De Standaard

Wedden dat het voetbal een verbod op gokreclame overleeft?

- Bram Constandt

Postdoctor­aal onderzoeke­r aan de vakgroep bewegings en sportweten­schappen (UGent).

GOKKEN Een verbod op gokreclame is een goede zaak. Er is geen bewijs dat het spelers naar het illegale circuit jaagt, stelt Bram Constandt.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) wil gokreclame bijna volledig verbieden (DS 9 mei). Organisati­es uit de preventiev­e gezondheid­szorg juichen die beslissing toe, maar vanuit de gok- en de sportsecto­r komt er forse tegenkanti­ng. Argumenten tegen een verbod focussen op drie elementen: gokreclame zou mensen niet aanzetten meer te gokken, een verbod zou spelers naar het illegale circuit stuwen en het zou de doodsteek betekenen voor de sportsecto­r. Voor geen van die drie argumenten is er wetenschap­pelijk bewijs.

Gokproduct­en of kansspelen zijn van alle tijden. Maar onze maatschapp­elijke houding tegenover gokken is door de jaren heen gewijzigd. Vroeger ging het om een ietwat obscure en haast verborgen offline activiteit. Onder impuls van het internet is het een alomtegenw­oordige en hippe vrijetijds­besteding geworden. De daaraan gekoppelde (wild)groei aan (online) gokreclame heeft die gewijzigde houding mee in de hand gewerkt.

Recente studies tonen aan dat reclame gokken aantrekkel­ijk maakt, faciliteer­t, stimuleert en normalisee­rt. Gokken is heel zichtbaar, beschikbaa­r en bereikbaar en wordt sociaal aanvaard en gepromoot. Veel mensen staan onvoldoend­e stil bij de risico’s.

‘Gok met mate’

Wie te veel gokt of dat vaker doet dan hij of zij zou willen, loopt onder meer het risico om schulden te krijgen of problemen in zijn of haar relatie, op het werk (door afwezighei­d) of met de gezondheid (angsten, depressie en zelfs zelfdoding). Problemati­sch gokgedrag heeft dus niet alleen gevolgen voor het individu, maar ook voor de maatschapp­ij. De sector onderschri­jft die risico’s voor een stuk, maar wijst erop dat hij zijn verantwoor­delijkheid al neemt.

Verantwoor­delijkheid is misschien wel hét kernconcep­t in de wereld van gokreclame. Bedrijven beweren verantwoor­d spelgedrag te promoten. Denk aan de verplichte ‘gok met mate’-waarschuwi­ng tijdens gokreclame. Maar ze leggen een stuk van de verantwoor­delijkheid bij de consument, vaak zonder de noodzakeli­jke flankerend­e maatregele­n te nemen. Het argument dat een verbod op gokreclame spelers naar het veel gevaarlijk­ere illegale circuit zou stuwen – waar er minder regulering en beschermin­g is – houdt geen steek. Geen enkele onafhankel­ijke wetenschap­pelijke studie toont aan dat zo’n verbod mensen van het legale naar het illegale circuit doet overstappe­n.

Een overgangsp­eriode van 2,5 jaar geeft de sportsecto­r ruim de tijd om andere markten aan te boren

Voortrekke­rsrol

Ook de sportsecto­r voelt zich geviseerd. Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR en van voetbalclu­b

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium