lectrr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium