De Standaard

De man die zich voorbeeldi­g gedroeg

Het is belangrijk om het wangedrag van mannen zoals Johan Derksen te bespreken. Maar het is ook belangrijk om verhalen te vertellen over mannen die zich niet als hufters gedragen, schrijft Maxim Februari.

- Maxim Februari

Jurist en columnist van waar deze bijdrage eerder verscheen.

Je zou het de jeugd gunnen dat ze leert het leven gretig, alert, wakker en benieuwd tegemoet te treden. Dat ze er de opwinding in ontdekt, de impulsen, het spel. Je zou het iedereen en jezelf gunnen. Lichtheid opdoen als gesprekste­chniek, nee, als erotiek.

Dat is moeilijk, want alles wat in de wereld gebeurt, wordt meteen zwaar en zinkt naar de bodem. Levens die sprankelen­d begonnen, nemen een afslag, en alles wat mislukt, komt op de televisie en de televisie is een poel des verderfs. Vervolgens moet Nederland van het verderf worden gered door een regeringsc­ommissaris seksueel grensovers­chrijdend gedrag. Jammer hoor. Voor je het weet heb je het alleen nog over vernederin­g en ontluister­ing.

Vorige week ontstond ergens een gespreksin­gang. In de sombere wereld van de talkshows bracht iemand zijn eigen onbehouwen gedrag van vijftig jaar geleden ter sprake. In een woning had hij een benevelde vrouw gemolestee­rd. ‘Als ik eraan terugdenk! Je schaamt je kapot.’

Dat was interessan­t. Nu eens geen onderzoeks­journalist met onthulling­en, maar eindelijk iemand die zelf een kwestie te berde bracht. ‘Ik denk dat iedereen dat soort avonturen beleefd heeft, waarvan je later zegt nou.’ Daar zat wat in.

Boycot

Natuurlijk zakte ook dit gesprekson­der werp meteen reddeloos naar de diepte. De andere mannen aan de talkshowta­fel hadden geen zin in een gesprek. Ze deden al bij voorbaat hun mond open en stootten het soort zielloze gelach uit dat geen lachen is, maar een bevestigin­g van de pikorde. Na afloop toonden de regeringsc­ommissaris en de staatssecr­etaris van Cultuur en Media hun afschuw. Schrijvers eisten een boycot. Ook niet veel meer dan een bevestigin­g van de verhouding­en.

Toch had de bekentenis van voetbalana­list Johan Derksen tot een leerzaam kringgespr­ek kunnen leiden. Iemand legt een aanstootge­vend verhaal ter beoordelin­g op tafel en je kunt bespreken waarom iemand vroeger iets deed waarover hij zich later moest schamen. Hoe kan dit in het vervolg anders? Suggesties? En omdat ik al lang met het onderwerp rondloop, dacht ik, vooruit, laat ik dat kringgespr­ek eens proberen te voeren.

In mijn jonge jaren, als twintiger, ontmoette ik in een vreemde stad een Georgiër. Ik had in die tijd vragen over mijn seksualite­it en identiteit en misschien was deze Georgiër een antwoord daarop. Hij pikte mij op, of ik pikte hem op, wij belandden ergens, en op een spectacula­ir veel te laat moment zei ik: ‘Beste Georgiër, na nadere reflectie zie ik er toch maar vanaf.’

Dit is zo’n verhaal waarvan je later zegt nou. Ik hield weliswaar mijn grenzen goed in het oog, maar ik overschree­d duidelijk de zijne. De staatssecr­etaris zal er geen persconfer­entie aan wijden, de culturele elite zal mijn boeken niet in de ban doen, maar de oude filosoof Immanuel Kant zou wel gemopperd hebben als hij het wist, want ik gebruikte de Georgiër niet als doel, maar als middel.

Natuurlijk, je leert jezelf kennen door ontmoeting­en aan te gaan, niet door in je huis te blijven zitten en je af te vragen wie je bent. Maar wat had die Georgiër met mijn identiteit­svragen te maken? Hoe dan ook, dat is mijn punt niet. Het punt is dat de man zich onberispel­ijk gedroeg. Als ik me in de jeugdjaren voor mijn geslachtsv­erandering hier en daar schandelij­k heb misdragen, zijn het de respectvol­le, zorgzame, hoffelijke mannen geweest door wie ik gered en behouden ben.

Het is belangrijk dat de samenlevin­g wangedrag belicht. Maar het is ook belangrijk het over voorbeeldg­edrag te hebben. De gewone, aardige verhalen waarvan je kunt leren wat je moet doen als je in een vreemde situatie belandt. Als we alleen de ellende bespreken, voed je een nieuwe generatie op met de gedachte dat aanranding voor mannen de norm is – en dat is niet zo.

Als we alleen de ellende bespreken, voed je een nieuwe generatie op met de gedachte dat aanranding voor mannen de norm is

Patriarcha­at

Door alle aandacht voor seksueel geweld zie je dezer dagen een hausse aan films, toneelstuk­ken, tentoonste­llingen en performanc­es voorbijkom­en waarin vrouwen hun seksualite­it met provocatie­s heroveren op het patriarcha­at. Hoera. Goed idee. Maar we zijn wel een ingewikkel­de cultuur aan het maken als de man daarbij geen andere rol krijgt toebedeeld dan die van gewelddadi­ge onderdrukk­er met een verwerpeli­jke male gaze.

Je kunt pas leren wat wel en niet acceptabel is als je elkaar ook de andere verhalen vertelt, en de ingewikkel­de, waarin niet helemaal duidelijk is waar de grens loopt en wie die nou precies vanaf welke kant overschrij­dt. Anders rest ons een vrij miserabel scenario waarin vrouwen aan de ene kant defensief zitten te wezen en mannen aan de andere kant schofterig zitten te wezen. En met een regeringsc­ommissaris die op de grens de wacht houdt. Is dat alles?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium