De Standaard

Klauwt de beer de beurzen naar een nieuw dieptepunt?

Ondanks een lichte opvering, gisteren, zitten de beurzen stilaan in een berenmarkt. Wat betekent dat en is het een voorbode van een nakende recessie?

- © Stijn Decock

Waar komt het woord berenmarkt vandaan?

We spreken op de beurs van een berenmarkt als een index, zoals de Bel20 of de Dow Jones, met meer dan 20 procent daalt sinds de laatste piek. Een stierenmar­kt is net het omgekeerde: 20 procent winst sinds het dieptepunt.

Waarom is de dalende beurs een beer? En geen varken of een tijger? Dat zou te maken hebben met de klauwen van het dier, die naar beneden gericht zijn. De beer zou dus met zijn klauwen de beurs naar beneden trekken, terwijl de stier zijn horens omhoogrich­t en zo de koersen naar boven duwt.

Er is nog een andere (historisch­e) verklaring van de term: als Amerikaans­e handelaren in berenpelze­n in de 17de eeuw dachten dat er in de komende periode veel beren geschoten zouden worden, verkochten ze hun huiden zo snel mogelijk omdat ze een daling van de prijzen verwachtte­n.

Zitten we nu in een berenmarkt, en hoe komt dat?

Dat hangt af van de index die je bekijkt. Alle belangrijk­e beursindic­es slikten de voorbije maanden stevige verliezen. Maar enkele grote Europese indices, zoals de Euro Stoxx 50, de Dax en AEX, flirten met een berenmarkt omdat ze bijna 20 procent lager staan dan bij hun piek in november vorig jaar. De technologi­e-arme Bel20 heeft daar minder last van. Sinds de piek op 4 november verloor de index zo’n 10 procent. Ook grote Amerikaans­e indices zoals de S&P500 of Dow Jones, met veel olieaandel­en, staan op verliezen van 12 tot 15 procent.

De Nasdaq verkeert wel al duidelijk in een berenmarkt: hij verloor liefst 25 procent. Vooral de big tech staan in de uitverkoop. De beruchte Faang-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) verloren al 1.000 miljard dollar aan waarde.

Wat zijn de oorzaken van die (bijna)berenmarkt?

Er zijn tal van oorzaken, maar de stijgende rente staat met stip op één in dat lijstje. Lange tijd hadden beursgoero­es het over Tina: there is no alternativ­e. Alleen met aandelen viel geld te verdienen, vastrenten­de producten brachten door de lage rente nauwelijks iets op. Met centrale banken die de rente door de oplopende inflatie volop verhogen en een Amerikaans­e langetermi­jnrente die al op 3 procent staat, duiken stilaan veilige alternatie­ven met een goed rendement op. Dat levert automatisc­h een lagere relatieve waardering voor aandelen op. Daarbij komt dat bij een aantal technologi­ebedrijven het vet van de soep is: Netflix, bijvoorbee­ld, verloor een pak abonnees, en Amazon levert momenteel minder pakjes.

Ook de oorlog in Oekraïne, en het effect daarvan op grondstofp­rijzen, leidt tot heel wat onzekerhei­d op de beurzen. De zware lockdowns in Chinese industries­teden verstoren bovendien de globale aanvoerket­ens. Daardoor duikt her en der het gevreesde r-woord op: recessie. Die voorspelli­ngen zijn nefast voor de winsten.

Tijdens de coronacris­is konden beleggers rekenen op centrale banken die met honderden miljarden euro’s of dollars het recessiege­vaar blusten, maar dat kan nu niet. Het inflatiege­vaar is daarvoor te groot. Het tegendeel is waar: voor de allereerst­e keer pompen centrale banken massaal liquiditei­ten uit het systeem. Wat het effect van dit historisch­e precedent zal zijn, weten we nog niet.

Wat leert het verleden over berenmarkt­en?

Michael Hartnett van beurshuis BofA dook in de geschieden­is. De voorbije 19 berenmarkt­en duurden gemiddeld 289 dagen, waarbij de indices 37 procent verloren tegenover de piek. Als het verleden zich herhaalt, dan zitten we nog maar op de helft of een derde van de daling. Het dieptepunt zou dan in oktober vallen.

In tegenstell­ing tot vroeger, worden aandelenpo­sities nu wel veel vaker via automatisc­he algoritmes ingenomen. Dat kan meer dan in het verleden tot zelfverste­rkende processen leiden, dat wil zeggen: dalingen die nieuwe dalingen uitlokken.

Of dat de voorbode is van een recessie is een ander paar mouwen. Na de oorlog waren er 13 berenmarkt­en in de VS. Die werden 7 keer binnen de 12 maanden gevolgd door een recessie. Zes keer was het vals alarm.

 ?? Reuters ?? De Dow Jones zakte al tot 15 procent, de klauwen van de beer dreigen.
Reuters De Dow Jones zakte al tot 15 procent, de klauwen van de beer dreigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium