De Standaard

Uw luisterend oor voor oorlog

- Stefan Nieuwincke­l

Sommige hoogtepunt­en uit het culturele jaar mag een mens niet aan zich laten voorbijgaa­n. Ik ben er gelukkig in geslaagd twee tickets te bemachtige­n voor het optreden van het blazersork­est van het Russische leger in de Henri Le Boeufzaal van Bozar. Topmuzikan­ten, raken geen geweer aan, alleen hun instrument. Ik kijk al uit naar hun uitvoering van Mozarts Gran partita en het octet voor blazers van de minder bekende Tsjechisch­e componist Antonin Reicha. Ongetwijfe­ld komen er nog wat dik aangezette Wolgaklank­en bij, maar daar laat ik me graag af en toe door meeslepen. Dat de heren in legerunifo­rm spelen, neem je er in de gegeven omstandigh­eden bij.

Beste lezer, ik kan u geruststel­len, dit is fake news. En excuses aan het Paleis voor Schone Kunsten, dat ik hier ongevraagd bij betrok. Aan Mozart en Reicha trouwens ook. Geen mens zou het in zijn hoofd halen cultuur op deze manier te lenen voor oorlogspro­paganda. Toch?

Misschien ligt het eraan over welke oorlog het gaat. In de Antwerpse cultuurtem­pel Amuz treedt op 11 mei het orkest Tzahal op, dienstplic­htige militairen van het Israëlisch­e leger. Het orkest heeft een missie: een culturele saus gieten over een politiek van bezetting. Het Israëlisch­e leger bezet Palestijns­e gebieden en voert er een terreurbew­ind. De Verenigde Naties hebben de staat Israël daar al verschille­nde keren voor veroordeel­d. Israël maakt zich volgens onder meer Amnesty Internatio­nal in Palestina schuldig aan gedwongen landonteig­ening, illegale nederzetti­ngen, discrimina­tie, en een systeem dat neerkomt op apartheid. Het militaire bewind dat Israël voert, heeft een directe impact op elk aspect van het dagelijkse leven van de Palestijns­e bevolking. Het Israëlisch­e leger, waar Tzahal dus deel van uitmaakt, is de organisati­e die dat in de praktijk uitvoert.

Amuz is niet de programmat­or van dit concert, dat zijn de ‘Christenen voor Israël’. Toch is het pijnlijk dat de Antwerpse binnenstad de rode loper uitrolt voor oorlogspro­paganda. Mijn verzoek: doe Amuz op 11 mei dicht, en stuur Tzahal naar huis. Liefst met een woordje uitleg over de illegalite­it van de operaties van het Israëlisch­e leger in Palestina.

Amuz is een kind van Antwerpen ’93, het jaar dat Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa was. Toen hingen er in stad affiches met ‘Kan kunst de wereld redden?’, een beetje ironisch bedoeld, maar tegelijk een pertinente vraag naar de maatschapp­elijke betekenis van kunst en cultuur. En die maatschapp­elijke betekenis is er wel degelijk. Soms moet je ‘neen’ antwoorden op die vraag, en een gepland concert afzeggen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium